Ber om strengere straffer for overgrepsmateriale av barn

I straffeloven er det en maksgrense på tre års fengsling for de som produserer, deler eller har seksualiserte bilder og videoer av barn, ifølge en ny rapport fra Stine Sofies stiftelse. I nabolandene Danmark og Sverige har de hevet denne grensen til seks år. Stiftelsen ønsker at Norge følger etter.

Overgrepsmateriale av barn er lett tilgjengelig og krever ikke spesielle ferdigheter for å få tak i. Dette fortelles ved rapportlanseringen av Barnas havarikommisjon (21. januar 2025) som undersøker digitale seksuelle overgrep mot barn.

Det er straffeloven § 311 som dekker fremstillinger av seksuelle overgrep eller seksualisering av barn.

Og strafferammen er altfor lav ifølge rapporten som er utarbeidet av Stine Sofies stiftelse og advokatfirmaet Wikborg Rein. Maksimal grense for fengselsstraff er på tre år. I Sverige og Danmark har de hevet denne grensen til seks år. Og Norge bør følge etter, foreslås det i rapporten.

Norske barn kan sies å være særlig utsatt, med tanke på det høye antallet barn og unge som har nødvendig tilgang til digitale medier

Utdatert grooming-lov

Grooming dreier seg om overgripere som bygger tillit med barn – som regel med hensikt om å begå overgrep i etterkant. Dagens lov som omhandler grooming er heller ikke dekkende nok, ifølge rapporten.

Blant annet gis det straff i straffeloven § 311 bare dersom kontakten med barnet ender opp med et fysisk møte. Digital grooming dekkes ikke av lovverket. Også dette har Danmark og Sverige et lovverk for slik at selve aktiviteten – å lure barn – er ulovlig i seg selv.

Stine Sofies stiftelse mener at det vil være forebyggende dersom strafferammene økes. Og de ønsker at det skal være ulovlig å kontakte barn med falsk identitet.

Ofrene får ikke alltid hjelpen de trenger

Stiftelsen ønsker at det skal være særlige grunner til at straffesaker som omhandler barn som har blitt utsatt for overgrep, henlegges. Og at riksadvokaten skal sikre at slike saker prioriteres. I tillegg ønsker de at alle barn får en rett til oppfølging og hjelp fra Statens barnehus.

I tillegg til en rett til å få erstatning i etterkant av et overgrep.

Flere saker byr på utfordringer med identifisering av barna som er blitt utsatt for overgrep. Stiftelsen ønsker at disse barna blir prioritert og at det gis ressurser for å identifisere ofrene slik at de får hjelpen de trenger.

Mange barn får ikke hjelp. Mange overgripere får fortsette

Norske tech-aktører må mer på banen

Amerikanske selskaper følger amerikansk lovverk. Også norsk politi får beskjed via NECMEC som er en en amerikansk organisasjon som arbeider for å beskytte barn mot utnyttelse. Blant annet melder amerikanske tech-selskaper inn mistanker om overgrep til NECMEC.

Stine Sofies stiftelse mener at norske apper og plattformer må bli pliktige til å melde fra ved mistanker om overgrep mot barn.

De ønsker også å stille nye krav til banker ved pengeoverføringer. I dag er bankene pliktige til å melde ifra ved mistanker om hvitvasking. I tilfeller der nordmenn betaler for å se direkteoverført overgrep i et annet land, ønsker stiftelsen at banker skal melde ifra ved mistanker om dette også.

I norsk rett foreligger det ikke rettslig grunnlag for å pålegge tech-selskaper å forebygge, avdekke eller følge opp digitale seksuelle overgrep mot barn

Annet som kom frem under rapportlanseringen:

  • Saker som omhandler nettovergrep blir ikke prioritert nok av politi og påtalemyndigheter
  • Digitale overgrep kan være like skadende for ofrene som fysiske overgrep. Ban kan føle skam og at de er medskyldige. Skyld og skam har helseskadelig virkning
  • Den typiske overgriperen er i snitt 28 år og kan være høyt utdannet. Porno med algoritmestyrt innhold kan presentere innhold som blir stadig mer ekstremt og som etter hvert kan lede til at noen oppsøker overgrepsmateriale av barn
  • Overgrepsmateriale med barn som er skapt av kunstig intelligens er også problematisk. Blant annet skaper det et tenningsmønster. I tillegg kan politiet bruke ressurser på å oppsøke offeret som i realiteten ikke eksisterer
  • Få barn sier ifra til foreldre om at de har blitt utsatt for overgrep. Uansett hvor god relasjon foreldre opplever å ha med barna sine. Ofte avdekker foreldre eller andre voksne dette ved mistanke

Les rapporten i sin helhet her.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Foto: Sten E. Eriksen/Wikborg Rein)