Overwatch

Hvorfor liker barn og unge skytespill?

Det at barn og unge spiller skytespill, handler om mer enn bare en ren fascinasjon for vold, sier ekspert på feltet, Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på UIB.

Rune Mentzoni, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi på UIB.

Krig og elendighet – hvorfor trekkes egentlig så mange gutter og jenter mot skytespillsjangeren? Ifølge Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen handler det om mer enn bare utøvelse av vold.

– Gode spill gir god underholdning for barn. For mange er det spennende med krig som tematikk, men langt viktigere er det at et spill har kvalitet over seg, og at det byr på konkurranse og engasjement. Så skyting og vold er ikke det viktigste trekkmiddelet. Hvis man ser videoer på YouTube av andre som spiller, så kjennetegnes opplevelsen deres først og fremst av at de er med i en form for konkurranse, sier Mentzoni.

Han nevner skytespillet Overwatch som et eksempel på et spill som er blitt svært populært, også blant barn og unge. Her er det fantasielementer som vekker interesse for spillet, noe som viser at vold i seg selv ikke nødvendigvis er den viktigste ingrediensen for å gjøre et spill populært.

– Overwatch har en tegneserieaktig grafikk satt til en fantasiverden. Her spiller man med et bredt karaktergalleri med personer som har spennende evner. Det er i bunn og grunn et skytespill, men også med andre fantasielementer. Interessant nok, så viser også statistikken at flere jenter spiller Overwatch enn mange andre skytespill, blant annet fordi spillet har et inkluderende univers med både menn og kvinner som spillfigurer, sier Mentzoni.

Er dataspill annenrangs underholdning?

Noen ganger kan man tenke at det hadde vært bedre om barna var ute og klatret i naturen eller spilte fotball, fremfor å sitte å spille skytespill. Men man bør ikke sammenligne og vurdere dataspill som mindre verdifullt enn andre aktiviteter, sier Mentzoni.

– Hvis man skal ta Overwatch som et eksempel igjen, så er dette et spill som krever samarbeid og lagarbeid for å lykkes. Så jeg vil heller fokusere på det aspektet, at det er en arena der man må trene på å samarbeide, fremfor å bare se på skytespill som utøvelse av vold. En del foreldre opplever jo skytespill som svært aggressivt. Men andre former for konkurranse, også i det virkelige liv, kan være preget av en røff tone. Jeg og barna mine er aktive foran skjermen, men også på fotballbanen. Og vi ser at det mye dytting og aggressivitet på fotballbanen. Generelt handler det om å balansere aktiviteter, og det er fint å spille dataspill samtidig som man også har andre interesser, sier Mentzoni.

Det er heller ingen forskning som viser at barn tar skade av skytespill, sier Mentzoni. Forskningen er jo omdiskutert der noen konkluderer med at aggresjonsnivået øker litt hos barn som spiller skytespill. Men det er ingen forsking som viser at barn som spiller skytespill, ender opp med å utøve vold mot andre mennesker i virkeligheten.

Kan lære mye av dataspill

Først og fremst bør dataspill være gøy, men man kan også lære en del av å spille dataspill, sier Mentzoni.

– Av actionspill kan man trene på oppmerksomhetsevnen og romlig orientering. Mange av skytespillene handler i grunn om å reagere så fort som mulig på relevant informasjon, og ignorere irrelevant informasjon. Spill er en god kilde til å trene på akkurat disse ferdighetene. Og det er tilfeller der dataspillere har blitt bedre rustet til å mestre teknisk vitenskapelige fag i skolen. Men man kan jo ikke forvente å spille seg til en ingeniørgrad av den grunn, sier Mentzoni.

Så oppfordrer Mentzoni foreldre til å sette seg inn i hva spillene handler om, mer enn bare å stole slavisk på aldersanbefalingene.

– For meg og mine barns del, så ser jeg alltid først på aldersanbefalingene, og begrunnelsene til en gitt aldersmerking. Deretter ser jeg nærmere på hva spillet inneholder, og vurderer til slutt selv om mitt barn skal få spille det eller ei. La meg ta et eksempel. Skate 3 var et skatespill som ble utgitt for noen år siden. Dette spillet hadde 16-årsgrense fordi man kunne være aggressive mot fotgjengere, og spillfiguren kunne falle og slå seg på skateboardet. Det var også noen elementer av stygt språk i spillet. Jeg opplevde allikevel at aldersanbefalingen var satt for høy, og jeg vurderte det slik at mine barn kunne få spille det. Andre foreldre kan ha andre oppfatninger, så dette er en vurdering man må ta selv, sier Mentzoni.

Mentzonis oppfordring er at foreldre bør sette seg inn i hva spillene handler om. Da kan man lese spillanmeldelser og se videoer av spillet på YouTube, og det behøver ikke å ta så lang tid.

– De kontroversielle spillene vil fort dukke opp på nettet i en eller annen form. Men hvis man føler seg usikker, så er det fornuftig å forholde seg til aldersanbefalingene som er gitt til spillet, sier Mentzoni.

Foto: Overwatch, Blizzard Entertainment/Activision