Bølgen

Norsk drama, 2015, anbefalt fra 15 år

Skandinavias første katastrofefilm overbeviser med storslåtte naturkrefter og mellommenneskelig drama. For ungdom fra 15 år er dette en film man bør få med seg på kino.

”Bølgen” har fått svært god kritikk, og det er fortjent. Dette er velprodusert og topp filmspenning, men foreldre bør være klar over at 15-årsgrensen er gitt av en grunn. Her får vi se en rekke urovekkende bilder av lik og ødeleggelser etter katastrofen.

Handling

Kristian er en erfaren og dyktig geolog, og har sin siste arbeidsdag på målestasjonen ved fjellpartiet Åkneset i Geiranger. ”Dødsfjellet”, som det kalles, har en 700 meter lang sprekk som en gang vil utløse et massivt ras og en påfølgende 80 meter høy flodbølge. Men akkurat når det vil skje vet ingen. Kristian aner uro når det kommer noen uvanlige målinger om bevegelse i fjellet, men han kan ikke påvise noe som gir grunn til å slå alarm før arbeidsdagen er over.

Sammen med konen og sine to barn skal Kristian flytte til Stavanger, men det har vært et vanskelig valg for familien å forlate idylliske Geiranger. Det siste døgnet blir ikke lettere av at Kristian ikke klarer å glemme de uforklarlige målingene, og spenningene i familien bygger seg opp.

Så kommer denne bølgen da, og plutselig er det ti minutter til den 80 meter høye muren av vann dundrer inn i bygden.

Bølgen

Regi: Roar Uthaug
Sjanger: Spenning/Action/Drama
Skuespillere: Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Arthur Berning, Fridtjov Såheim m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 44min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

Filmskaperne må ha følt på presset når de skulle levere en storfilm på Hollywood-nivå, og her har de virkelig levert varene.

Spesielt første del av filmen er til å få gåsehud av. I et rolig tempo bygges historien opp mot katastrofen som vi vet vil komme. Dette er gjort på ypperlig vis, og filmskaperne har ikke falt for fristelsen å innføre en ”skurk” eller unødvendig action. I stedet er det Kristian sitt forhold til familien og hans kunnskapsrike nærhet til fjellet det fokuseres på. Det fungerer utmerket og gir historien et meningsfylt og personlig perspektiv.

Skildringen av katastrofen er virkelig imponerende, og viser at man har tatt syvmilssteg på spesialeffekt-området. ”Bølgen” er på høyde med det Hollywood leverer i sine produksjoner.

Samtidig får filmen en ekstra nerve ved at historien bygger på faktiske forhold. Slike katastrofer har skjedd før, og det er bare et spørsmål om tid før virkelighetens Åkneset raser ned i Geirangerfjorden. Selv om filmen ikke er realistisk på alle områder, så gir den et ypperlig utgangspunkt for refleksjon og diskusjon rundt vårt forhold til naturen, katastrofer og følgene av disse. Historien tar også opp flere andre interessante perspektiver, blant annet en spesielt sterk scene som viser et ekstremt valg og illustrerer et dypt moralsk spørsmål.

Dessverre må vi si at filmen mister litt grepet i siste halvdel. Logiske brister og enkle løsninger viser at man ikke har så mye mer å fortelle, og det gjør at toppkarakteren må utebli. Men sett under ett gjør det fint lite – dette er en film vi virkelig koste oss med.

Egnethet

Etter katastrofen inntreffer får vi se en rekke lik i tilstander som kan få selv voksne å reagere. Vi anbefaler derfor filmen for ungdom fra 15 år. Noen 13- og 14-åringer kan nok se filmen med voksent følge, men da anbefaler vi at de gjøres oppmerksom på at her vises ting som vekker uro.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder intense og realistiske skildringer av mennesker som blir utsatt for en naturkatastrofe. Filmen får derfor aldersgrense 15 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Bølgen”:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser