Skjelvet

Norsk spenningsfilm, 2018, anbefales fra 15 år

Skjelvet

Oppfølgeren til Bølgen løfter ambisjonsnivået, og Fantefilm leverer en meget solid og underholdende katastrofefilm som anbefales fra 15 år.

25-30 minutter i denne filmen er på nivå med det ypperste som er levert i katastrofefilmsjangeren, og som helhet er dette en film som byr en solid blanding av drama og spenning. Det finnes forbedringspotensiale på noen områder, men det minsker ikke underholdningsverdien. Merk at filmen har en rekke sterke scener, der vi blant annet får se åpne sår og blir vitne til intense følelsesmessige episoder. Av den grunn anbefaler vi ikke filmen for barn under aldersgrensen.

Handling

Etter dramatikken i Bølgen fikk Kristian nasjonal oppmerksomhet for sitt heltemot, men livet ble ingen dans på roser av den grunn. Et sammenbrudd fører til samlivsproblemer, og tre år etter ulykken bor han aleine i et hus i Geiranger, mens resten av familien har flyttet til Oslo.

Samtidig, i Oslo, jobber en gammel kollega av Kristian med noen undersøkelser. I 1904 ble Oslo rammet av et stort jordskjelv, og kollegaen tror noe lignende er i ferd med å skje igjen. Begivenhetene fører til at Kristian reiser til Oslo, og gradvis innser han at katastrofen er mye nærmere enn noen kunne ha forestilt seg.

Og så braker det løs…

Skjelvet

Regi: John Andreas Andersen
Sjanger: Thriller
Skuespillere: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Jonas Oftebro, Kathrine Thorborg Johansen m,.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Vi lot oss imponere av Bølgen, der vi fikk velprodusert filmspenning med høy underholdningsverdi. Første del av filmen var svært god, men mot slutten valgte man litt enkle løsninger. I Skjelvet er det motsatt. Første del av filmen fokuserer på Kristian, som er nedbrutt og har et vanskelig forhold til familien i Oslo. Men det gås aldri i dybden på problemene, og vi får ingen fullgod forståelse av verken Kristian eller familien. Spesielt forholdet til sønnen Sondre forblir en bihistorie som ikke vies særlig oppmerksomhet.

Men så begynner dramatikken, og filmen tar fullstendig av. Plutselig får vi servert en original, velskrevet og til tider strålende spenningsfilm med imponerende spesialeffekter. Siste del av Skjelvet imponerer, og er til tider bedre enn megabudsjettfilmene fra Hollywood.

Det er ikke alle trådene i historien som knyttes sammen like godt, men for underholdningens del betyr ikke dette så mye. Som spenningsfilm er dette topp – dette vil vi ha mer av, og vi håper Fantefilm har flere katastrofefilmer på lager.

Vi savner et helhetlig underliggende budskap, men det er mye bra i filmen som kan stimulere til refleksjon og samtale. Spesielt situasjonen til Kristian i starten av filmen er et spennende tema, og valgene mennesker gjør i ekstreme situasjoner likeså.

Egnethet

Skjelvet er en gjennomgående dramatisk film, og har noen svært sterke scener. En rekke personer blir alvorlig skadet, og i noen tilfeller får vi se stygge skader på nært hold. Det er også noen sterke følelsesmessige scener som kan uroe barn og unge. Av den grunn anbefales ikke filmen for barn under aldersgrensen på 15 år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Gjennomgående dyster stemning og intense skildringer fra en naturkatastrofe gjør at denne filmen får 15-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Skjelvet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser