Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013, anbefales fra syv år

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Filmen passer utmerket i skolesammenheng, men da gjerne på ungdomsskolen og i videregående skole.

Dette er en mesterlig animasjonsfilm som anbefales på det varmeste. Likevel er ikke dette en tegnefilm for barn. For ungdom og voksne er dette et rikt kunstverk fra øverste hylle.

Handling

Livet til en eldre bambushogger forandrer seg den dagen han finner en bitteliten jente inne i et lysende bambusskudd i skogen. Han tar jenten med hjem for å oppdra henne, sikker i troen på at han har funnet en ekte prinsesse som fortjener et godt og lykkelig liv.

Jenten vokser magisk fort, og hun har en lykkelig barndom i fredelige og naturskjønne omgivelser. Hun knytter også tette bånd med gutten Sutemaru. Men bambushoggeren vil ikke at den skjønne prinsessen skal leve et enkelt bondeliv. Han tar henne med til byen, der han gir henne den beste opplæring i hvordan en prinsesse skal te seg.

Prinsessens strålende skjønnhet går ikke ubemerket hen blant adelen. Hun gis navnet Kaguya, og frierne strømmer på. Men om hun finner lykken er et annet spørsmål.

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Regi: Isao Takahata
Sjanger: Animasjon / Eventyr
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 17min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

”Fortellingen om prinsesse Kaguya” er et imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Det er en fryd å se håndtegnete tegnefilmer som virkelig utnytter potensialet i kunstformen. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo.

Det rike budskapet kan tolkes på mangfoldige nivåer, og tar opp interessante temaer. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne?

Egnethet

Filmen har syv års aldersgrense på grunn av noen litt dystre scener. I utgangspunktet er det ingenting i veien for at barn fra syv år kan se filmen, men den passer i grunn ikke for barn. Filmen er heller ikke dubbet til norsk, det er japansk tale med norske undertekster.

Vi vil først og fremst anbefale filmen for skoleklasser. Her kan elevene se et filmatisk mesterverk i animasjonssjangeren, samtidig som historien har en dybde og bredde som kan tolkes i det uendelige. Vi tror ungdomsskoleklasser og elever i den videregående skole kan ha godt utbytte av å se denne filmen.

Vær for øvrig klar over at filmen varer i over to timer, og fortelles i et rolig tempo. Det er virkelig imponerende at filmskaperne har håndtegnet en så lang tegnefilm. Her har man ikke gått på kompromiss for å formidle historien slik man ønsker. Men det fører også til at filmen ikke egner seg for hvem som helst.

Filmen er for øvrig produsert av det svært så anerkjente Studio Ghibli, som står bak en rekke animasjonsperler, f.eks. Vinden stigerArriettas hemmelige verdenPonyo – på klippen med havet og Møte på Valmueåsen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Les mer om ”Fortellingen om prinsesse Kaguya”:

Filmweb.no

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=9lDrkokymLQ

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser