Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk barnefilm, 2013, anbefales for alle

Hokus Pokus Albert Åberg

Her kommer en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste.

Handling

Albert Åberg fyller snart syv år, og det han ønsker seg aller mest er en ny hund. Men det ser ikke ut til at ønsket skal gå i oppfyllelse. Pappa sier at han er for liten for et så stort ansvar – med både lufting og mating av den firbeinte vennen hver eneste dag.

Albert er ikke enig med pappa. Han synes pappa og alle andre alltid sier han er for liten. Han mener han er mer enn stor nok til alt mulig. Og når han møter gamle Gustav og konen hans vokser håpet. Gustav kan nemlig trylle, og ved hjelp av magi tror Albert at han kan få det akkurat slik han vil.

Trollmannen Gustav har også en liten hund som heter Spingo, som Albert blir veldig gode venner med. Men etter hvert innser Albert at trylling kanskje ikke er løsningen på de små og store problemene som oppstår i dagene før fødselsdagen.

Vurdering

Det er forfriskende å se en norsk animasjonsfilm som våger å være litt annerledes enn de mange fartsfylte og litt stressende barnefilmene det finnes så mange av. Denne filmen er rolig, lun, underfundig og snill – der historien glir behagelig av gårde i akkurat passe tempo. Regissør Torill Kove er på mesterlig vis trofast mot det velkjente Albert Åberg-universet som har gledet barn helt siden Gunilla Bergström gav ut den første boken i 1972. Tegningene og stilen er slik vi kjenner dem fra bøkene og tv-serien om Albert Åberg, og vi håper dette kan bli grunnlaget for en serie filmer om Albert, Skybert, pappa og alle de andre i det koselige universet.

Hokus Pokus Albert Åberg

Regi: Torill Kove
Sjanger: Barnefilm/Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 12min
Produksjonsår: 2013

Manuset er et av de beste vi har sett til en barnefilm på lang tid. Historien er tilsynelatende enkel, men under finnes imponerende kompleksitet og et flott budskap for barn. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.

Det mest vellykkede grepet filmskaperne gjør er måten de fremstiller de mange sidene ved Albert sin personlighet. Skildringen er både lett forståelig og noe barn kan kjenne seg selv igjen i. Albert sin oppførsel lar seerne forstå at Albert nok ikke er helt klar til å få en hund ennå. For hvorfor ellers ville han ta oldefars kikkert uten lov eller tro at trollmannen Gustav kan trylle penger ut av hodet hans? Samtidig er det tydelig at Albert også forstår veldig mye. Han lærer nemlig noe nytt hele tiden, og det er derfor han etter hvert klarer å se gjennom både sine egne og trollmannens illusjoner – og se hvordan virkeligheten kan være ekte magisk.

Egnethet

”Hokus Pokus Albert Åberg” er en ypperlig film for de yngste kinogjengerne. Historien formidles med stor forståelse for hvordan man kan gi barn en underholdende og samtidig lærerik filmopplevelse. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien har faktisk en slik dybde at selv voksne kan få seg en liten påminnelse om barn og deres virkelighetsforståelse.

Ettersom barn er vant til å se mer fartsfylte filmer enn dette, er det mulig at noen av de litt eldre barna vil synes filmens rolige tempo i over én time kan bli i lengste laget. Utover det er dette en ypperlig tegnefilm for barn mellom tre og ni år.

Konklusjon

Dette er en liten perle av en film som får våre varmeste anbefalinger.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?