Barnevakten anbefaler appen Youtube Kids

Med Googles nye app Youtube Kids kan foreldre styre hvilke innslag fra Youtube barna kan se. Barnevakten bidrar i appen med å anbefale Youtube-kanaler som passer for barn.

– Vi har tidligere utfordret Google om selskapet kan utgi appen Youtube Kids også i Norge, og nå kommer den endelig, selv om Norge er et lite marked, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

– Det er bra for barn og unge i Norge at Google nå tar barna mer på alvor. I appen Youtube Kids skal man finne familievennlig materiale fra Youtube. Barnevakten og andre organisasjoner har blitt invitert av Google til å foreslå hvilke Youtube-kanaler som er barnevennlige. Vi har kommet med en del forslag som du vil finne inne i appen, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Appen skal ifølge Google passe for barn mellom 3 og 12 år, mens fokuset skal ligge på 3 til 9 år.

Ikke mer Postman Pat med grove tekster?

Problemet er at barn som ser på Youtube lett kommer over upassende innhold når de bruker videotjenesten. Foreldre og lærere som gir barna lov å bruke tjenesten har gjerne godkjent den første videoen, men etterhver foreslår algoritmene til Youtube andre filmer som gjerne ikke egner seg til barnet.

På Youtube finner man alt mulig, også barnefilmer som har blitt dubbet med svært grove tekster. Filteret i den nye appen Youtube Kids reduserer slike ubehagelige overraskelser til et minimum, og de blir helt borte hvis du selv ser gjennom hvert innslag som du godkjenner at barna kan se. Det er ulike muligheter for hvor streng appen skal være.

Slik virker Youtube Kids

Pass på at du laster ned riktig app, det er flere apper som har logo som ligner Youtube Kids.

Når du starter appen første gang, får du en gjennomgang av foreldrefunksjonene. Du skriver inn barnets alder slik at appen kan vise innslag som passer for den alderen. Alle innslagene er hentet fra Youtube.

Foreldre kan velge hvor strenge innstillinger det skal være i appen. Det strengeste er å velge det som heter «Bare godkjent innhold», da starter du på en måte med en tom app, så er det du som forelder som må legge til hva barnet skal få lov til å se. Du kan søke opp samlinger av kanaler som passer for barn og legge til disse samlingene slik at barna kan boltre seg i dem etterpå.

Disse samlingene er manuelt sjekket av redaksjonen i Youtube Kids eller av en av organisasjonene som Youtube Kids samarbeider med, for eksempel Barnevakten.

Samlingene av kanaler som er sjekket av Youtube Kids, har først vært gjennom et algoritmefilter for å sile vekk innslag som ikke passer for barn. Det er svært mange sjekkpunkter og algoritmer som er i bruk, en av dem sjekker for eksempel ordene som filmmakerne har brukt for å beskrive innholdet i innslaget. Etter dette filteret har gjort sitt, går noen i redaksjonen i Youtube Kids gjennom kanalene manuelt og velger ut kanaler. Disse kanalene samles i pakker etter tema.

Foreldrene kan så godkjenne hvilke av disse kanalsamlingene som barna deres skal få se, så kan barna surfe fritt i de samlingene. Dette blir til et foreldrebestemt mikro-Youtube som er trygt for barn. Du kan til og med bestemme at det er bare én eneste film barnet skal få lov til å se.

Vil du være mer liberal, kan du benytte et annet modus som tillater at barnet kan søke etter innslag fra Youtube. Det barnet da kan finne av innslag, er ikke sjekket manuelt av noen redaksjon, men kraftige algoritmer sørger for at innslagene passer for barn. Å slippe løs barna i Youtube Kids er altså mye tryggere enn å slippe dem løs på Youtube.

Filtre kan glippe. Eller du kan være av en annen oppfatning om hva som passer for barn. I appen kan du blokkere filmer som du ikke vil at barna skal se. Det er derfor gode muligheter for foreldrene å styre hva som dukker opp på skjermen i denne appen.

Ønsker du å stramme inn? Har du først vært liberal med innstillingene i appen og så angrer du og vil stramme inn? Da må du trykke på hengelåsen. Så på «Innstillinger». Og så velger du det barnet du vil stramme inn for. Da kommer det opp et skjermbilde hvor du må skrive inn passordet for Google-mailen din. Og så ser du en del avkrysningsvalg. Kryss av for «Bare godkjent innhold». Så blar du deg gjennom innslagene og velger hvilke du vil godkjenne.

Artikkelen fortsetter under skjermbildene som er hentet fra appen.

Hva bidrar Barnevakten med i appen?

Barnevakten har surfet på Youtube og satt sammen en samling av kanaler som passer for barn, samlingen finner du inne i appen. Flere slike samlinger kommer etter hvert. Barnevaktens medarbeidere har ikke sett hvert sekund av samtlige klipp som finnes i hver samling. Det kan også ha kommet nye klipp i samlingen etter at Barnevakten kom med sin anbefaling. Men Barnevakten har sjekket at kanalen er seriøs og at innholdet passer for barn.

Barnevakten savner flere norske innslag

– Vår gjennomgang av innholdet på Youtube viser at det frem til nå har vært lite innhold som er laget for norske barn. Vi slet derfor litt med å sette sammen anbefalte kanalpakker i Youtube Kids. Vi oppfordrer unge og voksne til å lage videoer som passer for Youtube Kids. Norske yotubere kan gjerne ta kontakt med Barnevakten dersom de ønsker å vite hvordan vi tenker når vi skal anbefale noe i denne appen, forklarer Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Foreslår også andre filmer og innslag

Når barna har sett en del innslag i appen, vil appen foreslå andre innslag som ligner. Alle filmer og innslag som appen foreslår, skal være barnevennlige, de skal minimum være sjekket av kraftige algoritmer. Du kan sette seerloggen på pause slik at appen ikke bruker nye videoavspillinger eller søketermer til å anbefale videoer. Du kan også tømme listen over innslag som barnet har sett eller søkt etter.

Reklame i appen

I appen er det opp til ett minutt reklame i timen. Dette kan være fordelt på for eksempel 15 sekunder reklame hvert kvarter.

Reklamene er manuelt sjekket av Youtube Kids slik at de ikke er direkte upassende for barn. Eksempler på reklamer som er forbudt: Ytre personlig pleie, vekttap, kosthold, dating, mat, drikke, nettfellesskap, politikk, religion, videospill, konkurranse. Les reklamereglene her (ekstern lenke).

Reklamen skal ikke være knyttet til innslaget som barnet nettopp så på. Hvis barnet så på en Walt Disney-film, skal det ikke dukke opp reklame for Walt Disney etterpå. Det går for øvrig ikke an å klikke på reklamen, det er heller ikke lov å oppfordre til å kjøpe varen.

Mot betaling kan man bli helt kvitt reklamen, da må du i tilfelle kjøpe Youtube Premium-abonnement (ekstern lenke) som nå i februar 2019 koster 1428 kroner i året.

Tidsbryter stenger appen

I appen er det også en valgfri tidsbryter. Du kan for eksempel bestemme at appen stenges etter 30 minutter. Da må barnet komme til deg for å få åpnet appen på nytt.

Du kan også ha ulike innstillinger for hvert barn i familien, enten det er snakk om hvor lenge barna skal bruke appen om gangen eller hva barna skal få lov til å se av filmer, musikk og innslag.

Ingen kommentarmulighet

Det er ikke mulig å laste opp egne innslag i appen. Det er heller ikke mulig å kommentere innslagene.

Logger ikke barna
Gregory Dray fra Google er ansvarlig for appen Youtube Kids i Europa.

Google har mange produkter og sporer gjerne brukerne. Barnevakten intervjuet Gregory Dray som er ansvarlig for Youtube Kids i Europa. På spørsmål fra Barnevakten svarer Dray at Youtube Kids er et produkt som er adskilt fra resten av Google-familien, appen er ikke en avdeling i Youtube. Han sier at appen ikke samler inn personlig data om barna og at det er ingen kobling mellom Youtube Kids og noe annet Google-produkt.

Digital reklame er ofte innfløkt, Barnevakten spør om foreldrene plutselig kan få reklame på sine mobiler basert på hvilke filmer barna ser i appen. Dray svarer at det er ingen slik kobling. Det er altså ikke slik at hvis barna ser Walt Disney-filmer i Youtube Kids, så ender du som forelder opp med å få reklame for Disneyworld eller Mikke Mus-leker på din mobil.

Youtube Kids lanseres nå i de nordiske landene

Youtube Kids finnes allerede i flere land, denne gangen er det blant annet nordiske land som står for tur. – Barnevakten har ingen økonomiske bindinger til Youtube Kids eller kanalene vi anbefaler, vi bidrar kun med å finne frem kanaler som vi mener er barnevennlige. Vi synes dette er viktig å gjøre siden det er så mange norske barn som bruker Youtube i dag, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

Appen ble lansert i USA i 2015, og vil bli spredd til en mengde land utover våren 2019. Google ønsker lokale samarbeidspartnere i hvert land, disse bidrar med å anbefale passende kanaler.

Finner du ikke mange nok norske kanaler i appen til å begynne med, kan du velge blant de skandinaviske, eller du kan la barnet ditt se kanaler fra helt andre land hvis du er i en tospråklig familie eller du ønsker at barnet skal bli kjent med for eksempel engelsk.

Slik velger Barnevakten kanaler

Hver samarbeidspartner som anbefaler kanaler i Youtube Kids, har sine egne kriterier for hvordan velge kanaler. Men målet er uansett at innslagene skal passe for barn. Barnevakten går frem slik:

Først sjekkes innslagene for aldersgrenser som gjelder for kino og innslag på nettet. Aldersgrensene handler mest om hva som kan være skremmende eller skadelig, ikke om barna forstår innslaget eller får utbytte av det.

Deretter sjekkes i hvilken grad innslagene er egnet, altså om målgruppen for innslaget kan oppleve glede eller nytte av innslaget. For eksempel må språket og eksemplene ikke være for vanskelige for aldersgruppen. Tema eller problemstilling må ikke være noe kun voksne er opptatt av eller forstår.

Barnevakten tar også hensyn til om en kanal står for gode eller dårlige verdier. Kanaler som uttrykker for eksempel kroppspress, vil ikke bli anbefalt. Det er for øvrig fint om innslagene kan føre til innsikt og refleksjon, men det er ikke noe absolutt krav. Mange innslag for barn er bare underholdning, og det er helt i orden. Alle kanalene som Barnevakten anbefaler, er basert på en helhetsvurdering der også den kunstneriske kvaliteten hører med.

Les også Barnevaktens anmeldelse av Youtube Kids.

Slik stiller du inn Yotube Kids for ulike barn.

Bli medlem av Barnevakten