Wolf Children

Japansk animasjonsfilm, 2012, anbefales fra syv år

Dette er en vakker og forseggjort tegnefilm som tilbyr en unik og rørende filmopplevelse. Filmen kan trygt ses av barn fra syv år, men den passer best for ungdom og voksne.

Handling

I studietiden møter den unge jenten Hana en gutt med bustete lugg som ikke er helt som de andre studentene. De to forelsker seg, og Hana får vite at han er det siste mennesket med ulveblod – en varulv. Men det legger ingen demper på kjærligheten, og sammen får de to barn – jenten Yuki og gutten Ame.

Så skjer tragedien, og brått er Hana aleine med barna. Men Yuki og Ame er også varulver. For å beskytte barna og skjule deres ulveblod flytter familien langt ut på landet, der de må bygge opp et nytt liv helt fra grunnen.

Livet på landsbygden blir ikke enkelt, og gjennom oppveksten må Yuki og Ame forholde seg til både ulve- og menneskesiden i seg selv. De er annerledes enn de andre barna, og dette tvinger dem til å ta avgjørende valg om hvem de skal være. Hele tiden veiledes de av Hana, som vet lite om verken landbruk eller oppdragelse av ulvebarn, men kjærligheten og motet hennes bærer dem alle mot fremtiden.

Vurdering

”Wolf Children” er en fascinerende film. Historien spenner over 13 år og bryter både forventninger og konvensjoner. Her er ikke varulvene skremmende, tvert imot, de menneskeliggjøres og brukes til å fortelle oss noe grunnleggende om vår natur. Det er en generasjon som skildres, en familie som deler de samme egenskapene, men som hver og en har sin egen skjebne og gjør sine egne valg. Først og fremst er dette en historie om kjærlighet, men det handler også om å være annerledes, om behovet for å bli akseptert og om å vokse opp og ta egne valg. Filmen presenterer temaene på en forbilledlig måte, og vi blir sittende igjen med verdifull innsikt.

Wolf Children

Regi: Mamoru Hosoda
Sjanger: Animasjon, Drama, Fantasy
Språk: Japansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 56min
Produksjonsår: 2012

Hver scene er som et levende maleri, med utsøkte bakgrunner og karakterer som uttrykker et rikt indre liv gjennom animasjonen. Lydsporet er like forseggjort, og forsterker og videreutvikler stemningen. Dette er ikke masseprodusert tegnefilm, det er et imponerende kunstverk.

Filmen må nesten oppleves. ”Wolf Children” rører med sin varme og beriker med sin dybde.

Egnethet

”Wolf Children” har fått syv års aldersgrense på grunn av noen dramatiske scener som kan skremme yngre barn. Filmen kan trygt ses av barn fra syv år, og barna vil da få tilgang til en fascinerende visuell opplevelse. Men det er nok ikke før i tenårene at refleksjoner over tematikken vil bære frukter. Likevel – for opplevelsens skyld anbefaler vi filmen for barn fra syv år.

Dette er for øvrig en ypperlig film for skoleklasser i ungdomsskolen og den videregående skole. Ikke bare er dette et filmatisk kunstverk, tematikken rundt oppvekst og annerledeshet er også spesielt nyttig og relevant for ungdom.

Konklusjon

”Wolf Children” viser hvorfor Japan er blant de ypperste leverandørene av animasjonsfilm. Filmen får våre varmeste anbefalinger.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser