Fortnite

PlayStation 4/Xbox One/Windows/Mac/Switch/iOS/Android. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra tolv år.

ANMELDELSE: Fortnite fortsetter med sin vanedannende oppskrift der hundre spillere kjemper mot hverandre til en person eller ett lag står igjen som vinner. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra tolv år.

(Oppdatert 21.oktober.2019) Siden opprinnelig lansering i 2017 har Fortnite blitt et av verdens mest populære spill og har samlet mer enn 250 millioner spillere og tjent mer enn 2,4 milliarder på kjøp av innhold i spillet. Går du inn i hvilken som helst skoleklasse her til lands, så har de aller fleste hørt om Fortnite (og noen har garantert lagt igjen en krone eller to fra foreldrenes bankkort i spillet).

En av årsakene til at spillets popularitet er blitt så enorm, er at Fortnite kan lastes ned gratis. Ja, man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger, men utover det, er terskelen lav for å skaffe seg en kopi av spillet og teste dette ut.

Relativt lav anbefalt aldersgrense er et annet moment som gjør at flere foreldre tillater spillet sammenlignet med skytespill med 16- og 18 årsgrense.

Fortnite

Format: PlayStation 4/Xbox One/Windows/Mac/Switch/iOS/Android
Sjanger: Action
Utvikler: Epic Games, People Can Fly
Utgiver: Epic Games

Epic games får også til en balansegang mellom det å stadig skape nytt innhold, men uten å endre spillet totalt slik at de dyktige spillerne mister taket. Nye kostymer til spillfigurene (skins), nye spillmodus, små endringer på spillkartet – er alle eksempler på nytenking som har holdt interessen gående.

I kapittel 2 gikk spillet bokstavelig talt i svart noen dager. Etter relansering er det nye endringer på plass (se reklamevideo fra spillet nederst i anmeldelsen):

 • En helt ny øy som man kan spille på med tretten steder å utforske
 • Spillfigurene kan nå svømme i vann og kjøre båter
 • De kan også fiske etter gjenstander og våpen
 • Mulighet til å gjemme seg i søppelbøtter og høy og man kan bruke strømmaster som zipline
 • Endringer i våpenutvalget
 • Mulighet til å plukke opp lagkamerater og fiender som er blitt «knocked down», altså skadet til et punkt der de ikke er døde, men samtidig ligger på bakken
 • Battle Pass (sesongbillett som gir tilgang til flere gjenstander og oppgraderinger) er enklere å forstå og med mål som er enklere å nå
 • Bedre grafikk i spillet
 • Mulighet til å oppgradere våpen på verktøybenker (i bytte mot materialer som man må samle inn)

Ellers er kjernen i spillet fortsatt den samme. Det er fortsatt hundre spillere som kjemper på et massivt kart til en person eller ett lag står igjen som overlevende etter at alle andre er eliminert. Man kan spille alene og alle mot alle i «solo», i par mot par i «duo», eller lagmodus i «squad».

I tillegg har man et modus der to store lag kjemper mot hverandre til det ene laget får flest eliminasjoner, et kreativt modus der man kan bygge på sin egen øy og sjekke ut andres, og arena (squad og duo) som er en mer konkurransepreget utgave av Fortnite.

Deretter slippes en bunt på 100 spillere ut i fallskjerm på en stor øy. Her er det strender, byer, hus, parker, innsjøer, fjell og industriområder som skal utforskes. Deltakerne starter uten ressurser, og må derfor oppsøke bygninger for å finne våpen, ammunisjon, feller og annet utstyr.

Kartet krymper hele tiden på grunn av en farlig storm som nærmer seg, og spillerne tvinges derfor stadig til å bevege seg. Med flere titalls motstandere krever det taktikk og varsomhet for å holde seg i live. Man benytter seg av våpen som håndgranater, maskingevær, rakettkastere og skarpskytterrifler, for å nevne noen. Men ressursene er begrenset, så man må bruke dem fornuftig. Det er også mulig å bygge baser av materiale som tre, stein og metall, og man kan legge ut feller som fiendene kan lures inn i.

Basene kan bestå av flere etasjer, gulv, vegger, tak og trapper. Det er også mulig å legge til vinduer og dører.

Fortnite kan være en intens og spennende måte å oppleve et actionspill på, og det kan gi stor mestringsfølelse å stå igjen som eneste vinner – blant annet fordi man har utkonkurrert et så høyt antall spillere. Hver økt med Fortnite blir ulik, fordi deltakere og ressurser flytter på seg og gir en helt ny dynamikk og måte å håndtere spillet på.

Å spille på lag med venner på nett krever samarbeid. Man kan snakke sammen og lage baser som et fellesskap, og man kan dele ressurser med lagkameratene sine. Her er det fokus på strategi og kommunikasjon, og det er en måte der flere kan oppleve et spill som sosialt.

Den andre delen av Fornite er hovedhistorien som foregår i «Save the World» (må kjøpes utenom). Verden er i ferd med å gå under, monstre og stormer er på ville veier, og kun et fåtall overlevende står igjen. Du får oppgaven å beskytte et av menneskehetens siste forsvarsverk, og samtidig lete etter og hjelpe overlevende.

Her kan man spille alene eller sammen med andre på nett, eller med venner. Her er det zombier som står for angrepsstyrken, og disse kan variere i størrelse og omfang, noen skyter, noen tåler mer ildkraft, andre får hjelp av roboter med et skjold. Ved å tenke taktisk, og gjennom økonomisk ressurshåndtering, bygger man et fort som kan motstå bølger av angrep.

Egnethet

Fortnite har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 12 år. PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet ble vurdert PEGI 12 år på grunn av hyppig former med mild vold. Spillet er ikke egnet for de under 12 år.»

Spillet har, til tross for tegneseriegrafikk, gjennomgående skytesekvenser både mot monstre og menneskelignende spillfigurer. Allikevel minner grafikken om tegnefilmer og er ikke særlig realistisk. Spillet inneholder heller ikke blod eller gørr, og det er mye bruk av humor med sprø skytevåpen og dansebevegelser i spillet.

Man behøver ikke å bruke ekte penger i spillet, men dette er fullt mulig og gir tilgang til kosmetiske oppgraderinger og utstyr som ikke gir direkte fordeler i spillet. For noen barn kan det være fristende å kjøpe dyrere utgaver av spillet, eller benytte seg av enkeltkjøp. Men mange vil klare seg uten å bruke en eneste krone.

Spillet har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags inngangsbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta).

Det er også en hel del å lære av å spille Fortnite. Først og fremst kommunikasjon med lagkamerater når de spiller på nett, men også enkel regning når de bygger og samler utstyr og ressurser, eller leser av statistikk og informasjon om spillet. Det er også en del engelske begreper her knyttet opp mot byggematerialer og råvarer. Ellers må de tenke romforståelse når de bygger, og må navigere via et kart. Her kreves også strategi.

Foreldre bør være obs på at Fortnite-bølgen kan skape et skille mellom de som får lov, og de som ikke får lov av foreldrene til å spille Fortnite (gjelder særlig barn yngre enn anbefalt aldersgrense). Barn kan havne utenfor når mange andre får lov. Vi oppfordrer både pedagoger i skole og foreldre til å få dette opp som tema på foreldremøter.

Man bør også være oppmerksom på at spillet inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Vi oppfordrer også foreldre til å sette gode begrensinger i spillbutikkene slik at barna ikke kjøper innhold uten foreldres tillatelse. Les om fremgangsmåte for dette på ulike spillkonsoller/nettbrett og mobiltelefon.

Utviklerne har også innlemmet nye innstillinger for foreldrekontroll. Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger:

 • Filter for ufin språkbruk
 • Automatisk nekte nye venneforespørsler
 • Skjul navnet ditt fra personer som ikke er på laget ditt
 • Skru av/på stemme- og tekstchat
 • Send ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost

Ved å logge inn på en konto på Fortnite, kan man også sette opp foreldrekontroll for kjøp av innhold i spillbutikken.

Les også: Hvorfor liker barn og unge skytespill?

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI

12-15 år: Fortnite er relativt intuitivt for de som er kjent med sjangeren skytespill. Spillet er enkelt å komme igang med, men samtidig vanskelig å bli god i. Det krever øvelse for å bli kjent med spillkartet, evne til å kommunisere med lagkamerater, øvelse på å bruke taktikk og strategi, og ikke minst, presisjon og økt responstid når man sikter og skyter.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne. Med nettbasert spillmodus, er muligheten for å møte på utfordrende motspillere uendelig.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Vår anmeldelse av Fortnite (for mobil/nettbrett)

Fortnite eller Apex Legends – hva er forskjellen?

Fortnite eller Overwatch?

Hva er Fortnite Creative?

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

Hva er egentlig greia med Fortnite?

 

 

Bli medlem av Barnevakten