Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2

Britisk/amerikansk eventyr, 2011, anbefales fra elleve år

Harry Potter og dødstalismanene - Del 2

Sagaen om Harry Potter avsluttes med en fabelaktig flott og spennende finale som vil trollbinde både barn og voksne.

Historie

Lord Voldemort har fått tak i Oldstaven, en av de mektige dødstalismanene, og situasjonen er verre enn noensinne for Harry, Hermine og Ronny. De søker tilflukt hos nygifte Rulle og Fleur, men her kan de ikke bli værende. Lord Voldemort terroriserer hele den magiske verdenen i sin jakt på Harry, og den eneste måten å stoppe ham på er å ødelegge de gjenværende malacruxene – hemmeligheten bak Voldemorts makt og udødelighet.

Harry og vennene hans må derfor fortsette det farlige oppdraget de har lovet å fullføre. Etter et heseblesende innbrudd i trollmannsbanken Flirgott kommer de til slutt tilbake til Galtvort, der Lord Voldemort, Dødseterne og en hær med troll, edderkopper og en rekke andre uhumskheter er klare til å starte det som vil bli et avgjørende og ulidelig spennende oppgjør.

Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2

Regi: David Yates
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Michael Gambon, Helena Bonham Carter m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia/USA
Spilletid: 2t 10min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Endelig kommer filmen som hele sagaen om Harry Potter har bygget opp til. Harry har utviklet seg fra å være en ung, blåøyd gutt som i beundring ble introdusert for magiens verden, til å bli en voksen mann som må bære ansvaret med å lede kampen mot mørkets fyrste. Dette har i løpet av de syv foregående filmene blitt underbygget gjennom en utvikling fra muntre, eventyrlige og morsomme historier, til et univers som gradvis ble dystrere og mer dramatisk etter hvert som Voldemorts ondskap og hans søken etter makt ble mer virkelighetsnær. I denne siste filmen får alt det som har skjedd tidligere betydning – kunnskapen Harry har tilegnet seg, de gode vennene han har fått, hans mot, personlighet, magiske ferdigheter og offervilje – alt dette har forberedt Harry, og satt ham og vennene hans i stand til å møte Voldemort som verdige og sterke motstandere.

Den bevisste oppbygningen av historien og dens karakterer gjør sagaen om Harry Potter til et imponerende verk, og når den siste filmen i tillegg svarer til forventingene er det bare å finne frem superlativene. Rent filmatisk er filmen bunnsolid – både spesialeffekter, kulisser og kampscener er praktfulle. Publikum vil sitte på kanten av setet gjennom hele filmen – en mer engasjerende, spennende og intens finale skal man leite lenge etter. I tillegg får vi noen overraskelser som helt sikkert vil vekke oppsikt.

Det kreves at publikum kjenner til Harry Potter-universet, trylleformlene som brukes og de sentrale karakterene for å forstå hva alt som skjer, og når filmen i tillegg er en direkte fortsettelse av den forrige filmen, anbefales det at man ser de foregående filmene i serien før denne.

Egnethet

”Harry Potter og Dødstalismanene – Del 2” er en svært dramatisk film. Noe av historiens styrke er at den ikke legger skjul på at ondskapen er nådeløs, og at det kreves offer for å bekjempe den. Det fører til at det avsluttende oppgjøret virkelig er en kamp på liv og død – der voldsomme kampscener finner sted i en verden som er på randen av undergang. Heldigvis har filmskaperne gjort en meget god jobb med å fremstille det som i boken til tider er svært dramatisk. I filmen finnes det ingen eksplisitte drap eller veldig skremmende voldshandlinger, og fremtoningen til de mange onde vesenene er skildret med passe moderasjon.

Filmen har fått elleve års aldersgrense, og Medietilsynet fraråder den samtidig for barn under aldersgrensen. Vi støtter denne vurderingen. Men det finnes nok en rekke barn i elleve og tolvårsalderen som vil sette pris på ha en voksen ved siden av seg i kinosalen.

Konklusjon

Dette er en fabelaktig film som vil bli husket i lang tid. Vi gir den våre varmeste anbefalinger.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en mørk stemning, og inneholder flere skremmende scener og skikkelser som gjør at den får 11-årsgrense. Til tross for et kjent univers antas enkelte sekvenser å virke skremmende på barn under aldersgrensen, og filmen frarådes derfor barn under 11 år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser