Foto: Shutterstock

Lær barna nøytral søking på nettet

Det er umulig å få helt nøytrale søkeresultater på nettet, men enkelte grep kan gjøre søkingen litt mindre påvirket av markedskrefter og persontilpassede algoritmer.

Google-søk er ikke nøytrale

Google-søk er rigget på minst fire måter:

PERSONTILPASSET: Google samler inn enorme mengder data om deg og sørger for at søketreffene blir tilpasset dine interesser. Selv om du og naboen søker med samme ord i Google, vil dere få ulike søkeresultater.

SEO: Mange nettsteder sminker seg for Google for å komme høyere opp i søkeresultatene, spesielt viktig er ordene som brukes i overskrifter, dette kalles SEO eller «søkemotoroptimalisering». De som bruker mye penger på SEO havner lenger opp i søkeresultatene. Dermed er det ikke sikkert at det er den mest informative og nøytrale nettsiden som vises i resultatene.

PENGER: Bedrifter kan også kjøpe seg plass på resultatlisten. Disse resultatene er egentlig annonser, men det er ikke alltid lett å legge merke til.

REDAKSJON: Google tar redaksjonelle grep og sender enkelte websider lenger ned i resultatlistene. For eksempel ble to russiske aviser ble i 2017 sendt nedover på listene for å bremse hva som ble oppfattet som russisk propaganda. Google har også et redaksjonelt oppsett i søkene og velger å fremheve enkelte spørsmål og svar eller gi egne oppsummeringer av fakta.

Hvilket førsteinntrykk får du om et emne?

Hvis en person hele livet har gjort en fenomenal innsats for andre, vil det komme frem i Wikipedia. Hvis personen nylig gjorde en liten tabbe, vil det komme frem i en nyhetsartikkel. Hva du leser først, bestemmes i stor grad av Googles rangering av søkeresultater, og det påvirker hva du tenker om denne personen.

Så hvordan makte å få så nøytrale søkesvar som mulig?

Her er ni tips til hvordan søke uten at Google bestemmer alt for mye hva du kommer til å se.

1) Bruk andre eller flere søkemotorer

Barnevakten har ikke testet kvaliteten på søkemotorene nedenfor, men her er i alle fall noen eksempler på søkemotorer som du kan variere mellom:

Duckduckgo: Denne søkemotoren skal gi samme resultat for alle som søker, man skal ikke få persontilpassede søketreff. Tjenesten logger heller ikke hva du søker etter, du får dermed heller ikke persontilpasset reklame i etterkant.

Microsoft Bing: Dette er en søkemotor laget av Microsoft.

Startpage: Denne søkemotoren betaler for å kunne bruke Googles søkemotor som kilde, men gir deg resultatene uten at Google kan spore deg. Du vil også se resultatlisten uten at Googles kunnskaper om deg har vært inne i bildet.

Yahoo: En søkemotor omgitt av artikler om kjendiser og horoskoper, men likevel verdt å prøve for å få frem alternative søkeresultater.

Kvasir: Denne søkemotoren henter søketreff fra Google. Kvasir samler ikke inn informasjon om deg for å gi deg persontilpassede søkeresultater, det hevder i alle fall leksikonet SNL. Men da Barnevakten klikket på karttjenesten, kom skribentens geografiske hjemmeområde frem, ergo benyttes persontilpasset søk.

WolframAlpha: Denne søketjenesten viser ikke mange andre nettsteder, men kommer med mange faktaopplysninger, gjerne tall. Søker du med ordet «Norway», får du for eksempel frem arealet av Norge som en av de første opplysningene.

2) Bruk flere nettlesere

Nettlesere, som for eksempel Firefox, Google Chrome, Opera, Safari og Internet Explorer, har gjerne en søkemotor knyttet til seg. Bruker du ulike nettlesere, kan du få ulike søkesvar. Du kan også bestemme hvilken søkemotor som skal være tilknyttet den enkelte nettleser.

3) Bruk flere maskiner

Låner du en maskin, kan du få andre søkeresultater enn på din egen maskin, dette fordi den andre maskinen kanskje bruker andre søkemotorer eller har en annen persontilpasset algoritme.

4) Bruk Tor-nettleser og VPN

Du kan gjøre deg anonym ved å koble deg opp til internett ved hjelp av Tor og og VPN. På den måten klarer ikke søkemotorene å gi deg persontilpassede søkesvar.

I noen nettlesere kan du finne VPN-mulighet i menyvalgene. Let i menyene og gjør deg kjent med nettleserne.

5) Still inn søkemotoren på et annet språk eller et annet land

Med søkemotorer kan du ofte velge å få frem sider fra andre land enn Norge, det gir andre opplysninger, men du må jo forstå språket da. Mange barn i Norge forstår norsk, svensk, dansk og engelsk.

6) Logg deg ut av Google

Er du innlogget på Google-kontoen din når du søker, får du andre resultater enn om du er utlogget. En av Barnevaktens skribenter søkte på «Hønefoss» som innlogget og fikk frem en bank blant resultatene på førstesiden. Ved å logge seg ut, forsvant banken fra førstesiden.

7) Bruk andre søkeord

Det er viktig å variere hvilke ord du søker med. Still ulike spørsmål i søkefeltet. Heng på et negativt ord eller et positivt ord. Bruk også «avansert søk» når det er mulig i søkemotoren. I Google ser den slik ut. Tenk over ikke bare hvilke ord du søker med, men også hvilke ord du ikke vil ha med i resultatene – sett et minustegn foran slike ord.

8) Søk inne på nettsider

Finner du et nettsted som har spesialisert seg på et emne, kan det hende nettstedet også har en søkefunksjon som gir deg treff kun for nettstedets egne artikler. For eksempel inne på nettsidene til et historielag vil du neppe finne mange falske opplysninger, men nettstedet vil bestreve å gi så riktig informasjon som mulig. Her er et eksempel på bildesøk inne på et nettsted.

9) Snakk med skolen om nøytral søking

Be skolen sørge for at barna ikke bruker den samme søkemotoren i alle timer i alle fag i 10 år. Be skolen lære barna hvordan de kan søke uten å legge igjen spor som benyttes av globale selskaper som gi dem tilpassede søk og reklame. God kildekritikk handler også om valg og bruk av søkemotorer.

Les også

Kronikk: «Nettsøkene våre øker forskjeller mellom barn» (ekstern lenke). Familiebakgrunn påvirker søkealgoritmene, som igjen forsterker sosiale forskjeller blant barn, skriver Leonora Bergsjø som er leder i Norsk råd for digital etikk.


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Vis Ressurser