– Foreldre er for ukritiske når barna spiller skytespill

– Ikke la barna dine spille skytespill dersom de er yngre enn spillets aldersanbefaling. Det er oppfordringen fra Tonje Moberg, som er lektor i mediepedagogikk og tobarnsmor til en gutt på ni og en jente på tolv år.

Foto: Privat
Tonje Moberg, lektor i mediepedagogikk og tobarnsmor.

Som så mange andre foreldre med barn som spiller dataspill, har også Moberg kjent på «presset» om å la sønnen spille spill med høy aldersanbefaling. Fortnite (PEGI 12 år) stod særlig som et alternativ på menyen, noe Moberg mente at hennes ni år gamle sønn ikke var klar for ennå.

– Jeg prater med andre foreldre i samme situasjon, og flere fortalte at det er vanskelig å si nei til barnet sitt. Man ønsker jo ikke å være den «strenge forelderen», og man vil så klart bli oppfattet på en positiv måte av andre foreldre. Til dere som er i en slik situasjon, vil jeg bare si at det er viktig å stole på det valget du tar som forelder, og ha tro på at det er en riktig og god avgjørelse. Man må tåle å stå i denne situasjonen, og selv om andre skulle oppfatte deg som en «streng forelder», er det så farlig hva andre mener? Det barnet ditt trenger er tydelige rammer, og barn på sin side ønsker et hjem med tydelige rammer og regler, sier Moberg.

Nylig skrev hun en kronikk om emnet, men Moberg presiserer at hun ikke er en teknologipessimist, selv om hun er forkjemper for at barn skal overholde aldersanbefalinger på spill.

Som lektor på videregående nivå, bruker Moberg aktivt sosiale medier og eksperimenterer med teknologi som læringsplattform for elevene sine. Og hun ser også positive aspekter med skytespill når barna er gamle nok til å spille de.

– Aldersanbefalingene er satt av dyktige mennesker og med god grunn. Som foreldre bør vi sette vår lit til det. Men å stole blindt på aldersanbefalinger er heller ikke nok. Som mor, når Fortnite ble et tema for niåringen, måtte jeg selv gjøre research på spillet. Jeg fant spillopptak av Fortnite på internett og leste ulike artikler om spillet. I tillegg snakket jeg sammen med andre foreldre. Dette ga meg innblikk som igjen førte til at jeg kunne være trygg på standpunktet når det gjaldt aldersanbefalinger på spill. Mitt råd til andre foreldre er å alltid gjøre litt research før du lar poden få slippe til på et nytt spill. Bruk Barnevaktens nettsider, bruk søkemotorer og se etter nye spilltrender i nyhetsbildet, sier Moberg.

Men alle andre i klassen får jo lov

Som foreldre må man også tenke over konsekvensene beslutninger i hjemmet kan få for andres barn, enten det er venner eller klassekamerater på skolen, mener Moberg.

– Våre valg påvirker også andre barn. I en skoleklasse vil det alltid være de som får lov, og de som ikke får lov av foreldrene å spille spill med høy aldersanbefaling. I verste fall kan dette føre til et skille i en klasse der noen får bli med og andre faller utenfor. Jeg skulle ønske at foreldre kunne løfte blikket og ikke tenke bare der og da, men også reflektere over hvilke konsekvenser slike avgjørelser kan ha for barnas venner, sier Moberg.

Og selv om det er vanskelig å få alle foreldre samstemte, mener Moberg at det fortsatt er håp og god grunn for foreldre å komme sammen for å skape dialog om temaet.

– Det er viktig å få temaet opp på agendaen på arenaer der foreldre møtes. Så kan man kanskje bli enige om i hvert fall noen punkter og felles retningslinjer, selv om man ikke blir enige om alt. Det finnes eksempler fra det virkelige liv på foreldre som har kommet sammen og fått til nettopp dette. En klasse jeg kjenner til ble for eksempel enige om at alle jentene skulle legge mobilen fra seg et gitt klokkeslett for kvelden. Dette klarte alle foreldrene i klassen å praktisere, sier Moberg.

Ikke enkelt å henge med

Utviklingen går fort med alt fra ny teknologi til spilltrender, sier Moberg. Og det er flere årsaker til at foreldre tillater spill med høy aldersanbefaling fremfor at de «bare ikke bryr seg».

– Ikke engang mediebransjen klarer å henge med, så det er ikke enkelt for foreldre heller. Vi har hektiske hverdager med jobb, gjøremål og travle timeplaner. Noen barn med skilte foreldre har ulike regler for hvert av hjemmene. Det er fort gjort at man ikke orker å ta kampen med barna når det gjelder spill med høy aldersanbefaling. I noen tilfeller tenker man kanskje at alle andre får lov, så da er det vel greit også for mitt barn. Dette kan også bli en selvoppfyllende profeti der egentlig bare noen få får lov til å spille skytespill. Plutselig er hele klassen på skytespillet eller på sosiale medier når det egentlig bare gjaldt noen få. Derfor er det viktig at foreldre sjekker ut om det stemmer og snakker med andre foreldre, sier Moberg.

Hun oppfordrer også foreldre til å finne gode alternativer på spillfronten, slik at barna ikke bare blir presentert for stadige forbud. Det finnes for eksempel mange apper og spill som kan by på kreativitet og læringsmuligheter for barna.

– I tillegg må man snakke med barnet sitt og forklare hvorfor han eller hun ikke får spille spill med høy aldersanbefaling. Som mor selv, har jeg alltid vært engasjert i hva barna mine har blitt eksponert for. Og vi har snakket mye om det helt siden de var små. Jeg tror at dialog med barna fra tidlig alder av, gjør at man slipper noen av de store kampene senere, sier Moberg.

Om barn og spill:

  • 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene i alderen 9-18 år spiller spill, for eksempel på PC, Playstation, mobil og nettbrett.
  • Sammenlignet med 2016, har andelen som har spilt spill med aldersgrense 18 år, økt fra 32 til 40 prosent blant guttene i alderen 9-11 år og fra 60 til 71 prosent blant guttene i alderen 12-14 år.
  • 25 prosent av barna i alderen 9-11 år og 52 prosent av barna i alderen 12-14 år har spilt spill med 18-års aldersgrense.
  • 78 prosent av de i alderen 15-16 år har spilt spill med aldersgrense 18 år, og 75 prosent av 17-18-åringene.

Kilde: Barn og Medier: 2018 (Medietilsynet)

Foto: Epic Games (Fortnite)

Bli medlem av Barnevakten