Skumle skrekkspill i Fortnite

Uhyggelig hus der man leter etter spøkelser og gufne monstre som forsøker å fange spilleren. Med brukergenererte spill har skrekk-sjangeren blitt enda større i Fortnite-universet.

Fortnite er først og fremst kjent for den fargerike stilen, dansebevegelser og skuddvekslinger med andre spillere på nett. Samtidig kan vanlige brukere lage spill som kan bli tilgjengelig på plattformen.

Sagt på en annen måte: Fortnite er blitt mer slik som Youtube – et sted der man selv kan lage og finne innhold som andre har laget. Selv om man riktignok må oppfylle en rekke krav først. Mer om dette lengre ned i artikkelen.

På menyen finner man fargerike bilspill, hinderløyper og ulike typer konkurranser. Samtidig har også skrekk-sjangeren blitt stor. Ettersom noen av disse spillene blir sett fra førstepersonsperspektiv og med god grafikk, kan stemningen bli nokså ekkel.

For å ta et mer konkret eksempel: I spillet The Forest blir man utsatt for en bilkollisjon. Dermed går turen til fots på nattestid for å finne ly. Like ved en bålplass ser man noe uhyggelig som beveger seg i buskene.

Først når man inntar en hytte ser man vesenet som begynner å jage etter deg. Et uhyggelig kryp med misdannelser, langt gap og en generelt uhyggelig utstråling. Her må man snike seg rundt uten å bli oppdaget og fanget av dette vesenet.

Når monsteret fanger deg dukker det opp et nærbilde på skjermen av uhyret som «angriper» spilleren (øverste bildet i denne artikkelen).

I Dark Descent beveger man seg ned en trappekorridor med lommelykt til hjelp. Man går dypere og dypere under bakken og mister etter hvert signalet med overflaten. Plutselig hopper det frem et halvsnålt ansikt.

Men det er også en rekke uhyggelige lyder, skrik og annet i bakgrunnen. Målet er at man skal skvette til og bli overrumplet av den uhyggelige stemningen.

I spillet Scary Night høres det barnelatter og ekko når man utforsker uhyggelige korridorer med lommelykt. Man skal lete etter dokumenter og andre gjenstander ved å saumfare omgivelsene rom for rom.

Samtidig tar det ikke lange tiden før man blir oppdaget av et uhyre som spretter opp i skjermen, forvridd og med et guffent skrik.

Disse eksemplene er ikke veldig grafiske med innslag av blod og gørr for eksempel. Stemningen er allikevel uhyggelig. Alle barn er ulike. Noen vil tåle slike inntrykk helt fint, andre kan bli skremt og føler på en stemning som sitter igjen i kroppen.

Fortnite som spill har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI. Spillet er merket med vold og kjøpemuligheter. Og begrunnelsen er skytesekvenser med andre spillere, samtidig som volden til dels er tegneserieaktig og spillfigurene dør ikke permanent. Spillet har derfor fått en relativt lav anbefalt aldersgrense i skytespill-sjangeren.

Men nå som brukere kan lage mange forskjellige spill inne på plattformen er ikke nødvendigvis PEGIs vurdering helt dekkende lenger. Roblox som eksempel har fått endret aldersmerkingen fra 7 år av PEGI til «foreldreveiledning».

Foreldreveiledning innebærer at foreldre bør veilede barna dersom de skal spille et konkret spill. Årsaken til endringen for Roblox er at det er mer enn bare ett produkt som kan vurderes for seg. Inne på Roblox finner man mange forskjellige typer spill. I tillegg til at man kan velge en rekke foreldreinnstillinger på vegne av barna. Les mer om dette her.

Kanskje kan en slik aldersmerking være mer dekkende også for Fortnite over tid ettersom det nå finnes mange forskjellige typer spill på plattformen.

Samtidig, har Roblox en målgruppe som også dekker yngre barn. Til spillutviklerne påpeker Epic Games/Fortnite at spillet har anbefalt aldersgrense 12 år, og at innhold ikke skal rettes mot yngre barn, kun tenåringer.

– Fortnite is a teen-rated title (e.g. ESRB Teen 13+, PEGI 12, etc.). Only create content that is appropriate for a teen audience. For example, we don’t permit content “made for kids” or “adult content” (no nursery rhymes, no pole dancing).

Det er heller ingen automatikk at «alle» får publisert sine spill inne på Fortnite. Man må være over 18 år og prosjektene må gjennom en vurdering av Epic Games før de blir publisert. Epic Games tillater heller ikke spill som inneholder:

  • Gørr og veldig realistisk vold
  • Forstyrrende bilder
  • Referanser til eller bruk av falsk blod
  • Ufin språkbruk
  • Hyppig og sterk bruk av seksuelle referanser. Dette er lov, men i milde former
  • Alkohol og rusmidler

Skrekk/grøsser-elementer er tillatt.

Det er ingen foreldreinnstillinger som kan utelukke eller stenge for skrekkspillene i Fortnite. Per nå gjelder foreldreinnstillingene hovedsakelig for å begrense nett-kommunikasjon, venneforespørsler og for å få oppgitt spilletid.

Man bør vurdere om man skal ta opp tematikken med barna eller ikke. Det er ikke sikkert at de spiller disse skrekk-spillene. De er lett å finne og dukker opp i en forslagsliste når man utforsker de forskjellige spillmodusene i Fortnite.

Er man veldig bekymret kan man vurdere om spillingen bør foregå i stua eller et sted der man har mer oversikt. Og ikke minst snakke med barna om hvorfor man eventuelt er bekymret for at de skal spille slike spill.

Les også:

Alle bilder: skjermklipp fra Fortnite/Epic Games


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.