Foto: Shutterstock

Hvilken mobil skal jeg velge til poden?

Tidene endrer seg, og brukere av mobiltelefoner blir stadig yngre. For oss foreldre er det ikke alltid like enkelt å henge med på de forskjellige modellene, applikasjonene og innstillingene. Her får du noen anbefalinger til valg av telefon til barna fra mobiloperatøren Chess.

Artikkelen er skrevet av Camilla Rysjedal ved Chess Kundesenter etter forespørsel fra Barnevakten

Til oss som jobber på Chess Kundesenter i Bergen kommer det daglig foreldre som spør om anbefalinger, både på telefoner, abonnementer og spesialtjenester for å trygge sine barn mest mulig, og i denne forbindelse er ofte valg av telefon ett av de mest stilte spørsmålene.

Hvilken telefon anbefaler dere for en gutt på ti år? Er det lurt å kjøpe en iPhone 7 til min syv år gamle datter? I de fleste tilfeller svarer vi i Chess nei til sistnevnte spørsmål. Dette anbefaler vi sjelden. Dette er avanserte, og samtidig skjøre telefoner. De er slanke og glatte med avrundede kanter, og når det meste av telefonen er bygget i glass, sier det seg selv at det er lite som skal til før skaden er ute. Med en såpass dyr telefon øker også sjansen for at det oppstår tyverier, og da er det vanskelig for poden å beskytte seg mot dette.

I hovedsak bruker vi å anbefale at man gir arvingen en gammel, men fungerende telefon. Gjerne en telefon du ikke lenger bruker – kanskje du har en Samsung Galaxy S3 som ligger i en skuff et sted, eller en iPhone 4? Med disse telefonene er det ikke lenger like farlig om denne knuser, om den går i bakken eller mistes, og siden verdien på en slik telefon er relativt lav, vil heller ikke tapet være i 10.000-kronersklassen om denne forsvinner eller blir stjålet.

En annen sak som er viktig å ta hensyn til når det kommer til valg av telefon, er behovet som skal dekkes. Har du behov for at barnet skal kunne spille spill, bruke sosiale medier og ta gode bilder, eller er målet med telefonen at det skal være mulig å hovedsakelig ringe og sende sms med? For mange foreldre faller valget fort på sistnevnte, og da kan man spare mye penger ved å ha dette i fokus når man ser på telefoner.

For å sette litt fokus på dette, vil vi her anbefale noen telefoner som er både rimelige, enkel å få tak i og som tåler en støyt, slik at den ikke blir totalskadd etter et fall.

Foto: SamsungSamsung Galaxy Xcover 4

Samsung har utviklet denne telefonen med røff bruk i tankene. Den er vanntett, og baksiden av telefonen er dekket i et tykt, teksturert materiale som også tar av for støt. Telefonen har siste versjon av Android, og kan derfor også stilles inn i enkelmodus, om du ønsker at barnet kun skal ha tilgang til et minimum av tilganger på telefonen. I denne telefonen kan du også selv bytte ut batteriet, slik man kunne på alle telefoner for noen år siden, noe som gjør vedlikehold enkelt, og har man et ekstra oppladet batteri tilgjengelig på tur, er det kjapt å bytte ut det tomme med dette.

Telefonen har en gjennomsnittspris på 2500,- hos de fleste nettbutikker og operatører.

Foto: CaterpillarCaterpillar CAT S30

Caterpillar er et merke de fleste forbinder med gravemaskiner og annleggsmaskineri, og her har Cat designet en telefon som er klar for det aller meste, og aller røffeste. Som Samsung over, er telefonen vanntett og støtsikker, og har i tillegg til dette militærstandard 810G, som gjør den sikker mot fallskader også. Telefonen har Android operativsystem, og kan derfor tilpasses bruk og funksjoner, og har et knallgodt batteri som skal holde i opptil 19 dager i standby.

Telefonen har en gjennomsnittspris på 2400,- hos de fleste nettbutikker og operatører.

Foto: NokiaNokia 3310 (2017)

Om du ønsker en litt mer klassisk telefon, kan denne være veien å gå. De fleste av oss husker dette klenodiet av en telefon, og selv om den har forandret seg en del, er fortsatt de viktigste funksjonene på plass. Dette er der igjen en mye enklere telefon, fullstendig uten tilgang til noe annet enn 2G, slik at det å surfe på nett med den kan bli enten vanskelig eller fullstendig umulig. Denne har heller ikke noen innebygget App-butikk slik som Android eller iPhoner har, og denne kan derfor ikke brukes til å spille noe annet enn de spillene som allerede ligger i telefonen fra mobilstandard av. Her bør man ikke forvente en smarttelefon i noen forstand- her får man dekket basisbehovene med tale og sms.

Telefonen har en gjennomsnittspris på 600,- hos de fleste nettbutikker og operatører.

Foto: NokiaNokia 105

Her får du en telefon som er tilsvarende en 3310 (2017), men som er lettere og bedre i bruk, og som har litt flere funksjoner. Telefonen har, som 3310, kun 2G-tilkobling, og kan derfor i hovedsak kun brukes til tale og sms. Telefonen er enkel i bruk, tar liten plass og har et godt batteri, med inntil 35 dager i standbytid.

Telefonen har en gjennomsnittspris på 400,- hos de fleste nettbutikker og operatører.

Når man bestiller en telefon, og spesielt da en smarttelefon, er det alltid lurt å bestille forsikring med telefonen. De aller fleste telefonoperatører tilbyr dette for en rimelig penge, og kan spare deg for mye bryderi om uhellet først skulle være ute. Disse dekker som regel både skader og tyveri, men her kan det være lurt å undersøke med operatøren du bestiller forsikringen igjennom, slik at du er på den sikre siden.

Det skal være trygt og bekymringsløst å tildele barnet en telefon, og det er mange som synes det er vanskelig å sette seg inn i dette. Forhåpentligvis vil dette gi deg som forelder litt oversikt, litt idéer og kanskje noen tanker rundt behovene du ønsker å dekke.