Fortnite (spillplattform)

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Fortnite-plattformen er merket med "foreldreveiledning" av PEGI.

ANMELDELSE: En sosial spillplattform som gir tilgang til mange ulike typer spill. Blant annet klassikeren Fortnite: Battle Royale, LEGO Fortnite, samt rollelek og en rekke skrekk- og bilspill.

Fortnite-plattformen på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Fortnite-plattformen er ikke bare ett spill, men en plattform som gir tilgang til forskjellige typer spill. Noen av disse kan ha blod, tegneserievold og skrekk-elementer, men det er også minispill uten vold som egner seg for yngre barn.
 • Her finner man også det klassiske skytespillet Fortnite: Battle Royale.
 • De ulike spillene er merket med anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 3, 7 og 12 år.
 • Snakk med barna om pengebruk. Det er mye mas i spillet om å bruke ekte penger på sesongkort, skins, danser og mer. Barn kan bli fristet til å kjøpe kostymer som er inspirert av superheltfilmer og andre populære univers.
 • Sett på foreldrekontroll for å begrense venneforespørsler, chat, spill med høy aldersmerking og for hvor synlig barna er på nett.
 • Vær obs på at det kan være både god, men også dårlig språkbruk i nettspill.

Vår anmeldelse av Fortnite-plattformen

Fortnite var en gang i tiden bare ett enkelt spill. Altså forkortelsen for det som egentlig heter Fortnite: Battle Royale. Og dette spillmoduset finnes ennå, men nå må vi skille mellom to konsepter:

 1. Fortnite-plattformen er nå blitt et sted der man spiller forskjellige spill. Akkurat på samme måte som RobloxEt slags Netflix, men for spill.
 2. I tillegg har man det opprinnelige skytespillet Fortnite: Battle Royale som finnes tilgjengelig inne på Fortnite-plattformen.

Fortnite (spillplattform)

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Diverse
Utvikler: Epic Games
Utgiver: Epic Games

Fortnite-plattformen kan lastes ned gratis. Ja, man kan kjøpe innhold på plattformen for ekte penger, men utover det, er terskelen lav for å skaffe seg en kopi og teste ut konseptet. Ikke minst er plattformen sosial ved at man kan spille forskjellige spill sammen med eller mot venner.

Og utviklerne trekker inn mye fra populærkultur med kostymer til spillfigurene som er inspirert av superhelt-filmer, Star Wars, Dragon Ball, MrBeast og annet. Man kan nemlig kle seg ut som disse figurene i spillet så lenge man har kjøpt eller tjent opp «skins» (kostymer).

Det er også mulig å delta i konkurranser på plattformen som har pengepremier. Noen av disse har aldersgrenser for hvem som kan delta i konkurransene.

Eksempler på ulike spill inne på Fortnite-plattformen

Save the World: Historiemodus der man kjemper alene eller med venner mot zombier

Creative: Lag din egen øy. Bygg hva du vil. Lag minispill. Plasser ut kjøretøy, fly og mer. Inviter venner inn på din øy og spill sammen med dem.

Fortnite: Battle Royale: lag på en/to/tre/fire eller mange kjemper mot hverandre til en eller ett lag står igjen som vinner. Alle spiller på en massiv øy og må finne ressurser og våpen for å vinne mot de andre.

Ranked: Konkurransemodus der man kjemper for å få bedre rangering i en tabell.

LEGO Fortnite: Minecraft-inspirert spill der man skal samle ressurser og bygge baser med LEGO-klosser.

Fortnite-plattformen er altså blitt et sted med mange spill. Her kan nemlig hvem som helst publisere egenlagde spill. Det kan være rene bilspill, labyrinter, skrekkspill, rollespill og mye mer. Her vil det også være spill som egner seg for yngre aldre, og spillene er merket 3, 7 og 12 år.

Liste over spill på Fortnite-plattformen som vi har skrevet om:

Egnethet

Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI. Man kan fortsatt spille «klassiske» Fortnite der mange kjemper mot hverandre med skytevåpen. Her er aldersmerkingen fortsatt 12 år som tidligere.

«Foreldreveiledning», betyr at Fortnite-plattformen har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller foreldreinnstillinger som er tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»

I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.

Krav om konto

Man må ha en Epic Games-konto for å få tilgang til Fortnite-plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en barnekonto. Foreldre må samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.

Man bør være obs på pengebruk i spillet. Man behøver ikke å bruke ekte penger i spillet, men dette er fullt mulig og gir tilgang til kosmetiske oppgraderinger og utstyr som ikke gir direkte fordeler i spillet. For noen barn kan det være fristende å kjøpe dyrere utgaver av spillet, eller benytte seg av enkeltkjøp. Men noen vil klare seg uten å bruke en eneste krone.

Spillet har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Vær også obs på at noen av minispillene i Fortnite kan inneholde skrekkelementer og blod. Samtidig er det også eksempler på spill som er vurdert egnet for yngre barn (fra 3 år), der man kan kjøre biler, drifte en bondegård, løpe gjennom labyrinter og mer.

Foreldre, pass på dette

Man bør også være oppmerksom på at spillet inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Noen Fortnite-spill kan ha en aldersmerking på 7 år, men allikevel inneholde skyting, vold og skrekk-elementer. Systemet for å sette aldersgrense på spillene på Fortnite-plattformen er altså ikke vanntett.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games (les mer om dette her) eller inne på Fortnite-plattformen.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen i spillet. Her kan man sette opp:

 • Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite-plattformen. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
 • La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
 • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
 • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer på Fortnite-plattformen uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
 • Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Venner, alle, kun venner og lagkamerater, eller ingen.
 • Skru av eller på tekst-chat.
 • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost,

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen- begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom plattformen.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på audio-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

 • Voice method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
 • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som kan høre barna når de chatter med stemmechat.
 • Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes så til Epic Games for vurdering.

Inne på accound and privacy kan man velge:

 • Språkfilter av / på.
 • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
 • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
 • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
 • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Spillet vil være teknisk komplisert for mange av barna i denne aldersgruppen. Dette gjelder både for menyhåndtering og navigering av spillfigur. All tekst er på engelsk.

7-11 år: Spillet vil være overkommelig for mange barn i denne aldersgruppen. Men noen av spillene som tilbys på plattformen har anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI. I tillegg er det mange minispill som varierer i vanskelighetsgrad, der noen er enklere å gjennomføre enn andre. For eksempel om det er ren bilkjøring kontra logiske hindringer og kronglete labyrinter.

12-15 år: Det finnes også spill som retter seg mot denne aldersgruppen med tanke på vanskelighetsgrad. Blant annet spill som byr på logiske hindringer og mer.

16+: Det finnes mange forskjellige minispill å bryne seg på.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Skumle skrekkspill i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 21 og er oppdatert senere.)

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten