Romys salong

Nederlandsk/tysk barnefilm, 2020, anbefales for alle

Romys Salong

ANMELDELSE: Rørende og hjertevarm historie om forholdet mellom ti år gamle Romy og hennes bestemor som har Alzheimers. Anbefales på det varmeste for både barn og voksne.

Denne filmen vant prisen for beste barnefilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand, og fortjener å bli sett av et stort publikum. Historien er lærerik og hjertevarm, og tegner et nydelig og tankevekkende portrett av forhold mellom mennesker og hva en person med demens går gjennom.

Handling

Når mammaen til ti år gamle Romy får seg ny jobb som servitrise, da må Romy gå til mormors frisørsalong etter skolen, slik at mormor kan passe på henne. I starten går ikke det så bra. Mormor er sur, og Romy har ikke lyst til å være hos henne idet hele tatt. Ikke vil hun være hos pappaen sin heller, for han har fått seg ny kjæreste som Romy ikke har lyst til å treffe.

Men når mormor innser at Romy er ganske flink til å telle penger og holde orden på ting, samtidig som mormor åpner seg litt opp, da endrer forholdet seg sakte. Og mormor er blitt ganske glemsk, så hun er glad for at Romy er så flink til å hjelpe.

Dette er imidlertid bare starten. Mormor blir stadig mer glemsk og tullete, hun roter ting bort og klarer seg ikke alene lenger. Samtidig blir forholdet til Romy enda tettere, og Romy gjør alt det en ti år gammel jente kan for å hjelpe mormor med å ha det bra. Men med Alzheimers går utviklingen bare én vei, og det må både Romy, mormor og mamma takle så godt de kan.

Romys salong

Regi: Mischa Kamp
Sjanger: Drama
Skuespillere: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans m.fl.
Språk: Norske stemmer m/norsk tekst
Nasjonalitet: Nederland, Tyskland
Spilletid: 1t 29min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Romy salong er en film som fortjener all den rosen den kan få. Filmskaperne tar opp et veldig vanskelig tema; en kjær mormor som får Alzheimer og som mister stadig mer av hukommelsen og kontrollen over hverdagslivet. Måten temaet tas opp på er strålende. Man tegner et realistisk bilde av en mormor som er langt fra perfekt, men som ti år gamle Romy blir sterkt knyttet til. Mormor er både sur og streng, men også kjempesnill og gavmild – hun har gode og dårlige sider, på samme måte alle vanlige mennesker. Dette er ikke et eventyr, slik som de fleste barnefilmer er, dette er en realistisk historie som tar opp et tema som det er viktig at barn får kjennskap til.

Og det er nettopp dette som gjør Romys salong til en strålende barnefilm. Fart og spenning er det lite av, men historien er hele tiden morsom, fascinerende og spennende – dette er flott og litt annerledes underholdning som passer for hele familien. Barn får et verdifullt innblikk i hvordan demens fungerer og hva det gjør med et menneske. De vil også få større forståelse av hva som er viktig for et menneske – ens identitet, selvbilde og hva et menneske sitter igjen med av minner etter et langt liv. Og ikke minst, barn vil få større forståelse for hvor enorm stor verdi det ligger i å vise omsorg for noen. Dette er en så lærerik og viktig film at det er en film alle barn bør se, fordi den gir verdifull innsikt som vil hjelpe dem seinere i livet.

Filmen har gode skuespillere, flotte norske stemmer og fremstår som et imponerende filmverk. Anbefales på det varmeste!

Egnethet

Romys salong er tillatt for alle og inneholder ingen urovekkende scener. Alt som skjer med mormor er selvsagt litt rart, men filmen har et så neddempet og rolig formspråk at selv en brann fremstår helt udramatisk. Det er tydelig at filmskaperne har svært god kunnskap om hvordan man formidler alvorlige tema og hendelser til barn på en betryggende og lærerik måte. Filmen er for øvrig like interessant for ungdom og voksne, da tematikken er både viktig og god, og handlingen fremstår ikke utpreget barnslig.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har et alvorlig tema med et dempet uttrykk som antas å ikke virke skadelig på de yngste. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Romys salong»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser