Løvetannbarn

Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016, anbefales fra ni år

Løvetannbarn

Dette er en aldeles strålende animasjonsfilm som tar opp alvorlige tema på en varm og intelligent måte som fremmer empati og forståelse hos barn. Filmen er et mesterverk for barn fra ni år.

«Løvetannbarn» er strålende filmkunst, der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå. På grunn av den alvorlige tematikken egner filmen seg for barn fra ni år.

Handling

Isak, eller Løken som han liker å bli kalt, er en ni år gammel gutt som er seg helt alene i livet. Politimannen Raymond kjører ham til et barnehjem, der Løken møter en rekke andre barn som er i en lignende situasjon.

Livet der begynner vanskelig, men han får etterhvert venner, og snart kommer jenten Kamilla til hjemmet. Sammen prøver gruppen å finne trygghet, aksept og fellesskap, mens de til samme tid både morer seg og preges av traumene de bærer på.

Løvetannbarn

Regi: Claude Barras
Sjanger: Animasjon/Familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Frankrike/Sveits
Spilletid: 1t 6min.
Produksjonsår: 2016

Vurdering

Det er langt mellom så gode barnefilmer som dette. «Løvetannbarn» er en unik film på alle områder. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Musikk og stemning er med på å bygge opp under den sterke tematikken.

Og temaet, det er virkelig sterkt. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Det fører til at de har store relasjonelle problemer, med vansker for å stole på andre. Oppførelsen deres bærer preg av dette på ulike måter. Samtidig har de et enormt behov for å knytte bånd til andre, og når de får tid til å bli trygg på hverandre – da kommer de tett sammen, både vennskapelig og i kjærlighet. Det hele er skildret med slik intelligens og så stort hjerte at man som seer får stor innsikt i de psykologiske prosessene som foregår. Barn som ser filmen kan lett forstå det som foregår, og de vil lære mye om at noen barn har det vanskelig, og hvorfor det er slik. Man får stor empati for løvetannbarna. Dersom unge seere tar dette med seg ut i det virkelige liv, da har de virkelig fått med seg noe verdifullt.

Samtidig viser barna en naivisme og stor klokhet til samme tid. De er overlatt til seg selv, og da er de avhengige av hverandre for å finne ut av ting. Det fører til et rart og morsomt syn på seksualitet, for eksempel. På den annen side viser de stor innsikt i sin egen situasjon. Foreldre og barn som ser filmen sammen vil ha veldig mye å snakke om etterpå, og man kan reflektere rundt en rekke tema.

Det er ikke så mye mer å si. «Løvetannbarn» er en fantastisk film. Ta med barna på kino og se denne sammen.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til seks år etter at filmen har blitt behandlet av Medieklagenemnda. Den opprinnelige aldersgrensen var ni år. Etter vårt syn er filmen helt i grenseland mellom de to aldersgrensene. Her tas det opp alvorlige tema, som blant annet dødsfall og grov omsorgssvikt. Det er også noen samtaler mellom barna om seksualitet som noen foreldre kan oppleve som upassende. Dette er altså ingen film for de yngste. Men det er ingen grunn til å velge bort filmen på grunn av tematikken, så lenge man har en god samtale med barna i etterkant. Historien er skildret med humor og varme på en forbilledlig måte, og den vil sitte i sjelen lenge etter rulleteksten er ferdig.

Filmtrailer:

Les mer om «Løvetannbarn»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser