Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988, tillatt for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 relanseres med norske stemmer, til glede for både barn og voksne. Anbefales på det varmeste for alle.

 

Dette er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Filmen passer for hele familien, og vi anbefaler å bruke sjansen til å se denne klassikeren på kino.

Handling

Søstrene Satsuki og Mei flytter til et gammelt og litt merkelig hus på landet. Faren deres tar dem med hit slik at de kan være nærmere mamma, som er på sykehus. Her oppdager de raskt noen rare småkryp som den gamle nabokonen kaller sot-troll – som bare barna kan se.

Denne hendelsen følges av flere mystiske oppdagelser. Jentene utforsker naturen rundt det nye huset, og snart møter de en stor og snodig krabat med mye pels, mørk stemme og en diger munn. Han heter Totoro, og han er kanskje rar, men skummel er han ikke – og når jentene forteller de voksne om Totoro blir de fortalt at han er skogens vokter.

Totoro blir, med sine magiske krefter, en viktig skikkelse i jentenes liv. Han dukker opp når de trenger det som mest, og han introduserer dem til og med for en flygende kattebuss.

Vurdering

«Min nabo Totoro» er produsert av det anerkjente japanske filmstudioet Ghibli, som de siste tiårene har levert en rekke klassiske og særdeles gode filmperler, som for eksempel Marnie – min hemmelige venninne, Ponyo – på klippen ved havet og Arriettas hemmelige verden. Denne filmen er en av studioets tidlige filmer, men oppleves tidløs og aktuell selv om den er produsert for 30 år siden.

Min nabo Totoro

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 26 min
Produksjonsår: 1988

Animasjonen er fantastisk, laget i den japanske animetradisjonen, der hvert bakgrunnsbilde oppleves som et forseggjort maleri. Detaljrikdommen er stor, og musikken kler den magiske og jordnære historien på en utmerket måte.

Historien er like imponerende. I rolig tempo formidles en historie som ikke gir oss noen klare svar, men som lar oss fundere på hva Totoro egentlig er, og hvilken rolle han spiller i jentenes liv. Søstrene gir ikke mye direkte uttrykk for det – de virker stort sett glade og bekymringsløse – men vi forstår at morens sykehusopphold gjør hverdagen vanskelig å håndtere. Vi skal ikke styre tolkningen av historien på noen måte, som kan forstås på flere måter, men nøye oss med å si at her er det mye spennende å reflektere over og snakke om etter å ha sett filmen. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.

Egnethet

Filmen er tillatt for alle, og anbefales for alle. Dette er et imponerende filmverk som har fått strålende kritikker.

Filmtrailer:

Les mer om «Min nabo Totoro»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser