Den gode læreren

Fransk drama, 2012, anbefales fra 15 år

Den gode læreren

Et sterkt og innsiktsfullt drama som tar for seg tema som tap, sorg, innvandring, utdanning og respekt på en svært god måte. Filmen egner seg utmerket for ungdom fra 15 år – og anbefales spesielt til foreldre.

Historie

En morgen finner barneskoleeleven Simon lærerinnen sin hengt i klasserommet. Det blir starten på en tøff tid for elevene i skoleklassen i den kanadiske byen Montreal. Rektor har vansker med å finne vikar, og da den middelaldrende innvandreren Bachir Lazhar tilbyr sine tjenester, tar det ikke lang tid før han får jobben.

Det ingen på skolen kjenner til er Bachir sin vonde fortid i Algerie, og at han selv bærer på en tung sorg. Samtidig har han ennå ikke fått innvilget politisk asyl i landet.

Det blir ingen enkel hverdag for Bachir og elevene hans, som må takle både hverandres og egne problemer. Og det er ikke enkelt å hjelpe hverandre – verken for voksne eller barn – når man ikke helt forstår roten til problemet. Men gradvis nærmer de ulike personlighetene seg hverandre, og vi får tegnet et nyansert bilde av en kompleks sammensetning av problemstillinger og psykiske tilstander som virvles opp som en følge av tingenes tilstand.

Vurderingen

”Den gode læreren” er et usedvanlig solid og reflektert filmverk. Ved hjelp av et rolig formspråk og sterke karakterskildringer får vi innblikk i en tematikk som man helst ikke vil ta stilling til, men som det er svært viktig å ha et bevisst forhold til. Hvordan skal man forholde seg til, håndtere og ikke minst forklare at noen tar sitt eget liv? Disse skolebarna blir konfrontert med en stor tragedie, og filmen gir oss en åpen skildring av hvordan enkeltindivider, familier og skolen som helhet lever videre etter dette. Gjennom dette stilles det spørsmål ved tiltak for sorgbearbeiding og utdannelsessystemet generelt, samt foreldrenes ansvar, lærernes rolle og ikke minst fordommer.

Den gode læreren

Regi: Philippe Falardeau
Sjanger: Drama
Skuespillere: Fellag, Sophie Nelisse, Émilien Néron, Danielle Proulx, Brigitte Poupart, Louis Champagne, Jules Philip, Francine Ruel m.fl.
Språk: Fransk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Canada
Spilletid: 1t 31min
Produksjonsår: 2012

Samtidig står naturligvis forholdet mellom Bachir og elevene sentralt, og det er her menneskenes virkelig gode egenskaper kommer til syne. Det utvikler seg et gjensidig respektforhold mellom lærer og elever, og den nærheten og ønske om kommunikasjon som elevene har et så sterkt behov for er det bare Bazhir, med sin forhistorie, som forstår dybden av og griper fatt i. Men samtidig som Bazhir er en velsignelse for elevene, møter han store utfordringer i sitt eget liv.

Skuespillerprestasjonene er usedvanlig sterke, og spesielt karakterene Alice og Simon, de to sentrale elevene, er uforglemmelige.

Egnethet

”Den gode læreren” er en stille men likevel intens film som gradvis fletter ut bredden av sin historie. Men vi får ingenting servert med teskje. For å få utbytte av historien må man ha modenhet og evne til refleksjon på nivå med voksne. Filmen har elleve års aldersgrense, noe den har fått på grunn av sin virkelighetsnære og realistiske tematikk. Filmen kan ses av barn fra denne alderen, men vi tror at ungdom må være i 15-årsalderen før de klarer å gripe fatt i den mangfoldige og til tider svært subtile tematikken. For elever på videregående skole anbefales filmen på det varmeste – her er det så mange sosiale, psykologiske, politiske og menneskelige problemstillinger at filmen kan brukes i en rekke fag.

Vi vil også spesielt anbefale filmen til foreldre. Dette er et sterkt og tankevekkende verk fra en talentfull filmskaper som vekker sitt publikum og viser oss hvor lett det er å gjøre feil når tragedien inntreffer, hvor viktige mennesker kan være når de finner sin rette rolle og hvor avgjørende det er å være forberedt når det utenkelige skjer. Filmen gir foreldre et verdifullt innblikk i barns behov og en rekke aspekter det er viktig å ha et nyansert forhold til.

Konklusjon

”Den gode læreren” er en kritikerrost film som anbefales på det sterkeste for ungdom fra 15 år – og ikke minst voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Tematikk som kan virke forstyrrende på barn gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser