Knut har holdt 1000 Barnevakten-foredrag

Barnevakten har foredragholdere som besøker skoler over hele landet for å undervise om nettvett. Knut Rinden er i en særklasse som foredragsholder, han passerte nylig 1000 foredrag.

Barnevaktens medarbeidere er spredd over hele landet og det er alltid hyggelig å få noe tid sammen med kollegaer fra andre landsdeler. På en kafe på Østlandet ble det anledning til en matbit for daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik, markedsleder Sveinung Nesheim og foredragsholder Knut Rinden.

På bildet er Leif Gunnar til venstre og Knut til høyre. Sveinung fikk rollen som fotograf og journalist i noen minutter og spurte Knut om hva som har endret seg siden han startet som foredragsholder.

– Den største forskjellen fra da jeg startet for mange år siden, er den teknologiske utviklingen. Alt går mye raskere i dag, og alt spres mye raskere. Et trekk er også at stadig yngre barn tar i bruk medier. Da jeg startet, hadde tre av ti tiåringer tilgang til telefon. I dag har godt over halvparten av førsteklassinger tilgang til egen smarttelefon, forteller foredragsholder Knut Rinden.

– Hva tror du foreldre og barn vil møte av utvikling de nærmeste årene?

– Den største utfordringen er voksne som ikke ser barna godt nok. Barna blir ikke sett som mennesker og de blir ikke sett når det gjelder deres bruk av medier. Mange voksne er for lite interessert i hva barna driver med, de spør ikke barna om hva som er bra og hva som ikke er bra i livene deres eller på nettet. Det er viktig å ha fokus på det som er bra, men man må også være våken hvis det er noe som ikke er så bra, sier Knut.

Hva kan så Barnevakten bidra med for at samtalen mellom voksne og barn ikke skal forsvinne?

– Barnevakten må bare fortsette med det arbeidet som gjøres. Vi må holde fast på at det er ikke bare snakk om teknologi, men at det handler også om mennesker og at man derfor må holde fokus på dialogen. Barnevakten må også fortsette å fortelle om de positive sidene ved bruk av medier, samtidig som vi er bevisste på å fortelle om det som ikke er så positivt.

Foredragsholdere kan oppleve litt av hvert når de reiser rundt og møter både barn, foreldre, lærere og fagpersoner. Har Knut Rinden en liten historie å dele?

– Det var en jente i syvende klasse som spurte om det var noen aldersgrense på appen Tik Tok. Jeg svarte at aldersgrensen er 13 år. Hun svarte meg: «Ja, men Knut, jeg tenkte ikke på nedre aldersgrense, men på øvre aldersgrense!» Jeg sa at jeg ikke helt forsto hva hun mente med det. Hun svarte: «Du skjønner at mamma har skaffet seg profil og legger ut videoer. Det er ikke bra, Knut!» Jenta var tydeligvis ikke stolt over at moren lagde musikkvideoer som ble delt.

Knut forteller også at det er givende når man som foredragsholder opplever at man utgjør en positiv forskjell:

– Foredragsholdere fyrer av en del krefter i forbindelse med oppdragene. Man må bruke tid på å forberede seg fordi det kan være ulike behov fra plass til plass. Så holder man foredrag og kan få mange spørsmål fra de som hører på. I pauser eller etterpå kan det komme folk som vil spørre mer eller snakke, og så kan det være mange mil i bilen hjem etterpå. Jeg kom sliten hjem ved halv to tiden om natten for en tid tilbake. Neste dag ringte skolen og fortalte at med grunnlag i hva jeg sa i foredraget, hadde en gutt tatt kontakt med skolen og fortalt om nettmobbing, dermed kunne noen voksne ta tak i situasjonen. Det er et av mange eksempler på noe som varmer etter mange timers innsats.

Kort om Knut

Alder? – Jeg er 53 år.

Bosted? – Lørenskog.

Når startet du i Barnevakten?  – Jeg startet i Barnevakten 6. april 2006.

Hvorfor ble du med? – Jeg ble med i Barnevakten fordi jeg hørte på en annen foredragsholder som holdt foredrag på skolen der mitt eget barn gikk. Dette er viktige temaer, tenkte jeg. Så hørte jeg to mødre som var sterkt uenige om man kunne spionere på barns mobil. Da tenkte jeg at her må jeg gjøre en innsats.

Hvor stor del av livet ditt eller tiden din utgjør engasjementet i Barnevakten? – Mye!

Hvor ofte jobber du for Barnevakten? – I år er det nesten hver mandag til og med torsdag på kveldstid og mye på dagtid.

Bli medlem av Barnevakten