Kveldsskole
Ønsker du å samle foreldre og elever sammen med skjerm- og nettvett som tema, så er dette opplegget noe å se nærmere på. Kveldsskolen har en ramme på ca. to timer, og passer fint fra 4.-10. trinn.
På Kveldsskolen har vi fokus på gleder og utfordringer ved livet på nett og i spill. Målet er å skape digital trivsel og å forebygge de negative sidene ved livet på nett, som nettmobbing, utenforskap, nettovergrep og skjermavhengighet.
Målet er også å veilede til positivt medieinnhold og å styrke skole-elev-hjem-samarbeidet.
På Kveldsskolen ønsker vi sammen å finne mer ut av:
- Hvordan har vi det i livet på nett og i spill?
- Hva er gode rammer og smarte valg?
- Hva er løsningen på eventuelle utfordringer?
- Hvordan få til gode oppvekstmiljø med trygge barn og med voksne som bryr seg på en ok måte?
En totimers kveldsskole ser slik ut:
- Dialogbasert kommunikasjon med fakta og innspill til refleksjon, støttet av en PowerPoint-presentasjon og korte filmer.
- Pause (FAU/skolen kan stille med noe enkelt å drikke og spise om de ønsker).
- Samtalegrupper med tre elever og tre foreldre i hver gruppe, kun stoler i sirkler uten bord. Ikke sitte med egne barn. Barnevakten har med samtaleinnspill.
- Felles oppsummering.
Godt oppmøte
Suksessfaktoren for en Kveldsskole er at barn og foreldre møtes, de hører det samme og de snakker sammen om dagsaktuelle temaer som gjelder livet på nett og i spill. At skolen også er representert er viktig for skole-hjem-samarbeidet og en støtte ved samling av mange elever med ulike behov. Men representanter fra skolen har ingen oppgaver annet enn å bidra med det praktiske.
Maksimalt utbytte beror på godt oppmøte. Hvis skolen har mulighet til det, så anbefaler vi å gi elevene kompensasjon på dagtid mot å komme på kvelden, og ha med seg en forelder hver. Eventuell kompensasjon er selvfølgelig opp til skolen, det kan være to timer fri en dag, kosetimer eller annet. Det er også viktig å finne den beste ukedagen/datoen slik at kveldsskolen ikke kolliderer med annet viktig i barnas liv, som for eksempel en fotballkamp på trinnet eller en teateroppsetning i lokalmiljøet. Kveldsskolene har bortimot 100 prosent oppmøte av barn og foreldre, og vi anbefaler at FAU og skoleledelsen samarbeider om slike kvelder.
Logistikk
Det er en viss begrensing på antall deltagere for at Kveldsskolen skal fungere maksimalt. I barneskoler vil to til tre klasser sammen med tilhørende foreldre gå fint hvis man har et godt rom med gode lyd- og skjermforhold. I ungdomsskolen kan vi kjøre større grupper hvis man har lokaler til det.
Rommet bør ha løse stoler siden de samles i sirkler i pausen. Det er ikke ideelt å spre grupper rundt i ulike klasserom. Kveldsskolen bør foregå i ett og samme rom.
Dersom du ønsker Kveldsskole på ungdomsskolen les her for mer informasjon om innhold, invitasjonsmal og lenkesamling. Kveldsskole for ungdomsskoler er støttet av Utdanningsdirektoratet og gratis ut 2024.
I mars 2024 arrangerte Barnevakten Kveldsskole for over 700 elever og foreldre på Tjensvoll skole i Stavanger (bildet øverst). Du kan lese om dette i Stavanger Aftenblad (bak betalingsmur).
Les reportasje om kveldsskole i Hordaland: På skolebenken for å lære nettvett
Pris
En Kveldsskole i barneskoler koster kr 6000. Ved bestilling av flere Kveldsskoler eller andre moduler gis det 20 prosent rabatt. I tillegg kommer kjøregodtgjørelse. Se priser her.
Vi gir 500 kroner i rabatt på foredrag dersom skolen er medlem i Barnevakten. I prisene vi viser på nettsidene, er rabatten ikke trukket fra. Bli medlem her.
Søk om gratis Kveldsskole fra Altibox
Skoleledelse, FAU eller andre foreldregrupper på barneskoler kan få støtte fra Altibox til en gratis Kveldsskole fra Barnevakten. Neste søknadsfrist er 30. november. Søknadsskjema her.
Etter foredraget
I etterkant av temakvelden vil foreldre få tilgang til en lenkesamling med relevante lenker som speiler innholdet i kveldsskolen, og som følger dem opp med mye konkret og nyttig. Klikk her for å gå til lenkesamlingen.
Alt var generelt veldig bra. En fin balanse mellom forelesning, informasjon og samtalegrupper. Temaene engasjerte og det var passe tid avsatt til forelesning og samtalegrupper.
Vanlige spørsmål ved bestilling av besøk fra Barnevakten.
Foto: Magnus Kolstad/Stavanger Aftenblad