Når bør barn få mobil?

Det kan være vanskelig å vurdere hvilken alder som er riktig for å skaffe barnets første mobil. Les mer om hvilke alternativer som finnes, samt mulige fordeler og ulemper.

Tidspunktet for å gi barnet en mobiltelefon handler ikke bare om alder, men like mye om hvilke behov familien har for å kommunisere med hverandre.

Aller først er det viktig å huske at det finnes ulike løsninger:

 • En barneklokke med GPS og ringemuligheter.
 • En enkel mobil med SMS- og ringemuligheter, men som ikke er smarttelefon.
 • En smarttelefon med foreldreinnstillinger.

De to første alternativene egner seg godt for enkel kommunikasjon med far og mor. En mobiltelefon som ikke er smarttelefon har ikke tilgang til mange apper og spill, men åpner for mulighet til å ringe og sende meldinger til utvidet familie og venner.

Smarttelefonen skiller seg ut og åpner for tilgang til internett og apper, men man kan også sette begrensninger for dette i enhetens innstillinger.

Mobil eller smartklokke?

93 prosent av alle barn mellom 9 og 11 år har egen mobil, (mot 85 prosent i 2014), ifølge Medietilsynets undersøkelse, Digitale Dilemmaer (2022). Før dette er det kun 1 av 5 i alderen 5 – 8 år som har egen mobil (Foreldre og Medier, 2022).

Noen barn får mobil tidlig rett og slett fordi de arver en brukt mobil fra foreldre eller eldre søsken.

En del barn har også egen smartklokke/klokke man kan ringe med. Omtrent én av fire 9–10-åringer benytter seg av dette mot 1 av 3 i alderen 5 – 8 år.

Fra foreldrenes side handler behovet for digital kommunikasjon om praktiske årsaker: Nemlig at det skal bli lettere å holde kontakt med barna, gi beskjeder og for å vite hvor barna befinner seg. Samtidig har barna gjerne andre motiver når det gjelder anskaffelse av mobil. De prioriterer underholdning og kontakt med venner, ifølge undersøkelsen nevnt over.

Kanskje er det greit å ha dette i bakhånd ettersom foreldrene også forteller om økt press på apper og spill med høyere aldersgrense, samt ønske om å få sosiale medier etter at barna har fått disponere egen mobil.

Interessant nok er barn og ungdom selv nokså strenge med alder for anskaffelse av mobil. Jo eldre barna er, desto høyere alder mener barn og unge er riktig tidspunkt for å få sin første mobil:

 • På barneskolen mener over seks av ti barn at barn bør få sin første mobil før fylte 9 år
 • Men på videregående mener bare tre av ti det samme

Når bør barna få mobil?

Akkurat dette er veldig individuelt og varierer fra familie til familie når behovet for kontakt melder seg, mener faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Det kan være tilfeller der barna må reise langt for å komme på skolen og har venner som ikke bor i nabolaget, eller barn som bor i to hjem og som ønsker å kunne nå både far og mor.

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

– Mange lurer på hva som er grei alder for å få sin første mobil. Her er det ingen fasitsvar. Det er flere faktorer som virker inn; foreldre og barns behov for kontakt med hverandre, barns behov for kontakt med venner, barns ønske om underholdning og statusen det gir å eie en mobil. Også masing og frykt for utenforskap ved ikke å ha, virker inn, sier Tønnesen.

Hun fortsetter: – De fleste barn får smarttelefon, eller at man først starter med en smartklokke. Foreldre bør være bevisst det ansvaret de har for å snakke med og veilede barna til bevisst og trygg mobilbruk. Foreldre bør også tenke gjennom hvilken type mobil og abonnement som vil passe best, og sette seg inn i muligheter for begrensninger som ligger i innstillinger på mobilen, abonnementet og i appene og spillene de etterhvert får tilgang til på mobilen. 

Mobiltelefon eller klokke med ringemuligheter?

Det finnes flere alternativer når barna skal kommunisere med foreldre eller venner. Her er noen fordeler og ulemper.

Klokke med GPS og ringemuligheter

En klokke med ringemuligheter sitter på håndleddet som en vanlig klokke. Som regel har denne innebygget GPS og SIM-kort slik at foreldre kan følge med på barnets posisjon på et kart. Det er gjerne en del begrensninger for hvem barnet kan ringe og sende meldinger til. Men dette er en enkel måte for primært familie og barn å holde kontakt.

 • Fordeler: Enkelt å holde kontakt med far og mor. Foreldre kan på mange enheter begrense hvem barna kan ha kontakt med. GPS-funksjon gir foreldre oversikt over barnets posisjon. Som regel tåler barneklokker en dunk eller to og litt regn. Kan utsette presset om apper og spill.
 • Ulemper: GPS-posisjonering kan feile og batteriet kan gå tomt. En klokke med ringemuligheter er ingen erstatning eller trygghet for oversikt over hvor barna faktisk ferdes. Ofte er barneklokker låst til bestemte mobiloperatører og iblant har disse bindingstid. Manglende funksjoner etter hvert som barna blir eldre og ønsker å ha kontakt med venner og utvidet familie. GPS-funksjon stiller også spørsmål og dilemmaer om overvåkning kontra barnets rett til privatliv. Særlig relevant blir dette spørsmålet når barna blir eldre: Er det greit å overvåke barnas posisjon?

Over halvparten av foreldre til 9–10-åringer har brukt teknologi som sporer eller viser hvor barnet befinner seg (Foreldre og medier 2022 ). Samtidig, synes også mange barn selv at det er fint at foreldrene kan følge med på dem, andre synes at det var invaderende.

Apple har riktignok lansert en egen smartklokke-funksjon for barn med tilgang til flere apper og funksjoner. I vår vurdering er det en del ulemper med Apple-alternativet med tanke på pris og funksjoner som kan være unødvendige for barns bruk.

Les våre (eldre) anmeldelser av Apples smartklokke for barn og barneklokken Xplora 4.

Mobil som ikke er smarttelefon

Jo, «dinosaurene» lever fortsatt og det er fullt mulig å kjøpe mobiltelefoner som ikke er smarttelefoner. Et eksempel på dette er Nokia 2660 Flip. Slike mobiltelefoner har gjerne fysiske taster, lang batteritid og svært enkel tilgang til internett.

 • Fordeler: Rimeligere i innkjøpspris. Mindre press på apper, spill og sosiale medier, selv om det følger med noen apper. Kan muligens bidra til mindre skjermtid brukt på mobil. Lang batteritid og nødvendige funksjoner for å ringe og sende meldinger.
 • Ulemper: Ikke nødvendigvis utviklet spesifikt for barn, selv om det finnes noen modeller som retter seg direkte mot barn. Kan mangle GPS-funksjoner (men noen mobilmerker har dette) og kan ikke alltid kobles til mor eller fars enhet slik at foreldre kan sette innstillinger og begrensninger.

Smarttelefon med foreldreinnstilling

For mange barn dominerer smarttelefonen som førstevalg når mobilkjøpet skal gjennomføres. En smarttelefon er allikevel bare så smart eller dum som man selv velger.

I stor grad kan man begrense skjermtid, apper, kontaktlister, nettsider, funksjonalitet og mye annet via foreldreinnstillinger. Det krever allikevel at foreldre er mer teknisk innrettet enn de to foregående alternativene. Men både Apple og Google har bakt inn gode foreldreinnstillinger i smarttelefonene sine.

 • Fordeler: Flere mobilmerker å velge fra og kanskje noe som både far eller mor er kjent med og har fra før. Flere muligheter med GPS, kamera, forskjellige apper og annen funksjonalitet. Enheten kan «fjernstyres» og tilkobles til mor eller fars enhet dersom det er samme operativsystem.
 • Ulemper: Kan være dyrt i innkjøp og tåler mindre. En smarttelefon er dekket av glass som tåler minimalt av fallskader (selv om det finnes unntak). Gir tilgang til internett og et hav av apper og spill og kan skape press på det å bryte aldersgrenser.

Les mer om hvordan du setter opp barnets første mobil enten det er Apple (iOS) og Google (Android).

Gode råd når barnet skal ha sin første mobiltelefon

Det er flere ting å tenke på når barnet skal ha sin egen mobiltelefon. Her er noen råd som kan forebygge uventede kostnader og overraskelser.

 • Ikke velg det nyeste og dyreste. Trenger åtteåringen kamerakvalitet til 13.000 kr? Det kan skape merkepress i klassen, og i tillegg er det stor sannsynlighet for at barnets første mobil vil gå i bakken en gang eller to. Kan man heller velge en mobil som er arvet fra foreldre eller eldre søsken?
 • Kjøp et godt etui/deksel og en skjermbeskytter.
 • Registrer barnets riktige alder i abonnementet. Da vil man kunne unngå telefonsalg og reklame.
 • Begrens spesialnumre, innholdstjenester og andre kjøp via abonnementet. Sjekk med mobiloperatøren hva de tilbyr av slike sperrer.
 • Sett kjøpssperrer i app-butikkene og gi gjerne barna egne barnebrukere for å hindre kjøp og nedlasting av apper med høy aldersgrense.
 • Bruk en skjermlås slik at uvedkommende ikke kommer seg inn på barnets mobil.
 • Vær obs på databruk (dersom barna skal ha tilgang til mobilt internett). Se om mobiloperatøren har en sperre for overforbruk.
 • Se hva innboforsikringen dekker av tyveri og reparasjonskostnader. Ofte er det en egenandel som kan være høyere enn prisen på mobiltelefonen.

I tillegg bør man:

 • Lære barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre. 
 • Bevisstgjøre barna på personvern, og lære dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom tekst, bilder, filmer og i livestream.  
 • Lage klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill. Det er også smart å sette seg inn i innstillingene på mobilen. 
 • Snakke med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.  
 • Bevisstgjøre barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk de kun kjenner fra nett og spill. I tilfelle bør du som voksen først godkjenne nettvennen eller spillvennen.
 • Snakk med barnet om hvordan være oppmerksom på svindel og folk med dårlige hensikter, og å aldri gi fra seg passord og koder til ukjente.  Fortell også at folk kan lokke med gratis billetter, spilltriks eller spill, uten at det er sant fordi de har baktanker.
 • Gjøre klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove. 
 • Gjøre det tydelig for barn at vi har både forpliktelser og rettigheter på nett, og at de kan komme til deg og snakke om alt, – også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig. 
 • Være et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid men også hva du selv deler og kommenterer. 
 • Skriv gjerne en mobilavtale for å gjøre barnet mer bevisst.

Les mer:

Foto: Shutterstock / Rawpixel.com


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 6. mai 2021 og er blitt oppdatert senere)