Eventyr i Arktis

Dansk/fransk tegnefilm, 2016, anbefales fra seks år

Eventyr i Arktis

Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Anbefales varmt fra seks år.

Denne filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker. Dette er en inspirerende film som egner seg utmerket for skolebarn.

Handling

Året er 1882. Sasha har vokst opp i aristokratiet i St. Petersburg, og er datteren til den høytstående aristokraten grev Tchernetsov. Bestefaren hennes, Oloukine, er en berømt eventyrer som har reist på ekspedisjon mot Nordpolen for å bringe Russland ære. Men ingen har hørt fra ekspedisjonen på månedsvis. Skipet Davai er forsvunnet i det kalde nord.

Sasha har alltid vært nært knyttet til bestefaren. Hun forstår at redningsmannskapene leiter etter Davai på feil sted, men ingen vil høre på henne. Og når den slemme Prins Tomski motarbeider henne oppstår en konflikt som ender med at Sasha rømmer hjemmefra.

Plutselig befinner Sasha seg aleine på den russiske landsbygden, uten penger og aristokratiets privilegier. Det blir en tøff test for en ung jente, men Sasha har en vilje som ingen andre, og snart er hun i bestefarens fotspor – på vei til Arktis.

Eventyr i Arktis

Regi: Rémi Chayé
Sjanger: Animasjon / Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Danmark / Frankrike
Spilletid: 1t 21min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Vi lot oss imponere av denne filmen. Det første man legger merke til er den særegne tegnestilen og fargebruken som utstråler, hva skal man si, en kjølig varme som fremhever og styrker historiens budskap.

Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt aleine ute i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid.

Hele utviklingen til Sasha gjennom filmen er en flott karakterstudie som barn, unge og voksne kan lære mye og bli inspirert av. Hele karaktergalleriet består av flotte personligheter som viser ulike mennesketyper og enkeltmenneskers mange sider. Lojalitet og kjærlighet står som sterke tema, satt i kontrast til episoder med mistro og egoisme.

Når hun kommer med skipet «Norge» til Arktis møter hun naturen i sin reneste form. Slående vakker i fint vær, dødelig i storm. Her opplever Sasha og mannskapet tøffe tider, og filmen viser det til oss – men ikke slik at det oppleves skummelt eller urovekkende. Alt skildres med naturlighet og ro.

Egnethet

«Eventyr i Arktis» passer utmerket for barn fra seks år. Historien er sterk og dramatisk, men ettersom dette er en tegnefilm med et avdempet formspråk, så oppleves ikke handlingsforløpet som skremmende. Dermed har filmskaperne funnet en ypperlig balanse der alvoret en nødvendig for å få skildre drivkraften i karakterene, men kommunisert med et formspråk som barn er trygge på.

Dette er en strålende film som barn og voksne kan ha glede av i fellesskap, og som gir mye godt å reflektere over og snakke sammen om.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser