Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008, anbefales fra 12 år

Her kommer en fartsfylt, dramatisk og underholdende film som inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at filmen inneholder sterke scener.

Handling

Jamal Malik er deltaker i den indiske versjonen av ”Vil du bli millionær?”, og er bare ett spørsmål unna å vinne hele 20 millioner rupier. Men Jamal er bare en foreldreløs gutt fra slummen i Mumbai. Er han virkelig smart nok til å vite svarene på alle spørsmålene, eller jukser han?

I det filmen starter blir Jamal avhørt av politiet. De bruker grov tortur for å få ham til å innrømme hvordan han jukset. Men det eneste Jamal kan si er sannheten. Han visste svarene. Politiet forlanger en bedre forklaring, og ved å fortelle livshistorien sin viser Jamal til hendelsene som gav ham den nødvendige kunnskapen. Samtidig får vi fortalt en gripende og romantisk beretning om oppveksten til tre foreldreløse barn som må klare seg på egenhånd i slummen.

Jamal og Salim er brødre, og Latika er venninnen deres som tidlig knytter tette bånd til Jamal. De tre mister foreldrene sine i religiøse opptøyer, og etter å ha bodd en tid på en skitten søppeldynge blir de plukket opp av et barnehjem. De tror de har fått et trygt hjem, men det viser seg snart at eierne av barnehjemmet er hensynsløse gangstere som utnytter barna på det groveste. De tre rømmer, men Latika kommer seg ikke unna.

De neste årene må Jamal og Salik leve som tyver og svindlere for å klare seg. Til slutt har de tjent nok penger til at Jamal kan reise tilbake til Mumbai for å finne sin kjære Latika. Men i Mumbai er det gangsterne som regjerer, med de farer, fristelser og fordervelser det medfører.

Slumdog Millionaire

Regi: Danny Boyle og Loveleen Tandan
Sjanger: Drama
Skuespillere: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto, Maddhur Mittal, Mia Drake m.fl.
Språk: Engelsk og urdu, m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA/Storbritannia
Spilletid: 2t 1 min
Produksjonsår: 2008

Vurdering

”Slumdog Millionaire” fikk fire Golden Globe-priser, blant annet for beste film, og er nominert til hele ti Oscar. Dette er ikke uten grunn. Filmen klarer på en forbilledlig måte å fortelle en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang.

Historien er også svært godt konstruert. Her veksles det mellom nåtid på politistasjonen, der Jamal er en relativt respektabel ung mann, og scener fra ulike stadier fra barn- og ungdommen til Jamal, Salim og Latika. Gradvis nøstes fortiden opp, og ved hjelp av drivende musikk og spennende billedbruk bygges spenningen opp mot klimakset i historien.

Det er viktig å være klar over at selv om dette blir markedsført som en ”feel-good”-dramakomedie, så inneholder filmen flere meget sterke scener. Vi får se bilder av tortur, levende mennesker som brenner, og drap. Disse scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår unødvendige nærbilder. Samtidig er scenene helt nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker. Filmens kvalitet er altså helt avhengig av dramatisk billedbruk, men for barn blir dette sterk kost.

Egnethet

Filmen har fått elleve års aldersgrense, men foreldre bør være forsiktig med å sende barn under tolv år for å se denne filmen uten at de har blitt forberedt på hva som vil møte dem.

Konklusjon

Barn under elleve år skal ikke se denne filmen. For alle over tolv år anbefales ”Slumdog Millionaire” på det varmeste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Dramatiske og voldsomme scener fra indisk gatebarnmiljø gjør at denne filmen får 11-årsgrense. Enkelte brutale skildringer gjør at filmen frarådes underårige.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser