Foto: sitthiphong / Shutterstock, Inc.

Hvordan gjøre Netflix barnevennlig

Med enkle grep kan du lage egne profiler for barna som gir dem tilgang til innhold egnet for deres aldersgruppe og skjermer fra vokseninnhold.

(Artikkelen er fra 2017 og kan ha tips som er utdaterte.)

Netflix er svært populært i Norge, og ifølge en rapport fra TNS Gallup har 34 prosent i Norge abonnement på strømmetjenesten (rapporten er gjengitt i Dagens Næringsliv, bak betlaingsmur).

Bredt spekter av innhold

Et av dilemmaene ved strømmetjenester er at de tilbyr innhold innen et bredt spekter av sjangre. Barn og unge kan finne mye godt innhold for sin aldersgruppe, men de kan samtidig enkelt få tilgang til filmer og tv-serier som ikke egner seg for mindreårige.

De fleste store strømmetjenester har nå tatt dette på alvor, og på ulike måter innført innstillinger som gjør det mulig å tilpasse tilgang til innhold og anbefalinger for unge brukere. Netflix er en av de bedre i så måte, og her gir vi deg en innføring i hvordan du på en enkel måte kan gjøre Netflix mer barnevennlig.

Det positive med tjenesten er at den er koblet opp mot brukerkontoen, dermed blir tilpasningen universell på alle enheter som bruker kontoen. Setter man opp restriksjoner på PC/Mac, så gjelder de også på mobil og nettbrett.

Slik gjør du det:

Opprett en egen brukerprofil for barna

Netflix tilbyr muligheten til å opprette inntil fem brukerprofiler på én konto, slik at hvert familiemedlem kan ha sin egen profil.

  • Logg inn på Netflix via en nettleser (ikke app på mobil og nettbrett).
  • Oppe til høyre finner du profilnavnet ditt. Før musepeker/finger over denne, og en meny vil da dukke opp. Velg Administrer profiler.
  • Nå får du opp en liste med profilene registrert på kontoen din. Velg Legg til profil for å legge til en ny bruker.
  • Velg navn på bruker, og huk av for Barn. Velg Fortsett.
  • Den nye brukeren kommer opp i listen over profiler. Nå kan du differensiere mellom Eldre barn og Små barnEldre barn er standardinnstilling, men ved å klikke på Rediger kan du enkelt endre til Små barn. (Du kan også endre profilfigur hvis barna vil ha et morsomt brukerikon).

Foto: Skjermdump fra Netflix

Dermed får barna bare tilgang til programinnhold egnet for deres aldersgruppe. Når barnet logger inn på egenhånd velger de ganske enkelt sin egen profil, og kan dermed trygt kose seg med Netflix.

Merk at det er forholdsvis enkelt å skifte profil. Hver gang man logger inn kan barna velge voksenprofilen, og via menylinjen kan man også lett skifte profil. På den annen side vil barna fort bli avslørt. Neste gang de voksne bruker Netflix vil innholdet barna har sett være synlig i Nylig sett og påvirke nye anbefalinger.

På nettbrett/mobil

Her må man gå inn på selve appen og velge redigeringsknappen for å opprette ulike brukere. Ved å gå inn på hovedbrukeren, kan man trykke på navnet sitt og scrolle seg nedover til Konto. Her blir man videresendt til nettsiden og kan gå inn på Foreldrekontroll på samme måte som over.

Egen Kids-side

Det er for øvrig mulig å bare få tilgang til barneinnhold uten å lage en ny profil. For dem som ønsker å ha kun én profil tilknyttet kontoen, eller har barn som ikke bruker Netflix veldig ofte, finnes det en annen mulighet. Man kan nemlig når som helst klikke på det tydelige ikonet Kids i menylinjen øverst. Da kommer du inn på den samme menyen som er hovedsiden i barneprofilen, og som bare inneholder filmer og tv-serier for barn.

Innstillinger for tenåringer

Du kan også lage en profil for tenåringer. Da må du opprette en egen bruker på samme måte som beskrevet over. Men istedet for å huke av for barn oppretter du en voksenprofil, og når det er gjort velger du Rediger og endrer fra Voksen til Tenåringer. Dermed vil alle filmer med 18 års aldersgrense bli sperret. Nå er de fleste tenåringer så teknologiflinke at de enkelt vil kunne endre på profilen selv, men likevel kan det være greit å sette opp en egen profil til tenåringen.

Snakk med barna

Uavhengig om man lager egen profil til barna eller blir enig om noe annet, er det lurt å gjøre tydelige avtaler om hvordan og hvor lenge det er greit å bruke Netflix.

Netflix er en tjeneste som vi i Barnevakten kan anbefale, og med fornuftig bruk er det en tjeneste som tilbyr stor frihet, mangfold og en nærmest utømmelig kilde med film og tv-underholdning.