Googles kunstige intelligens Bard har aldersgrense 18 år

Googles samtalebaserte AI kan ikke brukes av elever i grunnskolen fordi den har aldersgrense 18 år i vilkårene.

(Artikkelen er fra 2023, vilkårene er endret etter dette, se lenger ned).

Google skriver om sin nye folke-AI: «Bard er et tidlig eksperiment og fungerer derfor ikke alltid helt som den skal, men med hjelp og tilbakemeldinger fra deg blir den stadig bedre.»

Det betyr at Bard samler inn opplysninger fra alle som bruker tjenesten og at den antagelig vil produsere sjokkerende feil slik konkurrenten ChatGPT viste oss for et halvt år siden, for eksempel da den satte en terrorist på listen over norske helter.

En gang i fremtiden vil kanskje kunstig intelligens nesten helt slutte å produsere feil. Men nå i 2023 har AI en del barnesykdommer. Og når Google skriver rett ut at deres AI er et «tidlig eksperiment», da må være forsiktig med å stole på svarene den gir.

Må være 18 år for å benytte Bard

Skal du bruke tjenesten, må du først godta Googles vilkår for bruk av deres tjenester. Deretter må du godta vilkårene for bruk av «generativ AI«. Det er der det står at du må være minst 18 år.

Det betyr, så langt Barnevakten forstår, at ingen elever i grunnskolen kan benytte Bard. Elevene kan heller ikke benytte ChatGPT som Microsoft har lesset svært mange penger inn i, det er samme aldersgrense der.

Lærere som gjerne vil lære elevene om kunstig intelligens, må i tilfelle vise frem på en storskjerm som kun læreren styrer.

Fordeler og ulemper med kunstig intelligens

AI er kommet for å bli og det er viktig at elevene lærer om hvordan AI kan påvirke dem positivt eller negativt.

  • AI kan gi svært raske svar. Det er ofte et nyttig verktøy, selv om svarene ikke alltid er korrekte.
  • AI samler inn enda mer personopplysninger om brukerne.
  • Hver AI har kulturell og etisk slagside.

I tillegg til at barn eventuelt benytter AI, slik som i Snapchat, kan lærere benytte AI i sitt arbeid, for eksempel ved å la AI rette elevens oppgaver. Men da dyttes elevenes oppgaver inn i AI-en og man vet ikke hva som skjer med tekstene på bakrommet til AI-en. Hva hvis eleven har lagt inn personlige opplysninger i en besvarelse? Eller hva hvis eleven har skrevet et dikt om lokale forhold i bygda, og som AI-en senere hermer etter og utgir som sitt eget?

Spørsmål til skolene

Det kan tenkes at enkelte skoleeierne i Norge har maktet å få unntak i vilkårene i deres avtaler med Google, og at Google har tatt vekk aldersgrensen for disse. Som forelder kan du i tilfelle spørre skolen om dette:

  • Benytter dere kunstig intelligens på skolen? I tilfelle hvilke?
  • Blir elevenes oppgaver sendt gjennom en prosess i kunstig intelligens?
  • Benytter elevene selv kunstig intelligens på skolen, av typen Bard, ChatGPT, Snapchat eller som tilleggstjeneste i søkemotorer?
  • Benytter lærerne kunstig intelligens for å rette prøver eller lage profiler av barna?
  • Følger dere aldersgrensene i AI-tjenestene?
Hva med underbruk av AI-ene?

Datakyndige lærere eller utviklere av skoleapper kan lage nettsider som er superenkle å bruke for elever. Disse nettsidene, eller eventuelt appene, kan sende forespørsler inn til noen av de kjente AI-ene som er åpne for alle, og så vises svaret på nettsiden.

Eleven benytter da ikke Bard eller ChatGPT direkte, men benytter en nettside som igjen benytter Bard eller ChatGPT. Hvilke regler gjelder da? Gjelder aldersgrensen 18 år fremdeles?

Og hvor mange lag med filter må i tilfelle nettsiden ha før det er trygt for barn å benytte nettsiden? Forhåpentligvis vil norske myndigheter være raske med å gi svar på slike spørsmål.

Ikke symmetri

Det har allerede kommet gruppesøksmål mot Google, ifølge CNN. Noen mener selskapet ikke har rett til å bruke deres tekster til å lage kunstig intelligens.

Paradoksalt nok står det i vilkårene til Googles Bard at du ikke kan bruke Bard til å utvikle maskinlæringsmodeller. «Du kan ikke bruke tjenestene til å utvikle maskinlæringsmodeller eller relatert teknologi.»

Det er paradoksalt fordi Google har brukt dine tekster på internett, og alle andres tekster på internett, for å utvikle Bard. Da kunne man tenke seg at en slik politikk også burde gå den andre veien. Altså at når Google henter verdi ut fra dine tekster, burde også du kunne hente verdi ut fra det Google har skapt ut fra dine tekster. Men her har altså Googles advokater sikret selskapet.

Starter med skrivefeil

Vel, det er likevel mye du kan bruke Bard til uten at Googles advokater stevner deg for retten. I den innledende informasjonsteksten til brukerne står det at Bard kan skissere ditt neste blogginnlegg. Eller hjelpe deg med kostholdet. Og mye annet.

Det er tydelig at Google har hastverk, for det er flere skrivefeil i den innledende teksten. Mon tro om det er amerikanere som har brukt Bard til å oversette til norsk?

Det gir ikke et trygt og godt førsteinntrykk. Ville du ha kjøpt en bil der produsenten advarer om at bilen er i et tidlig eksperiment og der reklameteksten er preget av hastverk?

Bard samler inn inn opplysninger om deg

Googles nye kunstige intelligens finner du her. Men husk «den lille skriften»:

Google samler inn blant annet dette:

  • Bard-samtalene dine
  • Informasjon om relatert produktbruk
  • Posisjonen din
  • Tilbakemeldingene dine.
  • IP-adressen din
  • Hjemmeadressen din (eller jobbadressen)

Bard-samtalene blir gått gjennom av levende mennesker som setter på kommentarer og stikkord for å kunne utvikle Bard til å bli enda bedre. Google skriver i vilkårene at samtalene dine blir blant annet annotert (notater, anmerkninger og kommentarer).

Google forsøker å anonymisere deg før deres ansatte leser samtalene. De ansatte får derfor ikke vite hvem du er. Google sletter altså IP-adresse og hjemmeadresse før ansatte behandler samtalene dine i utviklingsøyemed.

Men hvis du har skrevet noe personlig eller privat i samtalene, vil det følge med videre til utviklerne. Derfor skriver Google i fete bokstaver i vilkårene:

«Du må ikke inkludere informasjon som kan identifisere deg eller andre, i samtalene dine med Bard.»

Google lagrer Bard-aktiviteten din i opptil tre år.

Bard benytter teknologien Lamda.

Oppdatering 20. september 2023: Bard kan nå utvides til å søke etter informasjon inne i Google-appene som du benytter, slik som Gmail, Docs, Drive, Google Maps, Youtube og andre. Google skriver:

«For eksempel, hvis du planlegger en tur til Grand Canyon (et prosjekt som tar opp mange faner), kan du nå be Bard om å hente datoene som fungerer for alle fra Gmail, sjekke fly- og hotellinformasjon i sanntid, se Google Maps-veibeskrivelse til flyplassen, og til og med se Youtube-videoer av ting å gjøre der – alt innen én samtale.»

Et annet eksempel: «Or, imagine you’re applying for a new job and using Bard to help with the process. You could ask Bard to “find my resume titled June 2023 from my Drive and summarize it to a short paragraph personal statement,” and continue collaborating on your new cover letter.»

Dette betyr at Bard kan, hvis du vil, gå inn i dine personlige filer som du har lagret i Google-apper. Dette står i kontrast til at Google også skriver at du i samtalene med Bard ikke må inkludere informasjon som kan identifisere deg.

Oppdatering 27. august 2024: Bard byttet senere navn til Gemini og fikk i praksis aldersgrense 13 år fordi man må ha Google-konto som har aldersgrense 13 år. Ekstravilkårene om alder for Gemini er slettet. Gemini Advanced har dog aldersgrense 18 år.

Les også: