Chihiro og Heksene

Japansk tegnefilm, 2001, anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk er tilbake med norske stemmer. Denne tegnefilmen regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien.

Denne tegnefilmklassikeren ble produsert i 2001, men er nå relansert med norske stemmer. Filmen har vunnet en rekke prestisjetunge priser, og anbefales på det varmeste for hele familien.

Handling

Chihiro er ti år gammel, og er på vei med mamma og pappa til et nytt hus i en ny by. Men idet de kommer frem kjører faren opp det han tror er en snarvei til huset. Det stemmer ikke. Veien stopper ved det som ser ut som en gammel fornøyelsespark, og i stedet for å snu går familien inn i parken – selv om Chihiro ikke liker det.

Det viser seg snart at fornøyelsesparken egentlig er et forhekset badehus, der den onde heksen Yubaba regjerer. Hun forvandler foreldrene til griser, men Chihiro får hjelp av gutten Haku. Han hjelper henne med å få en jobb i badehuset, og der møter den vesle jenten alle slags merkelige vesener og ånder – samtidig som hun gjør alt hun kan for å overvinne den onde heksen og redde foreldrene.

Chihiro og Heksene

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Animasjon/Eventyr
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 5min
Produksjonsår: 2001

Vurdering

”Chihiro og heksene” er en film som vil få en hedersplass i filmhistorien, sammen med sin skaper – stjerneregissøren Hayao Miyazaki. Det er svært gledelig at Arthaus har gitt ut filmen med norske stemmer, slik at den blir lettere tilgjengelig for norske barn og unge.

Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner.

Filmen er såpass uvanlig at den nok ikke vil gi barna det de forventer av en tegnefilm. Spilletiden er også lang – over to timer – og for noen kan det oppleves langtekkelig. Samtidig er ikke budskapet av den lett tilgjengelige sorten for de yngste.

Men ikke la disse forbeholdene være et hinder for å la barn og unge se dette mesterverket. Filmen åpner for undring og refleksjon, den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv, og, ikke minst, den åpner øynene for at film kan være så mye mer enn enkelt oppgulp fra Hollywood.

Egnethet

”Chihiro og heksene” har ni års aldersgrense. Det finnes noen litt rare og ekle skapninger, samt noen urovekkende scener som ikke egner seg for de yngste. For barn fra ni år, ungdom og voksne anbefales filmen på det varmeste.

Merk også at regissør Miyazaki og Studio Ghibili har laget en rekke animasjonsmesterverk etter denne filmen, som det finnes anmeldelser av på Barnevaktens nettsider:

Fortellingen om prinsesse KaguyaVinden stigerArriettas hemmelige verdenPonyo – på klippen med havet og Møte på Valmueåsen.

Filmtrailer:

Les mer om ”Chihiro og Heksene”: 

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser