Foto: Lier kommune. Bildet viser foredragsholder fra Barnevakten i et klasserom med foreldre.

Lier kommune satser på nettvett til alle barn og foreldre

SAMARBEIDSPROSJEKT: Digital dømmekraft for elever er et satsingsområde for Lier kommune. De utvikler nå Lier-modellen i samarbeidet med Politiet, Barnevakten og Advania.

I Lier kommune utenfor Oslo samles alle elever og foreldre i 1., 5. og 8. trinn årlig til undervisning om nettvett på kveldstid. Alle lærerne samles annethvert år til fagsamlinger om nettvett. Prosjektet startet i 2018 som en pilot i politirådsmodellen med bestilling fra  Politidirektoratet. Totalt har Lier 12 skoler.

Våren 2023 har også flere barnehager blitt involvert i prosjektet der foreldre til de yngste barna får undervisning i nettvett.

Lier kommune bruker Barnevaktens kveldsskole, der foreldre og elever møtes samtidig til et dialogbasert foredrag. Her får barn og foreldre informasjon og de får dele egne erfaringer med hverandre gjennom gruppesamtaler. En undersøkelse blant foreldre i Lier våren 2023 viser at deltakerne på foredragene er fornøyd med tilbudet.

Lier-modellen har satt seg fire mål:

  • Gi foreldre økt kunnskap om hvordan de kan gi barna godt nettvett.
  • Øke lærernes kompetanse om digital dømmekraft.
  • Forebygge nettkriminalitet blant barn og unge i kommunen.  
  • Øke elevene sin kompetanse om digital dømmekraft.

Her ser du en video som Lier kommune har laget om Lier-modellen:

Foto helt øverst viser en av Barnevaktens foredragsholdere på besøk på en skole i Lier. Bildet er skjermdump fra filmen over.

Lier-modellen utvikles i samarbeidet mellom kommunen, Politiet, Barnevakten og Advania. Advania bidrar med prosjektmidler til å dekke deler av kostnadene.