Foto: Shutterstock / LightField Studios. Bildet viser to barn som har sovnet i baksetet på en bil, men nettbrett i fanget.

Startside: Skjermtid og tips til foreldre om søvn

FORELDRE: Hvor lenge er det greit at barn bruker skjerm hver dag?

Barn er forskjellige, noen bør sitte sjeldnere foran skjermen, andre bør sitte oftere.

Det finnes ingen liste over hvor lenge barn kan eller bør sitte foran skjermer i alderen null til atten år. Men Verdens Helseorganisasjon (WHO) kom i 2019 med noen anbefalinger for de aller yngste. WHO sier ikke noe om skjermbruk i seg selv eventuelt er skadelig, utgangspunktet for rådene er at det kan bli for mye stillesitting. Det er altså fysisk aktivitet og nok søvn som WHO peker på.

Dette sier WHO om skjermtid:

  • Før barnet er ett år: Barnet bør ikke se på skjerm.
  • Etter fylte to år: Skjermtiden bør begrenses til en time, helst kortere.
  • Ved alder 3-4 år: Maks én time skjermtid.

WHO sier også at barn i 3-4 årsalderen ikke må være beltet fast i vogn eller bil i mer enn én time og at foreldrene må sørge for at barnet får 10-13 timer med kvalitetssøvn inkludert eventuelle dupper.

I mai 2022 kom Helsedirektoratet i Norge med omtrent de samme rådene, les mer her.

Tar du utgangspunkt i at et viktig mål er nok fysisk aktivitet og nok søvn, kommer du et skritt videre. Barn er som sagt ulike, noen vil ikke klare å legge fra seg skjermen når det er leggetid. Som forelder kan du bruke skjønn når du lager husregler. Kanskje akkurat ditt barn ikke bør ha skjerm på soverommet, for du har sett at skjerm går utover søvnen gang på gang.

Nok søvn handler ikke bare om å unngå gretne barn dagen etter. Når vi sover vaskes hjernen fysisk for avfallsstoffer og gjøres klar til neste dag. Søvn er viktig for at hjernen skal være klar for neste dags oppgaver og utfordringer.

Hvis ditt barn er i fysisk aktivitet flere ganger om dagen, er det ikke ille om barnet sitter stille og spiller spill noen timer.

Husk også at spill kan være sosialt ved at man snakker og chatter med andre spillere som sitter i andre hjem.

Spill kan også være et sted hvor enkelte barn øker sin selvfølelse. Andre barn kan være skoleflinke eller gode i fotball i skolegården. Noen barn synes skolegården virker kaotisk og slitsom, men i spill på skjermen hjemme har de full kontroll.

Atter andre barn er flinke over alt. Hvis ditt barn gjør det bra på skolen og ellers er med i noen aktiviteter etter skoletid, og dere har god relasjon, hvorfor skal du da begrense skjermtiden?

Likevel kan det være lurt å lage noen skjermregler hjemme. For å unngå krangel rett før middag, er det lurt å bli enige om klokkeslett for middagen i god tid. Barn kan bli irriterte hvis foreldrene kommer inn på rommet og plutselig sier «Nå er det middag!», for det er ofte vanskelig å avbryte en spillerunde med venner. Hvis man avbryter, svikter man sine venner man er på lag med – hele laget taper mot det andre laget man spiller mot.

Vi anbefaler skjermfrie middager. Bruk måltidet til å snakke om hva som helst, men også hva man har opplevd på skjerm det siste døgnet. Vær positivt interessert og ikke bare driv en jakt etter alt som er farlig på nettet, gi også av deg selv og fortell om dine egne digitale opplevelser, sørg for at det blir en hyggelig samtale.

Husk for øvrig at det er mye sosial tid som foreldre ikke observerer, elever kan være ganske så sosiale både i klasserommet og i skolegården. Når elevene så kommer hjem, er det ikke merkelig at en del av dem ønsker å være i fred noen timer med skjermen.

Tenk ikke bare på antall timer barnet er foran skjermen, men også hva skjermen brukes til. Hvis den brukes til lekser, eller til å holde kontakt med venner, eller til å hente seg inn igjen etter en slitsom og bråkete skoledag, hvorfor skal du da begrense skjermtiden?

Vel, et argument er at barnet kan få øyeplager eller bli sliten i muskler i nakken. Pass på at barnet har en god sittestilling og tar pauser innimellom. Øyne trenger variasjon og hvile. Blikket må løftes slik at man ser på noe som er langt borte. Og når øynene hviler, øker det sjansen for at også nakken og andre muskler hviler.

Forskning har vist at to timer uavbrutt foran en pc gir plager. Barnet bør hvile fra skjermen hvert kvarter, eller i hvert fall hver halvtime. Dette er ikke lett å få til…

Men hva hvis skjermbruken tar helt overhånd? Har tenåringen isolert seg på soverommet eller i kjellerstuen? Det betyr ikke nødvendigvis at tenåringen er spilleavhengig. Men selv om det er mye positivt som kan foregå ved bruk av skjerm, kan det være lurt å hjelpe tenåringen til å få flere aktiviteter og inntrykk i livet. Da må man kjenne sitt barn godt og ikke bare appellere til aktiviteter som du selv liker. Selv om du liker å jogge eller å besøke museer eller konserter, er det ikke sikkert at barnet har de samme interessene. Det er for øvrig helt lov å spørre flere ganger, kanskje den femte søndagen som du spør, vil tenåringen være med en tur i skogen for å ta bilder av dyr.

Foreldrene bør være bevisst barnets skjermbruk fra med en gang barnet får tilgang til skjerm, på den måten kan man opparbeide seg gode relasjoner om skjermbruk i oppveksten, slik at man har gode relasjoner også hvis tenåringen begynner å isolere seg. Slik kan foreldrene påvirke og veilede i en god tone.

Last ned denne PDF-en og gjør den gjerne til en årlig oppgave slik at dere alle er bevisste på skjermbruken og hva dere ellers bruker livet til.

I maskiner og en del populære apper kan foreldre med innstillinger begrense skjermtiden. Les tipsene her:

Det finnes også apper som kombinerer skjerm med utelek eller en fysisk lek.

Man kan også mene at enkelte barn sitter for lite foran skjermen, men det går i tilfelle på skjønn. Hvis for eksempel leksene er lagt opp til å løses på skjerm, og barnet ikke gjør lekser, så kan det være negativt. Nyheter gis ofte på skjerm og det er for øvrig bra å få nyheter fra mange kilder, en enslig papiravis kan ikke dekke like bredt. Å trene på benytte tastatur og kontor-apper som regneark og skriveprogrammer er også fint for senere arbeidsliv.

Enda flere artikler om skjermtid

Barns opplevde livskvalitet sammenlignet med skjermtid

Søvn og skjermhelse

Samlivsbrudd

Første nettbrett

Første mobil

Skjermfri tid

Autisme

Dataspill er sosialt

Skjermtid i kriser

Noen ganger oppstår det kriser, enten hjemme med sykdom eller nasjonalt med pandemi. Da må du ikke ha dårlig samvittighet for at skjermtiden øker.

Oppdragelse

Spilletid og avhengighet

Etter ferien

Foreldrenes bekymring

Nettbrett i bil

Skjermtiden til foreldre

Mobiltid

Skjerm og briller

Mye skjermtid øker risikoen for at barnet må bruke briller

Skjermtid i skolen

Skjermtiden i skolen skal ned i 2024, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre.

Undervisning om skjermtid

Film for barn: Skjermtid

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / LightField Studios)

Artikkelen ble publisert 31. oktober 2021 og er blitt oppdatert senere.