Foto: Shutterstock / Robert Mandel.

Høringssvar til stortingsforslag om skjermfrie matpauser i skolen

Bør skolene slutte å vise nyheter på storskjermen i matpausen i klasserommet? Bør regjeringen finne ut hva digitaliseringen egentlig koster i skolen årlig? Dette er to av forslagene fra Rødt. Barnevakten har sendt inn høringssvar.

Tre politikere fra Rødt har levert tre forslag til Stortinget om digitaliseringen i grunnskolen. De ønsker at regjeringen skal opplyse om hva det koster å kjøpe digitale enheter og dataprogrammer for elever i grunnskolen. Videre ønsker de å innføre skjermfrie spisepauser i skolen og at skolemaskinen ikke skal taes med hjem. Til slutt foreslår de at regjeringen bør granske digitaliseringen av skolen.

De tre politikerne fra Rødt er Hege Bae Nyholt, Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson.

Forslagene er sendt til Utdannings- og forskningskomiteen. Komiteens frist er 15. mai 2025.

Her er Barnevaktens høringssvar:

Høringsinnspill fra Barnevakten om forslag til kritisk granskning av skjermbruk i skolen

Barnevakten er en stiftelse som jobber for at barn og unge skal være trygge og bevisste mediebrukere. Vi gir råd og veiledning basert på FNs barnekonvensjon og verdiene som den norske grunnloven bygger på. Barnevakten møter hvert år nærmere 50 000 barn, unge, foreldre og lærere på foredrag. Vi har også fokus på veiledning til skole og utdanningssektoren. Vårt bidrag er blant annet å bidra med gode læremidler i digital dømmekraft og bidra til at elevene har et trygt digitalt miljø.

Vi vil benytte vår mulighet til å bidra med innspill til punkt 2 i forslaget fra forslagsstillerne.

Kommentarer til punkt 2:  Vi mener det kan være nyttig med overordnede nasjonale råd om hvordan skolene praktiserer rammen rundt bruk av skolemaskiner i skoletiden og når de sendes med elevene hjem.

Når det gjelder en veileder for bruk av skolemaskiner hjemme, er det fra vårt perspektiv viktigst at maskinene er trygge å bruke. Dessverre får Barnevakten fremdeles rapporter fra foreldre og andre om at skolemaskinene ikke er trygge når det gjelder personvern og skadelig innhold.

En eventuell veileder bør i tilfelle først sette krav om hvor trygg en skolemaskin skal være før den kan tas med hjem. Kravene bør være mer detaljerte enn at kommunen sier at «det er filter på maskinen». Det kan sammenlignes med å si at «våre skolesykler er utstyrt med brems», og så består bremsen av en trekloss som eleven fester på skoen.

Dersom den digitale enheten gjøres ekte trygg, både når det gjelder personvern og skadelig innhold, bør læreren kunne be elevene gjøre lekser på maskinen hjemme. Foreldre som er skeptiske til skolemaskiner, kan for eksempel tilbys et foreldrepassord som åpner maskinen slik at den ikke kan brukes uten at foreldrene er i nærheten.

Foreldre må få lett tilgjengelig informasjon fra skolen om hvilke tiltak som er iverksatt for å trygge maskinen, og om den aktuelle skolen har fulgt nasjonale retningslinjer.

Skulle det bli en nasjonal anbefaling om at skolemaskiner ikke skal tas med hjem, bør det gjøres unntak ved visse behov. For eksempel er det enkelte flyktninger som knapt har skjermer hjemme og som kan ha behov for skjerm for å øke tiden med norskopplæring. Det er situasjoner der elevene skal forberede ulike typer for digitale presentasjoner, og da er det behov for at de får hjelp av foreldre og foresatte.

Barnevakten anbefaler skjermfrie måltider både på skolen og i hjemmene. Når det gjelder innsendernes krav om skjermfrie spisepauser, er Barnevakten imot et nasjonalt påbud om dette, for skolehverdagen er unik fra klasse til klasse og fra time til time. Læreren må kunne bruke eget skjønn.  I noen dager kan det være bra å sette på en video i spisepausen, i andre dager bør det unngås. Det spørs hva som er behovet den dagen i klassen og for enkeltelever. Har elevene vært sosiale i flere skoletimer allerede? Har det vært mye bruk av skjerm allerede? En veileder kan si noe frem og tilbake om dette, men vi ser ikke for oss at det bør være et nasjonalt forbud mot skjerm i spisepausen.

Barnevakten får rapporter fra skoler om at det brukes skjerm i spisepausene fordi det er lav bemanning på grunn av økonomiske innsparinger. En veileder kan blant annet understreke at skjermbruk i spisepausen må begrunnes ut fra pedagogiske hensyn og ikke bli en erstatter for ansatte og et ledd i økonomiske innsparinger.

Vi deler for øvrig forslagsstillernes bekymringer om elevenes nivå på digitale ferdigheter.  Barnevakten er opptatt av at den norske skolen har høyt fokus på å stimulere elevene til økt digital dømmekraft, der både tekniske digitale ferdigheter og etiske refleksjoner om egen rolle i den digitale verden blir en sentral del av skolehverdagen til elevene og lærerne. Vi vil benytte anledningen til å oppfordre ledende politikere til å ha et økt fokus på hvordan bidra til å stimulere enda mer til elevenes økte digitale dømmekraft i årene som kommer.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Robert Mandel.)

Se flere høringssvar her