Spotlight
Amerikansk drama, 2015, anbefales fra tolv år
Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Anbefales på det varmeste for ungdom fra tolv år.
«Spotlight» vant årets Oscar-pris for beste film, i tillegg til prisen for beste manus. Her får vi et tankevekkende og gripende innblikk i pressens viktige oppgave, samt det dype alvoret i at den katolske kirke systematisk dekket over presters overgrep mot barn over en lang tidsperiode.
Historie
I 2001 ble Marty Baron ansatt som ny redaktør i The Boston Globe. På den tiden hadde det lenge vært rykter og enkeltsaker i avisene om enkeltprester i den katolske kirke som ble anklaget for overgrep mot barn.
Ingen hadde gravd dypere i anklagene, men Baron ga Spotlight-redaksjonen i avisen i oppgave å sette seg inn i saken. Spotlight-redaksjonen var kjent for sine grundige artikler, der de brukte månedsvis på å grave i og bygge opp en sak før den ble publisert.
Under ledelse av Walter «Robby» Robinson begynner denne vesle gruppen, bestående tre journalister i tillegg til ham selv, å ta for seg overgrepsskandalen. Og det blir en opprulling av en sak med så omfattende dimensjoner og særdeles alvorlig karakter at den aldri bør bli glemt.
Spotlight
Sjanger: Drama
Skuespillere: Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, John Slattery, Billy Crudup, Len Cariou, Jamey Sheridan, Paul Guilfoyle m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 8min
Produksjonsår: 2015
Vurdering
«Spotlight» er en sjelden kvalitetsfilm. Her er det ingen store effekter, bare et bunnsolid drama som gjennom dialog skaper driv, spenning og stort engasjement. Filmen har mye felles med klassikeren «Alle presidentens menn» fra 1976, og det er en glede å se at denne lavmælte og historiedrevne sjangeren er tilbake.
Den virkelige styrken i filmen ligger imidlertid i temaet den tar opp. I Boston står katolisismen sterkt, det var utenkelig at overgrep mot mindreårige systematisk ble skjult av hele kirkesystemet. Selv om mange stod frem, ble kirken beskyttet av både samfunnstopper og folk flest. Sakene som kom frem ble dysset ned, feid under teppet eller benektet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål.
Verdien av å ha en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer nettavisene er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Egnethet
«Spotlight» er tillatt for alle. Filmen består stort sett bare av dialog, og viser aldri overgrepene. Men selv om filmen ikke er skadelig for de yngste, så er tematikken likevel så sterk og vanskelig at filmen ikke egner seg for barn under tolv år.
For ungdom og voksne er dette en film vi anbefaler på det varmeste. Den egner seg ypperlig i skolesammenheng, og vil være svært nyttig for å skape refleksjon, økt samfunnsforståelse og innsikts i pressens rolle. I tillegg er dette strålende filmfortellingskunst – tenk gjerne litt på hvordan manusforfatterne, filmskaperne og skuespillerne klarer å skape slik intensitet og spenning uten å ty til effekter og store fakter.
Ikke gå glipp av denne filmen.
Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:
Filmen skildrer avsløringer rundt en overgrepsskandale i den katolske kirke i Boston. Tematikken fremstilles på en måte som ikke antas å være skadelig for yngre barn. Filmen får derfor aldersgrense Tillatt for alle.
Filmtrailer:
Les mer om:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?