Slik fjerner du reklamen på barnas PC-er

I mange år har det vært mulig å slippe å se reklame når man surfer. Hvis du ikke har satt deg inn dette før, har du sjansen her, vi forklarer hvordan du enkelt kan installere annonseblokkering på barnas digitale enheter.

Annonseblokkere, eller ad-blockers på engelsk, stenger ute annonser på nettsider. Installerer du en annonseblokker på mobilen eller nettbrettet, kan den også fjerne en del av annonsene i spill.

Hva gjør annonseblokkere?
  • Blokkerer nesten alle slags annonser på nettsteder, inkludert popup-vinduer, bannere og trackere.
  • Fjerner annonser i videoer, inkludert annonser på Youtube.
  • Varsler om eventuelle sporingsnettsider før sidene lastes inn.
  • Kan installeres enkelt i nettlesere som «Utvidelser».
  • Kan på en enkel måte «hviteliste» nettsteder der du vil beholde annonsene.
  • Kan installeres på mobil med årlig abonnement.

I mange av artiklene våre har vi skrevet om at barn utsettes for annonser når de ser på Youtube-videoer, spiller gratis spill på telefonen eller nettbrettet eller rett og slett besøker nettsteder. Det finnes programmer som kan fjerne nesten alle slags annonser.

Så langt høres det veldig bra ut. Så hvorfor installerer ikke alle et slikt blokkeringsprogram? Svaret er at det også er noen ulemper. Enkelte mener også at det er et etisk spørsmål.

Hva er ad-blocker og hvordan fungerer det?

Skjermbildene nedenfor viser forskjellen mellom en avisside med og uten AdGuard AdBlocker aktivert. Først viser vi hvordan det normalt ser ut med reklame:

Bildet viser et utsnitt av VG.

Nedenfor ser du at reklamen er borte:Bildet viser et utsnitt av avisen VG.

Eksempelet viser at det redaksjonelle overtar plassen til annonsene, i hvert fall enkelte steder. På andre nettsteder kan det være at alle annonseplassene vises som hvite områder. Noen ganger kan det med annonseblokkering også vises brutte lenker der annonsene ville ha vært. Men uansett slipper du å se annonser.

På Youtube og i lignende kanaler lastes annonsevideoene ned separat fra hovedvideoen, enten annonsevideoene er ved startpunktet eller midt i videoen. Annonseblokkere fjerner annonsene ved ikke laste dem inn i det hele tatt. Som et resultat starter hovedvideoen umiddelbart når du spiller den og så kjører den jevnt til slutten uten pause.

Slik installerer du ad-blockers

Installasjonen av en ad-blocker er ganske enkel, det bare noen sekunder å fikse dette i nettleseren.

Nettleseren Safari: Åpne nettleseren på barnets PC eller Mac. Velg Safari-utvidelser. Du kan se at det allerede er noen annonseblokkere som i skjermbildet nedenfor. Hvis det ikke vises noen, kan du søke i søkefeltet (øverst til høyre på skjermbildet), og deretter klikke på «Installer nå».

Nettleseren Google Chrome: Her må du først gå til Google Chrome nettbutikk på barnets enhet og søke etter ønsket annonseblokker. Velg annonseblokkeringen, og klikk deretter Legg til i Chrome. Det vises et popup-vindu. Klikk Legg til utvidelser. Det kan ta noen sekunder.

Nettleseren Microsoft Edge: Åpne Edge-nettleseren. Klikk på de tre prikkene i høyre øverste hjørne. Gå til Utvidelser, og klikk deretter Hent utvidelser for Microsoft Edge. Her kan du søke etter «annonseblokk». Det vises en lang liste med annonseblokkere. Velg en av dem. Velg Hent og klikk deretter Legg til utvidelser i popup-vinduet.

For andre nettlesere er prosedyren mer eller mindre lik.

Deaktivering av annonseblokkering

Noen nettsteder tillater ikke at folk bruker annonseblokkering, og noen ber om at du skal deaktivere, fordi inntektene deres kommer delvis fra nettopp annonser. Hvis barna for eksempel besøker CNNs nyhetsnettsted, vil de etter ett minutt få en slik melding:

 

Noen nettsteder spør ikke pent om du kan slå av annonseblokkeringen, de slipper deg faktisk ikke inn på nettstedet før du har slått av blokkeringen. Hvis barnet ditt besøker et slikt nettsted, må barnet deaktivere eller avinstallere annonseblokkeringen for å fortsette å surfe på nettstedet.

Slike nettsteder kan du legge til som unntak i den såkalte hvitelisten i nettleseren. Åpne utvidelse-knappen (vanligvis nær øvre høyre hjørne) mens du holder deg på siden og deaktiverer annonseblokkeringen. Her er et skjermbilde for AdGurad AdBlocker på Google Chrome:

Når du har lagt inn nettstedet i hvitelisten, vil nettstedet tillate deg å surfe uten avbrudd. På samme måte kan du aktivere eller deaktivere andre annonseblokkeringer også.

Forhåpentligvis vil ikke barnet ditt besøke mange nettsteder som vil kreve deaktivering av annonseblokkeringen. Hvis barnet først og fremst ser på Youtube-videoer, behøver dere ikke å gå innom hvitelisten. Youtube krever ikke deaktivering av annonseblokkere. De fleste av de norske nettstedene krever heller det ikke.

Annonseblokkering på mobiler og nettbrett

På PC kan annonseblokkering brukes som en gratis utvidelse til nettleserne, men for mobil og lignende enheter må man betale.

Nesten alle annonseblokkere har en prøveperiode i en uke til en måned, men etter det må man betale et årlig abonnement som kan koste 200 kroner eller mer. Det skal fjerne alle slags annonser fra alle appene på mobilen.

Du kan imidlertid bruke gratis Adblock Browser for surfing på Android-enheter og Adblock for Mobile på Apple-enheter (kun Safari-nettleseren).

Ulemper og spørsmål om etikk

Personvern: Selv om annonseblokkering ikke nødvendigvis har tilgang til personopplysningene dine, kan de spore hver eneste side du besøker, og de kan sende denne surfeatferden til tredjeparter som betaler for informasjon.

Utseende: På grunn av fjerning av annonser fra nettsiden, kan nettsidene noen ganger se ødelagt ut, eller det kan vises noen skript her og der hvor annonsene skulle ha vært. Dette var et stort problem i tidligere, men nå påvirker ikke det opplevelsen så mye. Etter hvert som appene og utvidelsene har forbedret seg og kommet med oppdaterte versjoner, har utseendet på sidene blitt mer og mer normal.

Etikk: Bruk av annonseblokkering kan imidlertid reise etiske spørsmål. Internett er en enorm kilde til kunnskap. De fleste som skaper godt innhold, bruker tid, penger og energi for å legge ut ting på nettet. Mange lar alle se alt gratis, og så tjener de penger på annonsene. Hvis alle begynner å bruke annonseblokkering, kan det hende mange nettsteder publiserer mindre innhold eller begynner å kreve betaling for å se innholdet. Dermed vil det være mange av oss som går glipp av nyttig informasjon.

På den annen side snakker vi her om barn som bruker nettet, og de bør få slippe å se reklame over alt. Barn har heller ikke kjøpekraft til å reagere på annonsene, derfor er annonsene til en viss grad bortkastet.

Foreldrene har også ansvar for å tilpasse innholdet på nettet til barnets modenhet og alder. Da kan fjerning av reklame med ad block være ett av tiltakene. Et annet er at å abonnere på nettsider eller tjenester som er reklamefrie.

Les også

Barnevaktens startside om reklame


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.