Ponyo – på klippen ved havet

Japansk animasjonsfilm, 2009, anbefales fra seks år

Den magiske og søte gullfiskprinsessen Ponyo har et stort ønske – hun vil så gjerne bli menneske. Dette er en fantasifull og flott film som passer utmerket for barn fra seks år.

Handling

Den vesle gullfisken Ponyo bor nede på havets bunn sammen med faren og søsknene sine. Faren er en streng trollmann som en gang har vært menneske, men som forlot menneskenes verden til fordel for havets dyp ettersom menneskene bare ødelegger og forstyrrer naturen. Men Ponyo er nysgjerrig på hva som finnes i verdenen over vannflaten, og en dag sniker hun seg ut på eventyr.

Oppe ved overflaten blir hun nesten fanget av en fisketråler, og setter seg fast i et lite glass. Heldigvis blir hun reddet av Sondre, en liten gutt som bor sammen med moren og faren sin i et hus på en klippe ved havet. Han tar seg av Ponyo, som blir forelsket i den snille gutten. En ettermiddag åpner hun munnen og sier at hun er glad i ham, noe som gjør Sondre veldig overrasket og begeistret.

Like etter blir Ponyo hentet tilbake til dypet av faren. Sondre savner henne veldig, og Ponyo ønsker av all sin kraft at hun skal bli menneske, slik at hun kan dra opp igjen til Sondre. Nede i den magiske sjøverdenen skjer så mirakelet. Ponyo slikket nemlig blod vekk fra fingeren til Sondre etter at han reddet henne, og det gjør at Ponyo kan bruke magien sin til å bli menneske. Hun får armer og bein, og drar så raskt hun kan tilbake til overflaten.

Men ennå er det mye som gjenstår for å få en lykkelig slutt. Ponyo sin forandring forstyrrer nemlig balansen mellom den magiske sjøverdenen og virkeligheten på overflaten, noe som setter hele jorden eksistens i fare. Samtidig er ikke Ponyo blitt menneske for alltid. For å bli fullstendig menneske må hun gi fra seg de magiske kreftene sine, og hun må bli elsket for den hun egentlig er. Dermed står Ponyo og Sondre foran en stor prøvelse. Har de nok kjærlighet til hverandre til at de vil være sammen – som helt vanlige mennesker – for alltid? Og vil de samtidig klare å redde jorden fra å gå under?

Ponyo – på klippen ved havet

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Eventyr/Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 41min
Produksjonsår: 2009

Vurdering

”Ponyo – på klippen med havet” er regissør Hayao Miyazaki sin tolkning av H.C. Andersen sitt eventyr ”Den lille havfruen”. Resultatet er blitt en veldig flott animasjonsfilm der fantasien får frie tøyler. Her får vi se et stort mangfold av flotte nålevende og forhistoriske sjødyr, store rullende stormbølger, magiske vesener og andre eventyrlige fenomener. Alle tegningene er gjort for hånd, noe som bidrar til å gi filmen en særegen og sjarmerende stil.

Filmen tar samtidig opp en rekke viktige tema. Faren til Ponyo sier rett ut at han ikke ville leve i menneskenes verden når de bare misbruker naturen. Scenen der Ponyo nesten blir fanget av trålen er en tydelig kritikk av at vi dumper så mye søppel på havets bunn. Regissøren viser også sitt engasjement for miljøet ved å vise hvor flott havet kan være dersom vi er bevisst på å bevare et mangfold av arter og livsformer. Dette understrekes videre ved at filmen illustrerer hva som kan skje dersom vi forstyrrer den delikate balansen i naturen, for eksempel som en følge av global oppvarming.

Egnethet

”Ponyo – på klippen med havet” har fått seks års aldersgrense. På grunn av noen dramatiske scener med storm og uvær kan filmen være litt skummel for de yngste, men dersom barna har en voksen ved siden av seg skal det ikke være noe problem at barn i seksårsalderen kan se filmen. Historien har samtidig et tema og en rekke artige detaljer som gjør at filmen også kan appellere til et voksent publikum.

Konklusjon

Anbefales!

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener og kortvarige nifse elementer gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser