Ole Brumm

Amerikansk animasjonsfilm, 2011, tillatt for alle

Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste.

Historie

Det er morgen i Hundremeterskogen, og Ole Brumm våkner med rumlende mage. Han er så sulten på honning, men alle krukkene hans er tomme. Dermed må Brumm rusle ut og spørre vennene sine om noen av dem kan hjelpe ham med å få stillet sulten.

Først møter Brumm Tussi, som er deprimert fordi han har mistet halen sin. Snart er hele gjengen i Hundremeterskogen samlet for å hjelpe. Kristoffer Robin lager etterlysningsplakat, og de starter en konkurranse om å finne en ny hale.  De prøver alle mulig ting, alt fra en ballong til et utstoppet elghode, men det er liksom ingenting som er like godt som den gamle halen til Tussi.

Seinere forsvinner Kristoffer Robin, og de andre tror han er blitt bortført av et skummelt vesen som kaller seg ”Tebake”. Brumm og Nasse Nøff lager en felle for å fange vesenet, men ting går ikke helt som planlagt. Hele tiden rumler magen til Brumm, som aldri ser ut til å få seg den etterlengtede krukken med honning.

Ole Brumm

Regi: Don Hall, Stephen J. Anderson
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 9min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Med ”Ole Brumm” fortsetter Disney sin trend med å lage tradisjonsrike, håndtegnede tegnefilmer.  Denne filmen er basert på tre historier fra A.A. Milne sine bøker, og er svært trofast til både de originale historiene og tegnestilen i Ole Brumm-filmene fra 1960-tallet. På den måten fungerer filmen som en hyllest, samtidig som de flotte historiene videreføres til en helt ny generasjon.

Filmen sprudler også av fortellerglede. Vi får se samspill mellom fortellerstemmen og karakterene, mellom karakterene og tekst på skjermen, samtidig som fine musikalnummer frisker opp stemningen med jevne mellomrom.
I tillegg er filmen full av små pedagogiske elementer. Brumm spør blant annet hva et avsnitt i en tekst er, og da får han en morsom forklaring som illustrerer dette på en utmerket måte for barn.

Hovedbudskapet dreier seg om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov.

Egnethet

”Ole Brumm” er usedvanlig godt egnet for de yngste. Sekvensen der vesenet Tebake introduseres kunne ha blitt litt skummel, men filmskaperne har elegant løst dette med et musikalnummer der musikk, sang og en slags krittegninger brukes for å gjøre det hele harmløst og morsomt, og, enda viktigere, for å vise at vesenet bare eksisterer i karakterenes viltre fantasi. Dette blir også lærerikt, ettersom barn kan relatere karakterenes påfølgende og ubegrunnede frykt til ting de selv er redde for i hverdagen.

”Ole Brumm” er tillatt for alle, og anbefales på det varmeste for barn opp til ti år. Eldre barn derimot, vil nok foretrekke noe litt heftigere enn vennene i Hundremeterskogen.

Konklusjon

Ta med barn opp til ti år på kino, og la dem kose seg med denne originale, litt rare og veldig koselige filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skremmende på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser