Foto: Barnevakten / Shutterstock

Tiåring døde i Tiktok-lek

Barn og unge deler ikke bare dansetrinn, synspunkter og feriebilder i sosiale medier, noen ganger sprer det seg farlige utfordringer. I Italia døde nylig en tiåring av en kvelningslek.

Livsfarlig «blackout challenge» blant barn og unge

Mange utfordringer er helt ufarlige, for eksempel å strikke et langt skjerf, herme etter en kjent sketsj eller å vise frem spesielle dansetrinn. Men noen ganger sprer det seg farlige utfordringer som å hoppe i sjøen fra stor høyde, gå i skinnegangen eller filme seg selv når man presser frem en besvimelse.

«Blackout challenge», også kjent som «scarfing» eller «the choking game», går ut på å filme seg selv mens man kveler seg nok til å besvime foran kamera – med hjelp av skjerf eller belte. Dette er selvsagt livsfarlig, og dessverre døde en italiensk jente av dette i midten av januar 2021.

Det italienske datatilsynet lagde i fjor en sak mot Tiktok fordi appen slapp inn brukere under 13 år. Nå har tilsynet strammet til ytterligere og krever at Tiktok innen 15. februar fjerner alle brukere som ikke har verifisert sin alder, og videre at Tiktok dokumenterer dette med absolutt sikkerhet. Det siste kan være veldig vanskelig å få til.

Snakk med barna

Når barn og unge filmer seg selv i livsfarlige utfordringer og deler i sosiale medier, utsetter de ikke bare seg selv for livsfare, men de bidrar å sette andre i livsfare fordi målet er at flere skal herme.

Kjellaug Tonheim Tønnesen er faglig leder i Barnevakten.

– Husk at barn stort sett har det bra på nettet, man bør ikke ta fra barna telefonene når man hører om slike tragiske hendelser. Snakk med barna om gleder og farer og lær dem å ta smarte og gode valg både for seg selv og andre. Tiktok er ikke verre enn andre sosiale apper. Ta stilling til hvilke apper som passer for ditt barn og sett deg inn i foreldreinnstillingene, det kan luke bort en del innslag og gjøre apper tryggere og mer barnevennlig. Men selv med foreldreinnstillinger bør vi være tett på og barnet bør ha en viss modenhet for å beherske livet på nett, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen som er faglig leder i Barnevakten.

Her kan du lære mer om foreldreinnstillingene i Tiktok

Leif Gunnar Vestbøstad Vik er daglig leder i Barnevakten.

– Vi utfordrer regjeringen om å ta grep når det gjelder barns bruk av sosiale medier. Dette bør være et tema i den kommende valgkampen. Vi tror at norske myndigheter kan påvirke de store teknologiaktørene slik at appene kan lese barnets alder og modenhet og automatisk justere seg etter det, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik som er daglig leder i Barnevakten. Han ble intervjuet av Kveldsnytt.

Barnevakten hadde nylig et møte med barne- og familieministeren og kom da med en rekke forslag som kan gjøre det tryggere for barn på nettet.

Les våre tips og råd om challenges her


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett