Kråkeungen
Nederlandsk drama, 2013, anbefales fra elleve år
Denne prisbelønnede filmen behandler tematikk rundt savn, sorg og vanskelige følelser på en realistisk og svært god måte for barn fra elleve år. Her kommer en ny knallsterk barnefilm fra Nederland.
Hvorfor er Jojo og pappa slik de er? Det er det store spørsmålet i ”Kråkeungen” – som utgjør et strålende utgangspunkt for samtale og større innsikt i oss selv og andre. Filmen anbefales på det varmeste for ungdomsskoleklasser.
Handling
Jojo sin pappa blir veldig lett sint. Når Jojo finner en forkommen kråkeunge som har falt ut av redet, gjemmer han fuglen på rommet sitt. Her mater han kråkeungen, og sørger for at den kommer til hektene og vokser seg sterk.
Jojo og pappa har det ikke lett. Jojo snakker på telefonen med mamma, som er countrysanger og alltid på turné i Amerika. På fritiden spiller han vannpolo, og blir venn med Jenni, en jente fra laget som han liker ganske godt.
Jojo er sint på pappa også. Pappa vil ikke bake kake til mamma på fødselsdagen hennes, selv om det er veldig viktig for Jojo. Når de lekeslåss er det tull til å begynne med, men så begynner Jojo å slå på ekte. Pappa er også litt voldsom, og seinere i filmen slår han også på ekte.
Kråkeungen
Sjanger: Drama / Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Nederland
Spilletid: 1t 21min
Produksjonsår: 2013
Vurdering
Fra første sekund skinner savnet og desperasjonen fra lerretet. Det er noe fundamentalt galt med følelseslivet til Jojo og pappa. Siden de er ute av stand til å takle det sammen, skaper det fortvilte og ensomme handlinger fra dem begge.
Men vi får ikke vite hva som ligger bak den vanskelige hverdagen. Dette er et strålende grep fra filmskaperne. Som seere følger vi Jojo sine opp og nedturer, og vi må selv resonnere og leite etter forklaringer. Og det er mye å gripe fatt i. På ett nivå kan vi prøve å forstå det Jojo gjør og sier. Vi kan også leite dypere. Den forlatte kråkeungen er selvsagt en metafor. Filmspråket både skjuler og fremviser det som ligger under.
Kameraet følger hele tiden den unge gutten. Noen ganger er han en helt vanlig gutt. Oftest har han det vanskelig. Filmen gir oss en nærskildring som aldri viker unna de vanskelige øyeblikkene. Det gjør inntrykk, og vi griper det filmen forteller oss.
Egnethet
”Kråkeungen” har fått elleve års aldersgrense. Grunnen er ikke sterke bilder, men derimot historien og filmspråkets høye grad av realisme. For mange barn vil det være helt utenkelig at en pappa kan være så sint og til og med slå, og det at historien skildres så nært og ekte kan skape utrygghet. Det krever også litt modenhet for å få full forståelse av temaet.
For barn fra elleve år derimot, og spesielt for skoleklasser, er dette en sterk og viktig film som skaper forståelse, toleranse og engasjement ovenfor mennesker og samfunnsproblemer.
”Kråkeungen” vant hovedprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2012. Filmen har vunnet en rekke priser på filmfestivaler over hele verden.
Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:
Filmen inneholder flere skremmende og truende enkeltscener, og har en tematikk som er framstilt på en måte som kan virke kan virke forstyrrende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.
Les mer om ”Kråkeungen”:
Filmtrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten film?