Monster

Japansk drama, 2023, aldersgrense 9 år – vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En sterk japansk film om en ung gutts vanskeligheter med å takle livet sitt, fortalt på en flott og unik måte som gir deg mye å tenke på.

Japansk dramafilm fra 2023, vinner av beste manus på filmfestivalen i Cannes. Språk er japansk, med norsk tekst.

Handling

Unge Minato bor alene med sin mor, etter farens død. De to har et godt og nært forhold, men så begynner Minatos oppførsel å endre seg. Moren forstår ikke hva som har skjedd, men ser en kobling til skolen og begynner å etterforske. Hun får høre at en av lærerne har vært slem mot sønnen, men sliter med å få skolen til å høre etter og ta situasjonen på alvor. Men alt moren får høre er kanskje ikke sant, og det finnes andre synspunkter på historien og hva som egentlig har skjedd.

Monster

Regi: Hirokazu Kore-Eda
Sjanger: Drama
Skuespillere: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa m.fl.
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 6min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Dette er en film som aller helst bør oppleves uten å vite for mye før man ser den. Historien kommer sammen til slutt på en gripende og sterk måte, og gjør at man får lyst til å se den på nytt for å forstå begynnelsen bedre. At begynnelsen er litt forvirrende er det eneste som drar ned filmopplevelsen noe. Fordi historien fortelles fra flere vinkler, så føles det litt som om noe mangler i begynnelsen, men man skjønner etter hvert at dette er helt med vilje, og det er en fascinerende måte å bli fortalt en historie på. Filmen er noe lang, men det er verdt det til slutt, selv om den har noen punkter i midten der det føles litt langtekkelig. Selv om de forskjellige synspunktene går over mye av de samme tingene, så føles det likevel nytt hele veien og man får ny informasjon om hva som har skjedd. Hvis man har tålmodighet og følger med, så kan man få mye ut av denne filmen. Både gjennom historien selv, men også på grunn av måten den blir fortalt.

Det er mye lærerikt med denne filmen, og den kan være veldig fin å bruke i undervisning, eller for voksne å se sammen med barna. Den har mange mulige diskusjoner og debatter å ta for seg. Man får lære litt om filmtriks og bruk av synspunkter i historiefortelling, samtidig som den også gir et fascinerende innsyn i japansk kultur. Filmen er flott laget og visuelt spennende, både natur og byliv tas med og kontrastene brukes effektivt. Men dette er også en flott fortelling om mennesker på godt og vondt, om mange former for kjærlighet og hvordan det å være glad i noen kan påvirke handlinger og valg man gjør. Den viser også hvor vanskelig det kan være for voksne å forstå barnas verden, og hvor vanskelig kommunikasjon kan være generelt, også mellom voksne. Morens forsøk på å snakke med rektor og lærere om hva som foregår er både morsomme og frustrerende på samme tid, og det er et par scener som virkelig tar på kornet vanskeligheten med å få noen til å gjøre noe når de er mest opptatt av å si de riktige tingene. Alt i alt en fantastisk filmopplevelse, og en historie som sitter igjen lenge etter man har sett filmen.

Egnethet

Filmen er noe mørk i tematikk og kan være forvirrende til tider. Det er flere scener som viser mobbing og det tas opp noe vanskelige tematikk underveis. Filmen har aldersgrense 9 år og det ikke er noe som er skadelig for denne aldersgruppen, men filmen passer likevel kanskje best fra 12 år og oppover.

Filmtrailer:

Les mer om Monster her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser