Wolfwalkers

Irsk animasjonsfilm, 2020, vi anbefaler fra ni år

ANMELDELSE: Dette er en vakker og forseggjort tegnefilm som er svært engasjerende og spennende, og har sterke budskap om samarbeid, mot, undertrykkelse og tilgivelse. Anbefales på det varmeste fra ni år.

Denne håndtegnede er så vakker og flott tegnet at det er en fryd. Samtidig er historien så medrivende og engasjerende at dette kan bli en filmopplevelse som gjør inntrykk. Merk at det er flere dramatiske scener som kan være skumle dersom barn under aldersgrensen ser filmen.

Filmen er tilgjengelig på Apple TV+. Der er filmen merket med seks års aldersgrense. Ettersom Apple ikke er et norsk selskap, er de ikke pålagt å følge norske regler for aldersgrenser. Den norske aldersgrensen satt av Medietilsynet er ni år.

Handling

Året er 1650. Den unge jenten Robyn er nettopp kommet til Kilkenny i Irland sammen med faren. Der har faren fått i oppdrag å jage bort den store ulveflokken som truer lokalbefolkningen. I tillegg har de regjerende engelskmennene planer om å hugge ned skogen for å bruke området til landbruk.

Men dette er ikke bare en kamp mellom mennesker og ulver. En dag sniker Robyn seg etter faren ut på jakt, og snart møter hun en jevngammel jente dypt inne i skogen. Hun heter Mebh og stammer fra et helt spesielt folkeslag – såkalte wolfwalkers som er mennesker om dager og ulver om natten.

Dermed havner Robyn midt i konflikten, med sin nye venn på den ene siden, og faren og engelskmennene på den andre siden. Resultatet blir et sagnomsust eventyr, der Robyn må hjelpe Mebh og ulvestammen, mens hun samtidig må få faren til å forstå at ulvene ikke er de egentlige fiendene.

Wolfwalkers

Regi: Tomm Moore, Ross Stewart
Sjanger: Animasjon
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Irland
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Wolfwalkers er en nydelig film. Denne animasjonsfilmen fra Irland er håndtegnet og svært forseggjort. Alle karakterer og landskap har et flott særpreg som bidrar til å skape en helt spesiell stemning. Det varierer fra de grønne og vakre skogfargene i Irland, som symboliserer det gode og frie, til det mørke og røde som symboliserer det onde og undertrykkende i engelskmennenes fremferd. Alt i animasjonen beriker filmen og tilfører den en dypere mening.

Historien er like vakker. Robyn er en modig jente som gjennom hele filmen er villig til å ofre egen trygghet for å stoppe urettferdighet og redde de hun er glad i. Mebh er en vilter og munter jente, men hun bærer på en stor lengsel og sorg for moren som er savnet. Begge jentene føler seg fortapt og alene, men sammen finner de styrke. Men det er også misforståelser mellom dem, og de går gjennom tunge prøvelser i løpet av filmen.

Faren til Robyn er også en veldig interessant karakterer, ettersom han befinner seg i en situasjon der han må vise lojalitet til engelskmennene, samtidig som han må forholde seg til datterens fortvilte forsøk på å få ham til å forstå. Og vi må heller ikke glemme den onde Lord Protector, som er vel så interessant – en autoritær og nådeløs leder som gjentatte ganger hevder å handle etter Guds vilje.

Frihet er et annet sentralt tema. På ett nivå handler filmen om individuell frihet, og hovedpersonenes kamp for å slippe ut av et opplevd – og til tider bokstavelig – fangenskap. På et annet og dypere nivå handler historien om hele folkets og Irlands frihet. Robyn er selv engelsk, men gjennom filmen innser hun konsekvensene av den destruktive undertrykkelsen og ødeleggelsen engelskmennenes okkupasjon fører med seg.

Andre spennende tema er dynamikken mellom religion og sagn, kontrasten mellom å møte verden med et åpent sinn og frykten for det ukjente, og forskjellen mellom toleranse og intoleranse. Her er det svært mye spennende å reflektere rundt og snakke om etter å ha sett filmen.

Med andre ord, dette er en særdeles god og rik historie som anbefales for både barn, unge og voksne.

Egnethet

Filmen har fått ni års aldersgrense fra Medietilsynet. Det er en rekke skumle scener der ulver og mennesker jager og angriper hverandre. Engelskmennene opptrer til tider svært truende, spesielt den nådeløse lederen Lord Protector. Det er også noen sterke følelsesmessige scener i filmen, der karakterene har det vondt. Av den grunn passer filmen best til barn fra aldersgrensen på ni år. For barn fra denne alderen anbefales filmen på det varmeste. Dette er solid filmverk.

Medietisynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder partier med mørk stemning og faretruende situasjoner. Den får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Wolfwalkers»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: 2020 WolfWalkers