Nattbøkene

Amerikansk grøsser, 2021, passer for litt eldre barn

ANMELDELSE: Alex blir fanget i leiligheten til en ond heks i denne skumle grøsseren for barn. Denne filmen er en Netflix-produksjon, og er gitt syv års aldersgrense, men denne filmen har så mange skrekkfilmeffekter at den passer best for litt eldre barn.

Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. I dette tilfellet har Netflix satt aldersgrensen på Nattbøkene til syv år, men etter vårt synspunkt har denne filmen noen scener som er så skumle at de kan bli for sterk kost for syvåringer. Det er også mulig filmen vil oppleves som skummel for noen ni- og tiåringer.

Når det er sagt, så er dette en spennende film for barn som liker å se en litt skummel historie på skjermen.

Handling

Alex er veldig glad i spøkelseshistorier, og har fylt en hel kladdebok med skumle historier han har skrevet selv. Men når filmen begynner har han bestemt seg for å slutte å skrive, uten at vi ikke får hele forklaringen på hvorfor.

Men så skjer noe merkelig. Plutselig havner Alex i en skummel og mystisk leilighet, der det bor en skummel og mektig heks. Heksen stenger utgangen, og dermed er Alex fanget. For at heksen ikke skal drepe ham, må Alex fortelle henne en skummel historie hver eneste natt.

Heldigvis er ikke Alex helt alene i leiligheten. Han blir kjent med jenten Yasmin, som har vært fanget i leiligheten i lang tid. Katten Lenore er også der, men om hun er slem eller snill er ikke godt å si.

Alex bestemmer seg selvsagt for å rømme, men å lure den onde heksen blir langt fra enkelt, og underveis møter de en rekke skumle skikkelser og skremmende trusler.

Nattbøkene

Regi: David Yarovesky
Sjanger: Grøsser
Skuespillere: Winslow Fegley, Lidya Jewett, Krysten Ritter m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 43min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Nattbøkene skal ha ros for å være en av få skrekkfilmer som er laget spesielt med tanke på barn som målgruppe. Filmen er basert på en kritikerrost bok med samme navn, og retter seg tydelig mot barn. Historien spiller på kjente eventyr i løpet av historien, for eksempel er «Hans og Grete» en åpenbar inspirasjon. For barn som liker skumle filmer er dette et fint alternativ til en grøssende filmkveld.

Når det er sagt, så er ikke dette en filmproduksjon av høyeste kvalitet. Forskjellen til kinofilmproduksjoner er tydelig, både i produksjons- og fortellerkvalitet. Spesielt starten av filmen er litt snodig, der vi uten noen introduksjon kastes inn i en historie uten at det er lett å forstå hva som skjer. Det er ikke før litt ut i filmen at vi klarer å koble sammen som egentlig skjedde. Det er hovedgrunnen til at vi ikke kan gi høy karakter på filmen.

Men filmen har et godt budskap. Her handler det om samarbeid, lojalitet og ikke minst – å være tro mot seg selv og den man er. Slutten på filmen er flott, der vi får hovedbudskapet; det er kult å være ukul. Hvis du har en interesse eller lidenskap, så skal du ikke være redd for å følge dine drømmer. Verdien av fortellerglede og leseglede fremheves også.

På den annen side representerer heksen en helt annen dimensjon. Hun er rimelig nådeløs og viser ikke mye medfølelse og virker ikke å ha noen grenser for hva hun er villig til å gjøre mot barn. Dette er holdninger som nok kan virke skremmende på unge barn.

Egnethet

Det fører oss over til det virkelige dilemmaet med denne filmen. Nattbøkene er skikkelig skummel for barn. Starten av filmen får det til å grøsse godt i nakkehårene, og etter en litt roligere sekvens blir det igjen skikkelig skummelt i siste halvdel. Filmen bruker skrekkfilmeffekter vi kjenner fra filmer for eldre ungdom og voksne, og selv om de er tilpasset barn, så er det mye fryktinngytende som skjer. For å nevne noe; skumle leker, spøkelser med tomme øyne, noen skikkelig ekle edderkopp-lignende insekter og mot slutten en heks med ondt, rynkete og grusomt ansikt. Sammen med kveppescener, en gjennomgående skummel stemning og den utemmede ondskapen fra heksen blir dette en til tider intens filmopplevelse for barn.

Men samtidig demper samholdet mellom barna og det underliggende budskapet noe av skrekken. Filmen har også muntre scener og scener som vekker undring og nysgjerrighet, så dette er ikke bare skummelt. Filmen er tilrettelagt for en ung målgruppe.

Netflix har som nevnt satt syv års anbefalt aldersgrense på filmen. Vi tror dette er for lavt og har potensiale til å gi barn i denne alderen en negativ filmopplevelse. Når barn begynner å blir ni-ti år gamle er det mer sannsynlig at de som har sett noen litt skumle filmer før, kan se denne filmen uten at det blir for skummelt. Men også for denne aldersgruppen kan det nok bli litt skummelt til tider.

Men for noen barn fra denne alderen og litt eldre barn, som liker en litt grøssende filmkveld, er dette en film som egner seg til en skummel filmkveld.

Se gjerne traileren under for å gjøre deg opp et inntrykk.

Begrunnelse for aldersgrensen:

Netflix har klassifisert filmen som «nervepirrende» og satt anbefalt aldersgrense 7 år. Merk at Netflix er et utenlandsk selskap og er ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix