Foreldrekontroll i Fortnite og Rocket League

Lag egne barnebrukere, begrens chattemuligheter og få oversikt over barnets tidsbruk.

Epic Games er kjent for å lage spill som på Fortnite-plattformen, Rocket League og Fall Guys: Ultimate Knockout. Selv om man laster ned disse spillene på en PlayStation eller Xbox – er det Epic Games som styrer foreldreinnstillingene inne i selve spillene.

Så langt har man kunne velge foreldreinnstillinger inne i menyen på Fortnite-plattformen. Blant annet ved å begrense hvem barna kan chatte med, venneforepørsler, bannefilter og så videre.

Men nå har Epic Games i tillegg fått på plass en paraply-ordning som gjelder for alle de tre spillene nevnt over (man kan fortsatt sette opp foreldreinnstillinger på gamlemåten på Fortnite-plattformen).

13-årsgrense for Epic Games-konto

For å ta det grunnleggende først. Skal man spille på Fortnite-plattformen eller Rocket League må man ha en Epic Games-konto. Er man under 13 år, må foreldre samtykke til at barna oppretter en konto hos Epic Games.

Barna kan opprette en konto ved å taste inn en epostadresse og passord, eller ved å koble Epic Games kontoen med en spillmaskin-konto, for eksempel fra Playstation, Xbox eller Nintendo.

Barna må så fylle ut fødselsdatoen sin når de oppretter konto.

Deretter skjer følgende:

 1. Barna må skrive inn foreldrenes e-postadresse dersom de oppgir en kontoalder under 13 år
 2. Foreldrene får så en e-post fra Epic Games hvor de kan godkjenne at barna kan opprette konto. Foreldre kan også be om å få kontoen slettet
 3. Foreldrene må verifisere at de faktisk er en voksen (og ikke et barn) ved å sende inn bilde av ID-kort, kredittkort eller ansiktsgjenkjenning (sistnevnte er antageligvis mest sikker ettersom man slipper å gi fra seg personnummer i pass eller kredittkortnummer og så videre)
 4. I denne prosessen kan foreldrene også sette opp begrensninger for hvem barna kan chatte med
 5. Til slutt får foreldrene en PIN-kode tilsendt på e-post. Når barna logger inn på sin Epic Games-konto er det en egen side for å styre foreldreinnstillingene. Denne siden har foreldrene tilgang til ved å oppgi PIN-koden som ble sendt på e-post
Bekreftelse på at man er en voksen kan skje ved at Epic Games får se ansiktet ditt via mobiltelefonen eller datamaskinens kamera. En datamaskin anslår da om man er en voksen eller barn.

Hva kan man begrense?

Med foreldreinnstillinger kan man:

 • Velge om barna kan logge på tjenester med Epic Games-konto med eller uten din godkjennelse
 • Slå på en lås der barna ikke kan legge til nye venner i Epic Games-systemet uten din tillatelse (gjelder ikke når barna legger til venner i Xbox, Playstation og Nintendo sine kontaktlister og spiller på Fortnite-plattformen med dem via disse kontaktlistene)
 • Velge hvem barna kan chatte med (alle, venner og lagkamerater, venner, ingen) både via tale og tekst
 • Slå på et bannefilter
 • Få oversikt over hvor mye barna spiller
 • Legge til en PIN-kode for kjøp
 • Angi hvilke minispill barna får tilgang til på Fortnite-plattformen etter en gitt aldersmerking
 • Nekte eller tillatte barna å lage egne minispill (kreative mode)

Hva kan man ikke begrense?

 • Kjøp i spillene via betalingssystemene til spillkonsollen
 • Vennelister og chat via spillkonsollens egne programmer
 • Alle andre innstillinger som må settes opp på spillkonsollen for å begrense kjøp, aldersgrenser på spill, tidsbruk og så videre

Hvordan finner man tilbake til foreldrekontroll-siden?

Etter at man har vært gjennom menysystemet som dukker opp på e-post, vil man kanskje endre på noen av innstillingene i etterkant. Dette gjør man ved å logge inn på Epic Games i en nettleser.

 1. Skriv inn barnets kontoinformasjon
 2. Velg account i menyen
 3. Velg parental controls i menyen
 4. Skriv inn PIN-koden som du har fått på din egen e-postadresse (forelders e-post)
 5. Du kan også lage din egen kode dersom du velger forgot PIN. En lenke blir sendt til forelders e-post med mulighet for å lage en egen PIN-kode

Husk også å slå på totrinnsverifisering inne på Epic Games kontosiden. Dette vil forebygge at andre stjeler kontoen til barna.

Les mer:

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

Foto: hovedbilde (Epic Games, kollasj)