Foto: Shutterstock.com

Kaster opp på nettbrettet

Nå bekrefter forskning hva mange foreldre vet. Bruk av nettbrett i bil kan gjøre barna bilsyke.

Barn og unge blir oftere bilsyke enn voksne. Men spedbarn slipper som regel unna. Det er først når man lærer å gå at man kan bli bilsyk.

Også kjæledyr kan bli reisesyke. Det gjelder til og med gullfisker, noe som visstnok kan observeres av seilere som tar med seg akvariet på tur.

30 prosent av oss har anlegg for å bli bilsyke. Når det gjelder voksne, kan det være nok med ti minutter skjermtid i bilen før man blir bilsyk, forteller en undersøkelse som Ford har gjort.

Les mer: Car Sickness Research to Put Brakes on Family Road Trip Curse – That Even Affects the Pet Goldfish (PDF)

Fest skjermen høyere i bilen

Ford gjorde noen tester og det viste seg at man ble mindre bilsyk hvis nettbrettet var festet høyere opp slik at man også fikk se veien utenfor bilen.

Samtidig bør man huske at løse gjenstander i bilen kan gjøre stor skade ved bråbremsing eller kollisjon. Ved 50 kilometer i timen kan man gange gjenstandens vekt med ti. Et nettbrett veier plutselig 10 kilo når det farer fremover i bilen i 70 kilometer i timen.

Festeanordningen for skjermen bør være bunnsolid. Muligens er det kun integrerte nakkestøtteskjermer som holder mål, men Barnevakten har ikke undersøkt dette markedet.

En løsning er å bruke brettet til å høre på en lydbok mens brettet ligger trygt på gulvet eller i en veske som er festet med bilbelte. Da kan man både se ut samtidig som brettet utgjør liten fysisk fare.

«Å kjøre pent holder nettbrettet rent»

Det viktigste tiltaket mot kvalme handler om hvordan sjåføren kjører, forklarer en nederlandsk professor som hjalp Ford med undersøkelsen. Å unngå rykk og napp-kjøring fører også til at man sparer drivstoff, poengterer han. Ganske enkelt kan man også sette ned farten slik at man tar det roligere i svingene.

Man kan også holde seg til hovedveiene og ikke være for kreativ når det gjelder å finne snarveier. Du hører samme tips foran hver ferie: «Hold avstand til bilen foran.» Husk at det er ikke kun snakk om sikkerhet, men barna blir også mindre kvalme.

Fotgjengere kan bli bilsyke

Er man for opphengt i skjermer i det daglige, kan det gå ut over balansen generelt, skriver NRK.

Man kan bli svimmel av å bruke skjermer mens man går. Er barna blitt kvalme i bilen og du tar en pause på en rasteplass eller bensinstasjon, er altså ikke skjermbruk i pausen den beste medisinen.

Skjermtips mot kvalme

Man blir kvalm når øynene ser andre bevegelser enn det ørene oppfatter med sine balanseorganer. Det er derfor man bør se ut og ikke ned i en skjerm.

Og derfor er forsetet bedre enn baksetet. Må man sitte i baksetet, er midten best, for der kan man se fremover.

Et tips mange gjengir, er å være passe mett. Man skal ikke reise på tom mage, man skal heller ikke være stappmett. Ta med reservemat slik at barnet ikke blir sittende med tom mage.

Et annet vanlig tips er å sørge for mye frisk luft og unngå sterke lukter som bensin eller lignende.

Blir man lett kvalm av skjermbruk, kan man prøve tipsene under. Vi har ikke sjekket om tipsene holder mål vitenskapelig, men noen ganger er det hold i kjerringråd.

Velg «Reduce motion» i innstillingene. Noen skjermer viser nemlig litt bevegelse og dybde selv om du ikke ser på film. Appene liksom flyter oppå bakgrunnen. Den effekten kan skrus av. Eventuelt kan du velge helt sort bakgrunn. Du blir ikke kvitt alt med «Reduce motion», men noe. Fremdeles vil skjermen vise en zoom-effekt når du lukker en app.

Se på hjørnet av mobilen eller nettbrettet når du scroller nyheter eller e-poster, da demper du inntrykket av at skjermen renner som en elv.

Hold skjermen på armlengdes avstand. Holder du skjermen tett til øynene, vil øynene tro at de skal fokusere på noe langt unna når for eksempel et landskap vises på filmen eller spillet. Øynene må tvinge seg selv til å fokusere på skjermen som er tett på. Dette kan gjøre deg sliten i hodet.

Reduser kontrasten på skjermen. Det er ikke sikkert skjermen din har den funksjonen, muligens kan du bare redusere lysstyrken.

Hold skjermen mot en rolig og nøytral bakgrunn slik at du ikke blir forstyrret av bevegelser i bakgrunnen. Bakgrunnen må dog ikke være i mørket, sett på lys i rommet.

Unngå filmer og spill med mye bevegelse. La oss si du sitter i bilen på vei til hytta og ser en film som viser en biljakt. Da blir det ekstra avstand mellom hva øynene og ørene oppfatter av bevegelse på skjermen og hva som er de ekte fysiske bevegelsene. Man blir mindre bilsyk av en rolig film. Aller best er kanskje et spill der alle elementene står fast.

I fly bør du velge sete i midten av flyet, der er det færre bevegelser.

Oppdag faresignalene

Gjesping og svetting er tegn på kroppen mener det er konflikt mellom signalene øynene og ørene får. Med andre ord: Nå nærmer det seg oppkast.

Vis Forskning