Foto: Shutterstock / GoodStudio.

Digital sikkerhet

  • Choose your language in the button. Some translations may be flawed or inaccurate. 
  • The articles on the website «Kids and media are written in simple Norwegian, for those who are new to the language.
Hva er digital sikkerhet?

Digital sikkerhet handler om at barnet:

  • skal unngå svindel på nettet
  • skal slippe å få skadelige programmer på maskinen
  • skal slippe at noen stjeler passord eller lignende
  • skal ha sine private opplysninger i fred
  • skal unngå upassende innhold
Noen tips til foreldre og barn

Som passord kan man gjerne bruke en rar setning uten mellomrom. Da blir passordet langt nok og det er lett å huske. Ikke la nettleseren eller maskinen huske passord.

Barnet må aldri fortelle passordet til noen, heller ikke til sin beste venn. Forklar til barnet at det hender det kommer meldinger der noen spør hva passordet er, men slike meldinger er juks, selv om det ser ut som at de kommer fra appen eller nettbutikken som barnet har konto i.

Bruk gjerne to trinns innlogging. Det er kjedelig, for det går noen sekunder ekstra tid på å logge seg, men det er viktig å etablere gode vaner fra første stund. To trinns innlogging betyr at barnet har et passord og at det i tillegg kommer en kode fra appen hver gang barnet skal logge seg inn. Les mer om hvordan du konkret går frem for å slå på totrinnsverifisering i populære apper og spill.

Ikke gi bankkortet ditt til barnet når barnet skal kjøpe noe i et spill. Utfør handelen selv slik at barnet ikke ser koden. Pass på at kortet ikke blir liggende igjen i barnets appe eller spill.

Gå gjennom innstillingene i barnet telefon og maskiner slik at du begrenser hvem som kan se hva barna deler i sosiale medier og spill. Noen apper ber om kontaktlisten, GPS-posisjon og tilgang til alle bilder, si nei til dette med mindre du har en god grunn til å si ja.

Gi barna en egen «barnebruker» som du som forelder administrerer.

Hold maskinen oppdatert med siste operativsystem-oppdatering.

Ikke klikk på lenker i meldinger og e-poster, lenkene kan føre til falske nettsider og svindel. Gå heller selv til den riktige nettsiden.

Sjekk om telefonabonnementet kan stenge for kjøp som der betalingen havner på fakturaen fra telefonsselskapet. Sjekk ogsåom telefonabonnementet kan sperre for overforbruk av mobildata, spesialnumre, innholdstjenester og utenlandssamtaler

Bruk skjermlås og kode på telefonen.

Skru på «hvor er»-funksjonen på telefonen slik at dere kan finne telefonens GPS-posisjon dersom barnet glemmer telefonen et sted.

Det er aldersgrense 13 år på sosiale medier, barn under 13 år skal altså ikke være der. Men hvis ditt barn likevel er der, pass på å gjøre barnets konto så privat som mulig slik at ikke alle kan se innholdet som barnet legger inn. Ikke skriv inn personlig informasjon i profilen, som adresse, ekte navn, skole osv.

Vær obs på hvem dere deler bilder med. Er det bedre å velge «venner» og ikke «offentlig/alle»?

Lær å ta skjermbevis: Dersom noe kriminelt har oppstått på internett kan det være lurt å ta bilde av skjermen som bevis. Se fremgangsmåte her. Man kan også bruke en telefon for å ta bilde av skjermen på en annen telefon eller en datamaskin.

Si til barnet at det kan komme til deg uansett hva negativt som skjer på nettet. Noen ganger kan det være flaut for barnet å komme til deg, fordi svindelen eller trusselen kan inneholde ekle bilder eller noe som det er flaut å vise.

Ressurser for barn og foreldre

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / GoodStudio.)

Here are more articles for newcomers to Norway.