Sonja

Norsk drama, 2018, passer fra tolv år

Sonja

Det er ikke akkurat et rosenrødt bilde som tegnes av Sonja Henie i dette velproduserte norske dramaet. Filmen har svært gode skuespillerprestasjoner, men vi synes historien mangler en tydelig drivkraft.

«Sonja» er en vellaget film med som har nerve og drama, men vi synes den er noe ensidig formidlet. Filmen passer for ungdom og voksne.

Handling

I 1936 ligger verden for føttene til Sonia Henie. Hun er olympisk mester og tidenes største kunstløper. Etter å ha møtt en amerikansk investor bestemmer hun seg for å dra til Hollywood, og innen kort tid har hun både fått filmkontrakt og et populært skøyteshow.

Pengene strømmer inn og livet er godt, men så, sakte men sikkert, begynner tilværelsen å gå opp i sømmene. Festing, elskere og massivt pengeforbruk blir etter hvert den nye hverdagen, samtidig som Sonja blir utnyttet av de rundt henne. Og etter hvert som hun blir eldre, og pengene forsvinner, da kommer desperasjonen og tragedien stadig nærmere.

Sonja

Regi: Anne Sewitsky
Sjanger: Drama
Skuespillere: Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen, Eldar Skar, Valene Kane m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 57min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Med «Sonja» har filmskaperne valg å fokusere på den mørke siden ved Sonja Henie, både som person og som berømt stjerne. Vi er ikke helt overbevist om at de har funnet den riktige balansen.

Filmen starter med at Sonja reiser til USA, og med unntak av noen få scener fra barndommen, skildrer filmen ingenting av hennes karriere som aktiv skøyteløper. Her er det livet i USA som er i fokus. Sonja fremstilles med noen karakteristiske personlighetstrekk, som at hun er viljesterk og sta, selvopptatt, litt naiv, men også gavmild med sine nærmeste. Disse egenskapene er det som gjør at hun lykkes i Hollywood, men det er også dette som til slutt fører til hennes fall. Sammen med skuespillernes sterke prestasjoner er dette filmens styrke. Personskildringen er godt gjennomført, og gir et interessant innblikk i en persons opp- og nedtur, berømmelsens bakside og hvor lett en utsvevende livsstil kan gå fra himmel til helvete.

Likevel oppleves filmen noe ensidig og overfladisk. Store deler er nærmest en oppsummering av livet i USA, der man ikke går i dybden på noe, hverken karrieren hennes eller forholdene til de som står henne nærmest (med unntak av broren Leif og til dels assistenten Connie). Vi blir presentert for en rekke personlighetstrekk, ting hun sier og handlinger hun gjør, men vi får aldri et dypere blikk inn i hva som driver Sonja som menneske; hvem hun er og hvorfor hun tar de valgene hun gjør. Hva er det som ligger til grunn for den utsvevende livsstilen? Vi får presentert én mulig grunn, men det er ikke nok til å skape et helhetlig innsiktsfullt bilde av Sonja.

Vi får heller aldri noe inntrykk av hennes styrker som skøytestjerne, koreograf og skuespillerinne – dette er det lite fokus på i filmen. Selv om Sonja Henie har vært kontroversiell i Norge, synes vi filmskaperne har gått litt for langt med en ensidig og ubalansert negativ skildring.

Inntrykket vi sitter igjen med er en film som er mer en sjangerfilm enn et flersidig biografisk portrett (ikke umulig at «The Wolf of Wall Street» og lignende filmer har vært en inspirasjonskilde). Samtidig mangler filmen en tydelig «rød tråd» ettersom det er vanskelig å gripe hva som er den egentlige drivkraften i Sonja sitt liv.

Men filmen er interessant og har gode og sterke enkeltscener, samtidig som sterke skuespillerprestasjoner løfter helhetsinntrykket.

Egnethet

«Sonja» har fått tolv års aldersgrense. Filmen viser scener med utagerende festing, noen få seksuelle scener og flere sterke følelsesmessige scener. For ungdom og voksne er dette et fint drama, filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte sterke følelsesutbrudd og lite nærgående skildringer av seksuelle handlinger gjør at filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Sonja»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser