Toy Story 4

Amerikansk animasjonsfilm, 2019, anbefales fra seks år

Toy Story 4

ANMELDELSE: Storslått underholdning med et klokt og hjertevarmt budskap. Den fjerde filmen om Woody og leketøysvennene hans anbefales på det varmeste for hele familien.

Pixar og Disney viser igjen sin klasse, og gir oss en morsom og inspirerende film som passer utmerket for alle aldersgrupper – med unntak av de aller yngste.

Handling

Woody og vennene hans har fått seg en ny eier. Hun heter Bonnie, og er en livsglad jente som snart skal begynne i barnehagen. Woody er imidlertid ikke helt tilfreds. Han er ikke favorittleken på barnerommet lenger – tvert imot, han føler seg ganske unyttig når han hver eneste dag blir etterlatt i klesskapet mens Bonnie leker med de andre lekene.

Men så kommer dagen da Bonnie skal begynne på barnehagen. Det gruer hun seg veldig til, og Woody ser muligheten til å gjøre nytte for seg igjen. Han sniker seg med i ryggsekken og gjør sitt aller beste for å gi henne en god dag. Med dette starter eventyret, og samtidig en bokstavelig og personlig reise som åpner nye spennende perspektiver på tilværelsen, ulike skjebner og nye kapitler i livet.

Toy Story 4

Regi: Josh Cooley
Sjanger: Animasjon, Eventyr
Språk: Norske stemmer/engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 40min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Toy Story 4 byr på en strålende filmopplevelse. Pixar lagde den første helaftens animerte spillefilmen med Toy Story i 1995, og har siden den gang vært mesteren innen underholdende og meningsfulle familiefilmer. Toy Story 4 er et fyrverkeri av en underholdningsfilm, med en overflod av humor, sjarme og fortellerglede. Humoren er tilpasset alle aldersgrupper, og vi kan love at her vil gapskratten komme hos både barn og voksne. Karakterene har den perfekte blandingen av sprøhet og sjarme, og det gjelder dem alle – både de snille og de som ikke er fullt så snille.

Men det som fører til at vi ruller terningkast seks er budskapet, som er intelligent, nyansert og hjertevarmt. Aller dypest handler filmen om behovet for anerkjennelse og behovet for å finne sin plass i verden. Alle karakterene drives av dette. Helten vår, Woody, føler seg ubrukelig når han sitter i klesskapet uten å bli lekt med, så han retter alt fokus på det som er hans oppdrag i livet; å bringe trygghet og glede til barnet som eier ham. Men også de slemme drives av disse behovene, og når vi forstår dette ser vi at de kanskje ikke er så slemme likevel – vi forandrer syn på dem og samtidig endrer fortellingens karakter seg. Filmen åpner som en tradisjonell kamp mellom  gode og onde krefter, men underveis innser vi at historien handler om noe dypere og langt viktigere og mer relevant for våre egne liv. Budskapet er relevant for både barn og voksne, og det har et godt og varmt menneskesyn.

Vi kan ikke gå dypere inn på den skattekisten av spennende tematikk som denne filmen tilbyr. Det ville blitt en lang anmeldelse, og vi vil heller ikke avsløre mer av hva som er i vente. I stedet vil vi nøye oss med å gi Toy Story 4 vår varmeste anbefaling. Dette er meningsfull underholdning av beste merke, og en kilde til glede og refleksjon som kan nytes igjen og igjen.

Egnethet

Toy Story 4 er gitt seks års aldersgrense, og det er med god grunn. Det dukker opp noen skumle dukker underveis, og det er også et par kveppescener og noen truende situasjoner. Men det er ikke veldig skummelt, så for barn fra seks år er dette flott underholdning. Selv de skumle scenene er fulle av humor, og stemningen er glad og positiv gjennom hele filmen. Pixar er også svært gode til å appellere til flere aldersgrupper, så denne filmen er minst like underholdende for voksne som for barn. Og når filmen er ferdig, så kommer den helt spesielle godfølelsen som bare en skikkelig god film kan skape.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har kortvarige scener med dukker som fremstår noe truende og nifse. Da stemningen er gjennomgående lett og humoristisk får filmen likevel 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Toy Story 4»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser