Foto: Skjermdump fra Viaplay

Hvordan gjøre Viaplay barnevennlig

På Viaplay kan du enkelt skjerme barna for vokseninnhold.

Strømmetjenesten Viaplay satser tungt mot barn, og har rettigheter til en rekke av barnas tv- og filmfavoritter. Av den grunn vil det nok være populært å ha et Viaplay-abonnement i familien.

Mens Netflix er mer internasjonalt, leverer Viaplay til de skandinaviske landene, Finland, Russland og noen land i Øst-Europa. Viaplay har et imponerende tilbud av tv-serier, film og sport, og var tidligere ute enn Netflix med å tilby muligheter for å laste ned noe av innholdet til offline-bruk.

Dilemmaet ved strømmetjenester

En velkjent problematikk knyttet til strømmetjenester er at de tilbyr et bredt spekter av innhold – alt fra uskyldige filmer for barna, til voldsomme skrekkfilmer som bare egner seg for voksne. Dermed kan barn i utgangspunktet enkelt få tilgang til innhold som ikke egner seg for deres aldersgruppe.

De store strømmetjenestene tar dette på alvor, og det gjelder også Viaplay. Under gir vi deg en kort innføring i hvordan du enkelt kan gjøre Viaplay mer barnevennlig.

Slik gjør du det:

  • Logg inn på Viaplay i en nettleser. Foreldrekontroll kan ikke aktiveres eller endres på Viaplay-appen for mobile enheter og Smart-TV.
  • Klikk på registrert brukernavn (ditt navn) oppe til høyre, og velg Kontooversikt i nedfallsmenyen.
  • Velg Foreldrekontroll.
  • Har du ikke aktivert Foreldrekontroll tidligere, må du lage en PIN-kode på fire siffer (etter aktivering må samme PIN-kode angis her for å endre innstillinger).
  • Inne på Foreldrekontroll-siden kan du velge aldersgrense: Ingen foreldrekontroll, 7 år, 12 år, 15 år og 18 år.Velger du f.eks. 12 år, så blokkeres innhold med aldersgrense 12 år og oppover. Husk å klikke Lagre innstillinger etter utført valg.
  • Foreldrekontrollen blir aktivert i alle Viaplay-enhetene dine, bortsett fra Xbox og Apple TV.

Foto: Skjermdump fra Viaplay

Når du har valgt aldersgrense, vil ingen som bruker kontoen kunne se filmer med høyere aldersgrense uten å oppgi den firesifrede koden.

På mobil blir man henvist til å bruke PC/Mac og nettsiden for å endre på foreldrekontrollen. På nettbrett blir man sendt videre direkte til nettsiden og foreldrekontroll.

Egen barneside

Viaplay tilbyr en egen side med barneinnhold. Ved å trykke på Barn i øvre menylinje åpnes en startside for barn, der man utelukkende finner filmer og tv-serier for de yngste.

Litt upraktisk for alle som har flere barn

En ulempe ved løsningen er at man ikke kan differensiere aldersgrensen mellom søsken. Du kan altså ikke sperre alt fra syv år aldersgrense for femåringen, og alt fra 15 år for 13-åringen.

Mulighet for å leie og kjøpe filmer

Viaplay tilbyr mulighet for å leie eller kjøpe de aller nyeste titlene mot betaling. I øvre menylinje kan du velge Store og få tilgang til en egen leiemeny. Det er tydelig oppgitt hva filmene koster, og man må bekrefte kjøpet før filmen startes. Hvert kjøp åpner tilgangen til valgt film i 24 timer, etter det må du betale på nytt.

I Foreldrekontroll er det mulig å velge å aktivere Kun for kjøpe- og leiefilm, slik at kode må oppgis for å gjennomføre transaksjon.

Store er kun tilgjengelig fra nettleser.

Snakk med barna

Uavhengig av hvordan man velger å bruke Viaplay, og hvilke regler man innfører i familien, er det lurt å ha en god dialog med barna om hvordan og hvor lenge det er greit å bruke tjenesten.

Viaplay er en tjeneste som vi i Barnevakten kan anbefale, og med fornuftig bruk er det en tjeneste som tilbyr stor frihet, mangfold og et stort utvalg film og tv-underholdning.

Les mer om tjenesten på viaplay.no