Rocket League

Xbox One og Series S og X/Windows/Playstation 4 og 5/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Fartsfylt fotballspill med biler i stedet for mennesker byr på samarbeid, ballspill og høyt konkurransenivå.

Rocket League kan best forklares som fotball, men med biler i stedet for mennesker. Her skal man konkurrere med og mot andre på nett om å skåre flest mulig mål før nedtelleren går i null.

På nett kan man delta på lag med opptil fire spillere. Ute på banen må man koordinere forsvar og angrep, lede ballen inn mot mål og forsvare eget felt før angriperne klarer å skåre. Det byr på intens action og ballek som krever høy grad av reaksjon og presisjon.

Rocket League

Format: Xbox One og Series S og X/Windows/Playstation 4 og 5/Switch
Sjanger: Sport
Uvikler: Psyonix
Utgiver: Epic Games

På overflaten ser kanskje Rocket League nokså enkelt. Men i praksis er spillet langt fra smertefritt. Bilene styres i kjent stil med gass og brems, men har i tillegg evnen til å hoppe og spurte ved hjelp av turbo-beholdere som kan samles opp på banen.

Å lede ballen dit den skal er ingen lek.

Man må treffe ballen fra riktig vinkel og dette midt oppi et kaos der lagkamerater og motstandere kjemper om posisjon. Her må man håndtere dueller og høyder ettersom man også kan kjøre langs vegger og tak.

Rocket League har flere modus som man kan bryne seg på, og på nett sammenkobles man med spillere av noenlunde samme nivå.

Det finnes et avslappet modus med vennskapelige kamper, og i tillegg finnes det turneringer og rangerte kamper. Ellers er det mer lekne treningsmodus på menyen der man kan øve opp ferdighetene til å bli stadig bedre.

På nett kan man spille en mot en eller med flere spillere fordelt på lag. Spillet byr også på stemmechat noe som gir økt mulighet for samarbeid og koordinasjon.

Det krever mye øvelse for å bli god i Rocket League. Ballen har et vanvittig tempo og en sprett uten like. Treffer man riktig kan man skåre mål fra midtbanen. Derfor er også forsvarsspillet en utfordring ettersom bilene er små og målene er store.

Godt trente spillere er gode på å håndtere luftrommet. Å spare opp nok turbo gjør at man nesten kan fly. I samme stil som en målvakt gjelder det å slenge seg til riktig tid for å avverge skudd mot mål.

Gode lagkamerater er også med på å støtte hverandre. En spiller kan legge opp et innlegg hvor den andre er klar for å dundre ballen løs i mål. Her kreves god kommunikasjon i et kjapt og fartsfylt tempo.

Rocket League byr på konkurranse og moro for alle aldre. Man kan samarbeide og spille på en og samme datamaskin eller spillkonsoll. Skjermen deles så i flere deler og man kan møte andre spillere på nett.

Dermed er Rocket League også et sosialt spill. Det er i tillegg gratis å komme i gang, men man kan kjøpe innhold for ekte penger. Dette spillet er også en mer barnevennlig tittel fri for vold, noe som egner seg for yngre nettspillere. Se også vårt spillkurs for hvordan å spille Rocket League med barna.

Alle foto: Epic Games / Psyonix

Egnethet:


Rocket League har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI. Spillet inneholder ikke vold, selv om bilene kan kjøre inn i hverandre og ødelegges. Da oppstår en liten eksplosjon og bilene kommer så tilbake igjen til slagmarken etter noen sekunder. Grafikken er tegneserieaktig og det er lite tegn på at det faktisk sitter ekte mennesker inne i bilene. De minner mer om radiostyrte biler enn ekte.

På nett kan barna møte andre spillere. Her er det chat både via stemme og tale. Foreldre kan begrense barnas chattemuligheter ved å la dem opprette en barnekonto under 13 år. Foreldre må så oppgi sin e-postadresse, deretter kan man begrense hvem barna kan chatte med i spillet. Les mer om dette her.

Ellers bør man være obs på at man kan kjøpe kosmetisk innhold i spillet for ekte penger. Dette gir ikke fordeler, men endrer måten bilene ser ut på. Noen slike gjenstander får man også bare ved å spille spillet.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig å spille for denne aldersgruppen. Det er krevende å være presis nok i styringen av bilene sammenlagt med ballkontroll. Men ingen andre elementer eller innhold som ikke egner seg for aldersgruppen.

7-15 år: Spillet passer svært godt til denne aldersgruppen. Spillet er passe enkelt å komme inn i, men samtidig utfordrende nok til å skape interesse for større barn. Blant annet kan man øve seg opp til å bli flinkere til å forstå hvordan å treffe ballen, hoppe i lufta, redde skudd mot eget mål og så videre.

16+: Spillet vil underholde både voksne og barn. Her er det nok av utfordringer, også for ungdom.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. juni 2016 og er blitt oppdatert senere)