Gods of Egypt

Amerikansk actioneventyr, 2016, anbefales ikke

Mytologisk visvas og surrete historiefortelling ødelegger denne påkostede storfilmen. Filmen har ni års aldersgrense, men flere scener er så dramatiske at foreldre bør vurdere om den egner seg for barn i denne alderen.

Det er vanskelig å finne gode grunner som rettferdiggjør valget om å filmatisere denne historien. Forsøket på å lage et episk drama drukner i mytologisk tull, heseblesende, men lite engasjerende action og til dels skuffende digitale effekter.

Handling

Mektige guder hersker over gamle Egypt, og da den mørke ørkenguden Set dreper sine rivaler og tar makten alene, kastes riket ut i kaos. Den eneste guden som kan stoppe ham er den unge guden Horas, men han er bitter og i selvpålagt eksil etter å ha blitt nedkjempet og fått øynene revet ut av Set.

Likevel er det håp. Den unge mannen Bek er ingen gud, tvert imot, han er et dødelig menneske – og en tyv attpåtil. Men han villig til å utfordre både guder og demoner for kjærlighetens skyld. Han vekker kampviljen i Horas, og sammen utfordrer de den onde overmakten.

Gods of Egypt

Regi: Alex Proyas
Sjanger: Action/Eventyr
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 7 min
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Hvis vi legger all godvilje til, så er ikke «Gods of Egypt» helt uten underholdningsverdi. Men for å ha noen som helst glede av filmen må man legge bort alle forventninger om å sitte igjen med noe meningsfullt. Historien er inspirert av egyptisk mytologi, men det vi serveres er ihopkokt visvas av tåpeligste sort. Egentlig er filmen så svak at det blir litt underholdende i seg selv.

Filmen kompenserer for den svake historien med å pøse på med action og spesialeffekter. Dette er voldelig og hektisk, men oppleves lite engasjerende ettersom alt som skjer er uoriginalt og kaotisk. Det er også overraskende å se at en så påkostet film har spesialeffekter som i mange tilfeller ikke overbeviser.

Egnethet

«Gods of Egypt» har fått ni års aldersgrense, med følgende begrunnelse: «Filmen inneholder partier med intens og utrygg stemning, skremmende skikkelser og truende scener. Da dette skjer i et tydelig eventyrunivers får filmen 9-årsgrense.»

Aldersgrenser settes ut fra en skadelighetsvurdering, og selv om filmen kanskje ikke er skadelig for niåringer, så er den helt i grenseland for hva som egner seg for barn i denne alderen. Her får vi se en rekke truende og ekle mytologiske skapninger, alt fra minotaurer til enorme morderiske slanger. Disse gjør sitt beste for å ta knekken på våre helter, og det blir til tider svært så dramatisk og skummelt. Det er også en rekke drap i filmen, men blodsprut er det lite av. Gudene blør for eksempel gull, så dette er lite realistisk.

Filmen er altså tydelig et eventyr, men det blir så dramatisk at dette kan oppleves i overkant skummelt for noen barn i ni- til elleveårsalderen. Foreldre bør vurdere om de vil la barn i denne aldersgruppen se «Gods of Egypt». Men vår egentlige anbefaling er å velge en helt annen film.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder partier med intens og utrygg stemning, skremmende skikkelser og truende scener. Da dette skjer i et tydelig eventyrunivers får filmen 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Gods of War»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser