Riverdance – animasjonsfilmen

Irsk/britisk animasjonsfilm, passer fra 7 år*

ANMELDELSE: Det er mye dans og moro i denne filmen som kan underholde barn fra skolealder, men det er også noe litt sært og anstrengt over hele konseptet.

Denne animasjonsfilmen fra Netflix har gode intensjoner, men bommer med den ferdige filmen.

*Riverdance – animasjonsfilmen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Handling

Unge Keegan bor i Irland sammen med besteforeldrene sine. De driver fyrtårnet i havgapet utenfor en liten havneby, og myten sier at lyset må tennes for å holde den onde jegeren borte. Hvis ikke kan jegeren dra inn og fange de store hjortenes gevir, for deretter å stoppe elvene fra å renne og kaste mørke over verden.

Når bestefar brått dør blir det en stor sorg for Keegan. Bestefaren var ikke bare en god fyrvokter, men han var også kjempeflink til å danse riverdance og spille hurling. Det gjør ikke sorgen lettere at det er stor forventning om at Keegan skal tre inn i bestefarens rolle.

Det blir vanskelig for den unge gutten å takle sorgen. Men da den jevnaldrende jenten Moya tar ham med til et magisk sted, begynner et eventyr som kan hjelpe Keegan med å takle sorgen og finne sin plass. Og eventyret fører dem nettopp inn i de store hjortenes verden, og sammen med hjortene må Keegan stoppe den onde jegeren fra å stoppe dansen og legge mørke over verden.

Riverdance – animasjonsfilmen

Regi: Eamonn Butler, Dave Rosenbaum
Sjanger: Animasjon, eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Irland, Storbritannia
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Denne filmen er basert på og laget av de samme produsentene som står bak den populære musikalen Riverdance. Forsøket på å lage en animasjonsfilm rundt det samme konseptet har tydelig en god intensjon, men resultatet er dessverre ikke særlig vellykket.

Dette er det flere grunner til. For det første er historien dårlig bygget opp. Man har tydelig lagt til scener og karakterer som er ment å være morsomme, men som ikke har noen reell funksjon i historien – for eksempel ballen med sauer og froskefamilien. Kampen mot jegeren er også litt merkelig og virker litt forhastet. Historien mangler en helhetlig oppbygning der handling, karakterer og budskap sammen bidrar til å skape en meningsfull historie.

Tiden i den magiske verdenen med hjortene gjøres også til en endeløs rekke av anstrengte vitser. Mye av det er artig, men mye er platt, anstrengt og bare slitsomt. Hjortene fremstår mesteparten av tiden mer som en vits enn som viktige magiske vesener.

Alt dette fører til at de gode intensjonene ved filmen skygges over av fjas. Og det ligger en god tematikk i bunn. Filmen har et godt budskap om å feire livet, og et gjennomgående tema om å takle sorg og vanskelige, men avgjørende perioder i livet. Det er også fine elementer med offer og fellesskap som kommer frem i enkeltscener.

Dette er altså en svak film, men dette betyr ikke at barn kan hygge seg med denne filmen. Filmen har nok fart og humor til å underholde, og hele filmen er barnevennlig og har noen fine sanger.

Egnethet

Riverdance – animasjonsfilmen har anbefalt aldersgrense 7 år på Netflix. Ettersom Netflix ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser.

Det er flere dramatiske scener, og det er flere triste ting som skjer. Men samtidig er det så mye sprø humor at filmen passer fint for barn i skolealder.

Filmen er tilgjengelig med norske stemmer og norsk tekst.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Netflix