Skumle skrekkspill på Fortnite-plattformen

Uhyggelig hus der man leter etter spøkelser og gufne monstre som forsøker å fange spilleren. Med brukergenererte spill har skrekk-sjangeren blitt enda større på Fortnite-plattformen.

Fortnite-plattformen er ikke bare ett spill, men en plattform som gir tilgang til forskjellige typer spill. Noen av disse kan ha blod og skrekk-elementer, men det er også minispill uten vold som egner seg for yngre barn.

På menyen finner man også fargerike bilspill, hinderløyper og ulike typer konkurranser. Samtidig har også skrekk-sjangeren blitt stor. Ettersom noen av disse spillene blir sett fra førstepersonsperspektiv og med god grafikk, kan stemningen bli nokså ekkel.

For å ta et mer konkret eksempel: I spillet The Forest blir man utsatt for en bilkollisjon. Dermed går turen til fots på nattestid for å finne ly. Like ved en bålplass ser man noe uhyggelig som beveger seg i buskene.

Først når man inntar en hytte ser man vesenet som begynner å jage etter deg. Et uhyggelig kryp med misdannelser, langt gap og en generelt uhyggelig utstråling. Her må man snike seg rundt uten å bli oppdaget og fanget av dette vesenet.

Når monsteret fanger deg dukker det opp et nærbilde på skjermen av uhyret som «angriper» spilleren (øverste bildet i denne artikkelen).

I Dark Descent beveger man seg ned en trappekorridor med lommelykt til hjelp. Man går dypere og dypere under bakken og mister etter hvert signalet med overflaten. Plutselig hopper det frem et halvsnålt ansikt.

Men det er også en rekke uhyggelige lyder, skrik og annet i bakgrunnen. Målet er at man skal skvette til og bli overrumplet av den uhyggelige stemningen.

I spillet Scary Night høres det barnelatter og ekko når man utforsker uhyggelige korridorer med lommelykt. Man skal lete etter dokumenter og andre gjenstander ved å saumfare omgivelsene rom for rom.

Samtidig tar det ikke lange tiden før man blir oppdaget av et uhyre som spretter opp i skjermen, forvridd og med et guffent skrik.

Disse eksemplene er ikke veldig grafiske med innslag av blod og gørr for eksempel. Stemningen er allikevel uhyggelig. Alle barn er ulike. Noen vil tåle slike inntrykk helt fint, andre kan bli skremt og føler på en stemning som sitter igjen i kroppen.

Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.

«Foreldreveiledning», betyr at spillet har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

Foreldre kan via foreldrekontrollen til Epic Games, sette en grense etter alder for hvilke spill barna kan få tilgang til. De kan også skru av muligheten for at barn selv lager minispill som blir tilgjengelige for andre.

Eventuelt kan man gjøre disse endringene direkte inne på Fortnite-plattformen. Velg innstillinger og «parental controls». Lag så en PIN-kode som kun du som forelder kjenner til. I menyen der finner man en innstillinger for «content rating» – der du kan senke aldersmerkingen for å luke bort spill.

Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.

Noen Fortnite-spill kan ha en aldersmerking på 7 år, men allikevel inneholde skyting, vold og skrekk-elementer. Systemet for å sette aldersgrense på spillene på Fortnite-plattformen er altså ikke vanntett.

Man bør vurdere om man skal ta opp tematikken med barna eller ikke. Det er ikke sikkert at de spiller disse skrekk-spillene. De er lett å finne og dukker opp i en forslagsliste når man utforsker de forskjellige spillmodusene på Fortnite-plattformen.

Er man veldig bekymret kan man vurdere om spillingen bør foregå i stua eller et sted der man har mer oversikt. Og ikke minst snakke med barna om hvorfor man eventuelt er bekymret for at de skal spille slike spill.

Les også:

Alle bilder: skjermklipp fra Fortnite/Epic Games


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 5. mai 2023 og er blitt oppdatert senere)