Har du barn som vil handle på Temu?

Lave priser, tilbud og varer som ikke kan kjøpes i Norge kan virke forlokkende. Men utenlandske nettbutikker byr også på risiko, forteller Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Google-søk og annonser i sosiale medier kan pådytte reklame for utenlandske nettbutikker. Og akkurat nå er nettbutikker som Shein, Temu og Wish veldig på i sin markedsføring, forteller Thomas Iversen.

– Det første hinderet som unge kan møte på er at barne- eller ungdoms-bankkortet ikke virker i en utenlandsk nettbutikk. Som regel er bankkort som er utlevert til barn under 13 år stengt for netthandel. Men her må man se hvilke restriksjoner som er lagt inn fra bankens side, påpeker Iversen.

Foto: Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver (Forbrukerrådet)

Ellers er plattformer som Temu, Alibaba og Wish først og fremst plattformer for mange selgere. Et slags Finn.no for utenlandske aktører som markedsfører og selger varene sine.

– Og i noen tilfeller vil ikke disse underprodusentene levere eller lage varer som tilfredsstiller europeiske standarder for sikkerhet og kvalitet. Det kan hende at et produkt som krever strøm ikke tåler belastningen fra et norsk strømnett. Batterier kan i verste fall eksplodere, og kjemikaliene i et produkt kan være i konsentrasjoner som ikke er trygge, mener Iversen.

Lykkehjul og tidsbegrensede kjøp

Disse nettsidene kan også by på manipulerende teknikker for at unge skal legge igjen pengene sine. Blant annet kan det være lykkehjul som man skal spinne på, tidsbegrensede rabatter eller at det står oppgitt hvor mange som har handlet et produkt i forkant.

– Jo yngre jo mer sårbar kan man være for denne type manipulerende teknikker. Det er heller ikke lett å stole på om et produkt er av god kvalitet eller ikke. Mange produkter på disse sidene har høye stjernerangeringer og anmeldelser. Men det er vanskelig å vurdere troverdigheten til disse, sier Iversen.

Jo yngre jo mer sårbar kan man være for denne type manipulerende teknikker

Han nevner spesielt noen varetyper som er verdt å tenke nøye om før kjøp.

– Om noe må kobles til strøm eller har innebygget batteri, så er det god grunn til å vurdere. Her kan det være en risiko for brannfare siden man ikke kan være sikker på produksjonsprosessen. Lys, sminke, matvarer og klær som skal tett på kroppen er også verdt å være obs på. Også panner, kjøkkenutstyr og annet. Her kan det være kjemikaler eller konsentrasjoner av stoff som er helsefarlig, mener Iversen.

Ikke fått varen eller feil med produktet?

Dersom nettbutikken markedsfører seg på norsk og til nordmenn så er det norske forbrukerrettigheter som gjelder for kjøpet, forklarer Iversen.

– Allikevel kan det bli vanskelig å håndheve reglene i praksis dersom man kjøper fra en kinesisk selger. Det er rett og slett en sjanse å ta for om man får produktet og den kvaliteten som man forventer, sier Iversen.

Det er rett og slett en sjanse å ta

Å klage til nettbutikkene i etterkant av et kjøp kan gå i kjøperens favør eller ikke.

– Flere av disse nettbutikkene har klageskjemaer og lignende. Noen opplever at det tar kort tid før de får svar, men andre opplever at det tar lang tid eller at de ikke får svar i det hele tatt, presiser Iversen.

Tryggere med norske nettbutikker

Dersom man handler fra mer etablerte forretninger som er basert i Norge kan man være tryggere på kjøpet, mener Iversen.

– Det er større sjanse for å faktisk få det man har bestilt og det er lettere å klage i etterkant ved feil med produktet. I tillegg så er man garantert at produktet oppfyller europeiske sikkerhetskrav, påpeker Iversen.

Man er garantert at produktet oppfyller europeiske sikkerhetskrav

En del nettbutikker fremstår som norske, men er egentlig basert i utlandet, forteller Iversen.

– Man kan se an nettadressen, at det er tilstrekkelig med kontaktinfo og at vilkårene ikke ser snodige ut. Språket kan man også se på. Men generelt er det blitt lettere å lage nettsider som fremstår som troverdige og norske, selv om de ikke er det. En del sider overformidler at de er norske for eksempel ved bruk av flagg og modeller i bunader, så det er også noe å være obs på, sier Iversen.

Husk toll og mva på varer fra utlandet

Ikke minst gjør Iversen obs på at tilbud og nedsatte priser kan bli forhøyet så snart varene ankommer Norges landegrenser.

– Det finnes ikke lenger noen frigrense for toll og merverdiavgift. Så det kan fort bli dyrt å handle billig når man legger til frakt, fortollingsgeby og merverdiavgift oppå den opprinnelige kjøpesummen, forteller Iversen.

Han oppfordrer foreldre til å bli med på barnas første handletur dersom de skal få lov til å benytte seg av slike nettsider.

– Det er ikke alltid så intuitivt hva man bør være obs på og ikke, så her kan foreldrene hjelpe barna på vei, avslutter Iversen.

Les også

Tips og råd dersom barna skal få Vipps

Les dette før du gir bankkort til barna (artikkelen er fra 2020)

Startside: Hva foreldre bør vite om barns pengebruk på nettet

(Foto – hovedbilde, shutterstock/Markus Mainka)