Kule kidz gråter ikke

Norsk drama, 2013, anbefales fra ti år

Kule kidz gråter ikke

Dette er en sterk, veldig trist, men samtidig oppløftende norsk barnefilm om fotballjenta Anja, som får kreft. Filmen tar opp et alvorlig tema på en meget god måte, og anbefales for barn fra ti år. Filmen egner seg utmerket for skoleklasser, ettersom den legger til rette for gode samtaler, vekker omtanke og gir økt innsikt i livets vanskelige sider.

Handling

Anja går i syvende klasse, og det er bare et halvt år igjen til hun skal begynne på ungdomsskolen. Anja drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, og de fleste friminuttene går med til å sparke ball sammen med vennene. Hun er en tøff jente, og når klassekameraten Jonas sier at jenter ikke er flinke til å spille fotball, sier hun tydelig fra. Anja og Jonas havner i tottene på hverandre, og det går så langt at det ender med slåsskamp bak skolen.

Men en dag må Anja på sykehuset. Hun har fått leukemi og må på cellegiftkur med en gang. Livet til familien snus på hodet, men Anja holder motet oppe og er fast bestemt på å bli frisk. Hun fortsetter å legge planer for fotballaget, som skal delta i en stor avslutningsturnering på slutten av skoleåret, og hun klarer også å trene litt fotball på sykehuset.

Samtidig er det noe med Anja sitt forhold til Jonas. De krangler og skjeller hverandre ut, men de liker hverandre også. Kanskje de til og med er forelsket? Etter hvert blir Anja frisk nok til å være med på leirskole, men sykdommen slipper ikke taket.

Kule kidz gråter ikke

Regi: Katarina Launing
Sjanger: Drama
Skuespillere: Mia Helene Solberg Brekke, Victor Papadopoulos Jacobsen, Sigrid Welde, Ulrik William Græsli, Elias Skotland Gusevik, Kristin Zachariassen, Jeppe Beck Laursen, Astrid Assefa m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 28min
Produksjonsår: 2013

Vurdering

«Kule kidz gråter ikke» håndterer et veldig alvorlig tema på en forbilledlig måte. Aller først vil vi gi filmskaperne ros for å ha funnet en gruppe svært dyktige barneskuespillere. Troverdigheten til filmen er helt avhengig av at vi tror på og føler med alle karakterene, og det har man lykkes usedvanlig godt med.

Det er modig og viktig at man vier en helaftens spillefilm til et så tøft tema som kreftsyke barn. Filmen balanserer alt det triste på en flott måte med varme, kjærlighet og gledene i livet – som å spille fotball sammen med venner. En del av budskapet går ut på at selv den verste tragedie kan resultere i noe godt. Måten Anja sine venner, læreren og hele klassen stiller opp for henne er inspirerende, og kan få barn og unge til å vise omtanke og spre glede for alvorlig syke på samme måte.

Det er imponerende hvor godt utviklingen av Anja sin psyke fremstilles av skuespiller Mia Helene Solberg Brekke. Hun gjør en fantastisk prestasjon i hovedrollen, og griper all den tøffhet, sårhet, mot og styrke som finnes i Anja. Et flott eksempel er måten Anja håndterer å miste alt det fine håret sitt.

Filmen er for øvrig en nyinnspilling av nederlandsk film- og boksuksess, som igjen er basert på en sann historie. Det er bare å takke regissør Katarina Launing for at hun har gjenskapt fortellingen på norsk. Filmen er veldig trist og vil få mange til å gråte, men etterpå sitter man igjen med en takknemlighet for at man har fått større innsikt i hva alvorlig sykdom gjør med et menneske, og økt forståelse for hvilken rolle man kan spille som medmenneske.

Egnethet

«Kule kidz gråter ikke» er ingen dramatisk film, og har aldersgrense tillatt for alle. Men dette er ikke en film for de yngste. Tematikken er så alvorlig og trist at det kan bli litt tøft eller uforståelig for unge barn å følge sykdommen til Anja. For elever på mellomtrinnet i barneskolen og ungdomsskolen derimot, er dette en lærerik og inspirerende film som, selv om det vil være trist å se den, kan gi verdifull innsikt i forhold til alvorlig sykdom, styrken i kjærlighet og hva det betyr å være menneske.

Filmen anbefales på det varmeste for skoleklasser, som kan ha stort positivt utbytte av å ta opp temaet i etterkant og føle litt på det samme samholdet som Anja og klassen hennes opplever i forhold til de vanskelige sider i livet.

Konklusjon

«Kule kidz gråter ikke» er en velprodusert og viktig norsk film som fortjener et stort publikum.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener og har en alvorlig tematikk. Til tross for dette antas filmen ikke å være skadelig for barn under syv år da tematikken er fremstilt på en dempet måte og de dramatiske scenen er kortvarige. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?