Vinden stiger

Japansk animasjonsfilm, 2013, anbefales fra syv år

En imponerende, vakker og episk anlagt film fra en av animasjonfilmens største mestere. Filmen kan trygt ses av barn fra syv år, men den egner seg best for eldre ungdom og voksne.

Handling

Unge Jiro drømmer om å fly. Men en nærsynt gutt kan ikke bli pilot, så han setter seg derfor som mål å bli flykonstruktør. Det skal vise seg å være et ypperlig karrierevalg. I løpet av utdanningen og det følgende arbeidslivet tar ideen om å bygge et topp moderne jagerfly gradvis form.

Historien foregår i mellomkrigstiden, og historien om Jiro bygger på faktiske hendelser og personer. Jiro selv er delvis inspirert av Jiro Horikoshi, ingeniøren som utviklet jagerflyet Zero som ble brukt av Japan i andre verdenskrig.

Men samtidig som vi får fortalt en historie om et fattig land som ruster opp til krig, så er dette også en rørende kjærlighetshistorie. I 1923 møter Jiro jenten Naoko under det store jordskjelvet, og deres skjebne blir en kilde til glede, sorg og ettertanke.

Vurdering

Regissøren bak ”Vinden stiger”, Hayao Miyazaki, er 72 år gammel, og han har annonsert at dette er hans siste film. Det er et tap for filmkunsten. Miazaki er grunnleggeren av Studio Ghibli, som har produsert en lang rekke animasjonsfilmer av imponerende høy kvalitet (se egne anmeldelser av Arriettas hemmelige verden, Ponyo – på klippen med havet og Møte på Valmueåsen).

Vinden stiger

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Animasjon, Drama
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 56min
Produksjonsår: 2013

”Vinden stiger” går rett inn i rekken av Studio Ghiblis fantastiske animasjonsfilmer. Filmen forteller en storslått historie som ikke fokuserer på det storpolitiske spillet i en turbulent tid, men derimot på enkeltmenneskene som forsøker å leve. Det er drømmen som driver Jiro videre, som får ham gjennom studiene, skaffer ham anseelse i firmaet, hjelper ham gjennom politisk forfølgelse og gir ham støtte i kjærlighet og sorg. Det er en historie som gir oss innsikt, stimulerer til refleksjon og oppmuntrer oss til å drømme.

Animasjonen er et kapittel for seg. Hver scene er som et kunstverk, med visuelt imponerende flyscener, nydelige karaktertegninger og utsøkte bakgrunner. Musikken fremmer stemningen på en ypperlig måte, og tilfører filmen en ekstra dimensjon.

Egnethet

”Vinden stiger” er ingen film for barn, selv om den har syv års aldersgrense. Historien er rettet mot voksne, og har et tema og en fortellerteknikk som er alt for vanskelig for barn å gripe fatt i. Av den grunn har distributøren valgt å ikke dubbe filmen til norsk, så den er bare tilgjengelig med norske undertekster.

Likevel kan det være svært nyttig for elever i ungdomsskolen og den videregående skole å se filmen, ettersom den gir et veldig interessant perspektiv på mellomkrigstiden i et land som var vår fiende på denne tiden. Samtidig er dette et imponerende filmverk som viser animasjonsfilm på aller høyeste nivå.

Konklusjon

”Vinden stiger” er en mesterlig film som anbefales på det varmeste for ungdom og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener gjør at denne animasjonsfilmen får 7-årsgrense.

Les mer om ”Vinden stiger”:

Filmweb.no

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=jGr8XDxB-9I

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser