Fortnite

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: Opptil hundre spillere kjemper mot hverandre til en person eller ett lag står igjen som vinner. I tillegg er Fortnite en plattform som gir tilgang til mange forskjellige typer spill.

Fortnite på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Fortnite er et nettbasert skytespill med tegneseriegrafikk og relativt lav aldersgrense. Dette kan derfor være et mildere alternativ til andre skytespill, men kan også føre til at presset på det å følge aldersgrenser eller ikke kommer enda tidligere når jevnaldrende får lov til å spille spillet
 • Husk at Fortnite er ikke bare ett spill, men en plattform som gir tilgang til forskjellige typer spill
 • Snakk med barna om pengebruk. Det er mye mas i spillet om å bruke ekte penger på sesongkort, skins, danser og mer. Barn kan bli fristet til å kjøpe kostymer som er inspirert av superheltfilmer og andre populære univers
 • Sett på foreldrekontroll for å begrense venneforespørsler, chat og hvor synlig barna er på nett
 • Vær obs på at det kan være både god, men også dårlig språkbruk i nettspill

Vår anmeldelse av Fortnite

Siden opprinnelig lansering i 2017 har Fortnite blitt et av verdens mest populære spill og har samlet mer enn 350 millioner spillere. Utviklerne har dessuten tjent milliarder på spillernes kjøp av innhold som koster ekte penger.

Går du inn i hvilken som helst skoleklasse her til lands, så har de aller fleste hørt om Fortnite (og noen har garantert lagt igjen en krone eller to fra foreldrenes bankkort i spillet).

Fortnite

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Epic Games
Utgiver: Epic Games

En av årsakene til spillets enorme popularitet, er at Fortnite kan lastes ned gratis. Ja, man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger, men utover det, er terskelen lav for å skaffe seg en kopi av spillet og teste dette ut. Ikke minst er spillet sosialt ved at man kan spille sammen med eller mot venner.

Relativt lav anbefalt aldersgrense og tegneseriegrafkk er et annet moment som gjør at kanskje flere foreldre tillater dette spillet sammenlignet med skytespill med 16- og 18 årsgrense.

Her til lands spiller omtrent 4 av 10 gutter 9-14 år Fortnite, samt nesten en av fire jenter 13-14 år (Barn og Medier, 2022).

Epic games får til en balansegang mellom det å stadig skape nytt innhold, uten å endre spillet totalt slik at de dyktige spillerne ikke mister taket. Nye kostymer til spillfigurene (skins), nye spillmodus, endringer på spillkartet – er alle eksempler på nytenking som har holdt interessen gående.

Ikke minst trekker utviklerne inn mye fra populærkultur med superhelt-filmer, Star Wars, Dragon Ball, MrBeast og annet. Man kan nemlig kle seg ut som disse figurene i spillet så lenge man har kjøpt eller tjent opp «skins» (kostymer).

Kjernen i spillet fortsatt den samme. Det er opptil hundre spillere som kjemper på et massivt kart til en person eller ett lag står igjen som overlevende etter at alle andre er eliminert. Man kan spille i modus der alle konkurrerer mot alle i «solo», i par mot par i «duo», tre mot tre, eller lagmodus i «squad».

I tillegg har man et modus der to store lag kjemper mot hverandre til det ene laget får flest eliminasjoner, et kreativt modus der man kan bygge på sin egen øy og sjekke ut andres, og arena (turnering) som er en mer konkurransepreget utgave av Fortnite. Det er også mulig å delta i konkurranser med pengepremier. Noen av disse har aldersgrenser for hvem som kan delta i konkurransene.

Hoveddelen av Fortnite foregår slik:

En bunt på opptil 100 spillere slippes ut i fallskjerm over en stor øy. Her er det strender, byer, hus, parker, innsjøer, fjell og industriområder som skal utforskes. Deltakerne starter uten ressurser, og må derfor oppsøke bygninger for å finne våpen, ammunisjon, feller og annet av utstyr.

Det går også an å svømme i vann, fiske, kjøre ulike kjøretøy og mer.

Kartet krymper hele tiden på grunn av en farlig storm som tvinger spillerne til å være i bevegelse. Med flere titalls motstandere krever det taktikk og varsomhet for å holde seg i live. Man benytter seg av våpen som håndgranater, maskingevær, rakettkastere og skarpskytterrifler, for å nevne noen. Men ressursene er begrenset, så man må bruke dem fornuftig.

I tillegg har man unike evner som gir en fordeler i kamp.

Det er også mulig å bygge baser av materiale som tre, stein og metall, og man kan legge ut feller som fiendene kan lures inn i. Men det går også an å spille Fortnite i en del som er uten bygging.

Basene kan bestå av flere etasjer, gulv, vegger, tak og trapper. Det er også mulig å legge til vinduer og dører. De som er raske og dyktige til å bygge, kan enkelt nå en høyde og få en fordel over motstanderne sine. Andre bygger forsvarsverk for å redde lagkamerater. Dersom lagkamerater blir skutt, får man et lite tidsrom til å redde de før de dør helt. Eventuelt kan man kalle de tilbake via punkt på kartet.

Fortnite kan være en intens og spennende måte å oppleve et actionspill på, og det kan gi stor mestringsfølelse å stå igjen som eneste vinner – blant annet fordi man har utkonkurrert et så høyt antall spillere. Hver økt med Fortnite blir ulik, fordi deltakere og ressurser flytter på seg og gir en helt ny dynamikk og måte å håndtere spillet på.

Å spille på lag med venner på nett krever samarbeid. Man kan snakke sammen og lage baser som et fellesskap, og man kan dele ressurser med lagkameratene sine. Her er det fokus på strategi og kommunikasjon, og dette er en måte der flere kan oppleve et spill som sosialt.

Fornite har også et historiemodus som heter «Save the World». Verden er i ferd med å gå under, monstre og stormer er på ville veier, og kun et fåtall overlevende står igjen. Du får oppgaven å beskytte et av menneskehetens siste forsvarsverk, og samtidig lete etter og hjelpe overlevende.

Her kan man spille alene eller sammen med andre på nett, eller med venner. Her er det zombier som står for angrepsstyrken, og disse kan variere i størrelse og omfang, noen skyter, noen tåler mer ildkraft, andre får hjelp av roboter med et skjold. Ved å tenke taktisk, og gjennom økonomisk ressurshåndtering, bygger man et fort som kan motstå bølger av angrep.

Spillmodus i Fortnite:

Save the World: Historiemodus der man kjemper alene eller med venner mot zombier

Creative: Lag din egen øy. Bygg hva du vil. Lag minispill. Plasser ut kjøretøy, fly og mer. Inviter venner inn på din øy og spill sammen med dem.

Creative (offentlig): Det er også mulig å bli med inn i minispill som andre har laget. Via offentlige servere. Og man kan skrive inn koder (adresser) til servere som andre har laget. Her er det kjørespill, rollespill, labyrinter og andre typer minispill.

«Vanlig» Fortnite: lag på en/to/tre/fire eller mange kjemper mot hverandre til en eller ett lag står igjen som vinner. Alle spiller på en massiv øy og må finne ressurser og våpen for å vinne mot de andre.

Arena: Konkurransemodus der man kjemper for å få bedre rangering i en tabell

Egnethet

Fortnite har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 12 år og er merket med vold og kjøpemuligheter. PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet ble vurdert PEGI 12 år på grunn av hyppig former med mild vold. Spillet er ikke egnet for de under 12 år.»

I tillegg skriver PEGI: volden utøves av det man klarer å finne av våpen og skade blir vist med tall og en helseindikator som synker. Spillerne fordufter i et blått lys når de blir eliminert.

Spillet har, til tross for tegneseriegrafikk, gjennomgående skytesekvenser både mot monstre og menneskelignende spillfigurer. Allikevel minner grafikken om tegnefilmer og er ikke særlig realistisk. Spillet inneholder heller ikke blod eller gørr, og det er mye bruk av humor med sprø skytevåpen og dansebevegelser i spillet.

Men i og med at tematikken inneholder skytevåpen og krig – kan en del foreldre vegre seg for å tillate barna dette spillet.

Man bør også være obs på pengebruk i spillet. Man behøver ikke å bruke ekte penger i spillet, men dette er fullt mulig og gir tilgang til kosmetiske oppgraderinger og utstyr som ikke gir direkte fordeler i spillet. For noen barn kan det være fristende å kjøpe dyrere utgaver av spillet, eller benytte seg av enkeltkjøp. Men noen vil klare seg uten å bruke en eneste krone.

Spillet har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Er det noe positivt med Fortnite?

Det er en hel del å lære av å spille Fortnite. Først og fremst kommunikasjon med lagkamerater når barna spiller på nett, men også enkel regning når man bygger og samler utstyr og ressurser, eller leser av statistikk og informasjon om spillet. Det er også en del engelske begreper her knyttet opp mot byggematerialer og råvarer. Ellers må man tenke romforståelse når man bygger, og må navigere via et kart. Her kreves også strategi.

Foreldre bør være obs på at Fortnite-bølgen kan skape et skille mellom de som får lov, og de som ikke får lov av foreldrene til å spille Fortnite (gjelder særlig barn yngre enn anbefalt aldersgrense). Barn kan havne utenfor når mange andre får lov.

Barn kan også havne utenfor av andre årsaker. For eksempel de som ikke får innpass fordi noen av lagmodusene har begrenset antall som kan være med om gangen. Eller at noen ikke er populære/gode nok og dermed blir heller aldri invitert inn i spillet.

Man bør også være oppmerksom på at spillet inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen i spillet. Her kan man sette opp:

 • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale
 • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer i Fortnite uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode
 • Skru av/på stemme- og tekstchat
 • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite – begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom Fortnite.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på audio-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

 • Voice method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på
 • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som kan høre barna når de chatter med stemmechat

Inne på accound and privacy kan man velge:

 • Språkfilter av / på
 • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen
 • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre
 • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna
 • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI

12-15 år: Fortnite er relativt intuitivt for de som er kjent med sjangeren skytespill. Spillet er enkelt å komme i gang med, men samtidig vanskelig å bli god i. Det krever øvelse for å bli kjent med spillkartet, evne til å kommunisere med lagkamerater, øvelse på å bruke taktikk og strategi, og ikke minst, presisjon og økt responstid når man sikter og skyter. Og de som er virkelig gode i Fortnite, bygger forsvarsverk raskt.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne. Med nettbasert spillmodus, er muligheten stor for å møte på dyktigere motspillere..

Spilltrailer (12-årsgrense):

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 21 og er oppdatert senere.)

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten